- Ble erklært som en ikke-person av Martin Andresen

Tidligere Vålerenga-leder i retten.

FORKLARTE SEG I RETTEN:  Håvard Lunde vitnet i Asker og Bærum tingrett i dag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORKLARTE SEG I RETTEN: Håvard Lunde vitnet i Asker og Bærum tingrett i dag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Tidligere leder i Vålerengas spillerutvalg (SU) - politioverbetjent Håvard Lunde - forklarte seg i den såkalte Gunnarsson-saken tirsdag ettermiddag.

Han sa at han opplevde det som utidig at daværende Vålerenga-trener Martin Andresen innstilte på kjøp av Herman Stengel i august i fjor. Årsaken var at Vålerengas hovedstyre hadde sagt klart ifra om at det ikke ønsket å kjøpe spilleren, så lenge saken var under etterforskning.

- Jeg følte det var en del av noen større, at noen ville synliggjøre verdien på Herman Stengel. Noen Martin Andresen hadde vært i kontakt med, sa Lunde i retten.

- Det virket som om det handlet om andre ting. Og det syntes jeg var uryddig.

Ikke tatt til følge
Ett år tidligere kjøpte Vålerenga en opsjon på Stengel for fire millioner kroner. Påtalemyndigheten mener opsjonen var en handling for å presse ned prisen på Veigar Páll Gunnarsson. På den måten ville den franske klubben Nancy få minst mulig i videresalgssum.

Innstillingen til Martin Andresen ble aldri tatt til følge.

- Det ble gitt klar beskjed om at Vålerenga ikke skulle snakke med Stabæk om Stengel, opplyste Lunde.

Han ble grillet kraftig av forsvarerne til de tiltalte fotballederne. Lunde sa han hadde tatt seg selv av saken i Vålerenga, så lenge kolleger i Oslo politikammer bidro med etterforskningen.

Lav pris
Lunde, som var SU-leder i fjor, sa også i retten at han syntes prisen på Veigar Páll Gunnarsson virket lav da han kom til Vålerenga  i august 2011.

- Han var en av Norges mest suksessrike spillere da han dro fra Norge (i 2009), men ble en flopp i Frankrike. Da han kom tilbake til Stabæk igjen, presterte han ganske umiddelbart.

I RETTEN I DAG:  Martin Andresen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
I RETTEN I DAG: Martin Andresen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Lunde fortsatte:

- Når to av Norges mest kjøpesterke klubber (Rosenborg og Vålerenga) fighter om den samme spilleren, som presterte bra, så kan prisen virke billig.

Non grata
Lunde fortalte at det hadde skåret seg fullstendig mellom ham og Martin Andresen:

- Jeg ble erklært som persona non grata (ikke-person) av Martin Andresen. Han følte seg overvåket, og sa det gjorde det vanskelig for ham å prestere som trener. Åge Petter (Christiansen, styreleder) formidlet til meg at han måtte få litt mer spillerom.

Lunde spilte selv i Vålerenga i seks år.

* Gunnarsson-saken fortsetter i Asker og Bærum tingrett i morgen. Da er Veigar Páll Gunnarsson innkalt som vitne.