Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Adam Rippon

Ble folkehelt etter OL-bronse. Men hetsen renner fortsatt inn

Adam Rippon var en av 15 åpent homofile utøvere i OL. Det er rekord.

HELT: Adam Rippon blir hyllet som helt i hjemlandet etter at han var med på å ta lagbronse i kunsløp under OL. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
HELT: Adam Rippon blir hyllet som helt i hjemlandet etter at han var med på å ta lagbronse i kunsløp under OL. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske kunstløperen Adam Rippon (28) fikk heltestatus i hjemlandet etter OL-bronsen i Pyeongchang. Rippon er også en av få mannlige OL-utøvere som er åpent homofil.

Rippon er en forkjemper for homofiles rettigheter, og har blant annet skapt oppstyr i USA da han ikke ville møte visepresident Mike Pence før OL.

Selv om han er umåtelig populær, må Rippon fortsatt tåle hets på grunn av legningen sin. Det sier han til New York Times.

- Det går ikke en dag uten at jeg får noen hundre meldinger. «Hold deg i filen din», «du bør gi tilbake OL-medaljen», «du vant ikke en gang».

TOK OL-BRONSE: Adam Rippon var med på det amerikanske laget som tok bronse i kunstløp. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
TOK OL-BRONSE: Adam Rippon var med på det amerikanske laget som tok bronse i kunstløp. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS Vis mer

Skrev historie

Det hender seg faktisk at han svarer på meldingene.

- Bare de som er utrolig dumme. Du kan ikke snakke med noen som bare prøver å være stygge mot deg, da fortsetter de bare med det, sier Rippon.

Rippon var én av fire åpent homofile menn som deltok i OL i Pyeongchang. Det er ifølge OutSports første gang åpent homofile menn deltar i mesterskapet - og det ble altså skrevet historie.

Ifølge nettstedet var det 15 åpent homofile kvinner og menn som deltok i mesterskapet. Det er rekord for vinter-OL. Men til sammenligning var tallet 56 i sommer-OL for to år siden.

- Jeg var redd for å komme ut av skapet, for jeg var redd for hvilke følger det skulle få. Men til syvende og sist føler jeg at det var viktig og en mulighet til å sette lys på et tema som er større enn meg. Da jeg kom frem fant jeg styrke i andres historier, og jeg håper min historie kan inspirere andre, sier Rippon ifølge USA Today.

Pence-krangel

Rippon har gjort seg bemerket i hjemlandet blant annet for de krasse uttalelsene i retning Mike Pence. 28-åringen skjønte ingenting av at visepresidenten skulle lede den amerikanske OL-delegasjonen i Pyeongchang.

- Mener du Mike Pence - den samme Pence som syntes man burde ha omvendingskurs for homofile? Den kjøper jeg ikke, sa Rippon til USA Today.

Rippon møtte heller ikke da det amerikanske laget hadde en «meet and greet» før åpningsseremonien.

- Jeg ville absolutt ikke ofre noe for å møte en jeg føler har gjort alt han kan for å markere at han ikke er vennlig mot homofile, men at han synes de er syke.

Ifølge nettavisa kommer oppfatningen av at folk tror Pence støtter omvendingsterapi av homofile, er en uttalelse han gjorde i 2000. Pence sier ikke noe sånt direkte, men mange mente det lå mellom linjene.

Rippon har imidlertid sagt etter OL at han gjerne møter Pence.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!