NYTT HÅP: I 2014 ble Sive Speelman fratatt muligheten til å delta i vinter-OL. Nå håper han at han får lov til å delta i Pyeongchang i stedet. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB Scanpix
NYTT HÅP: I 2014 ble Sive Speelman fratatt muligheten til å delta i vinter-OL. Nå håper han at han får lov til å delta i Pyeongchang i stedet. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Sive Speelman:

Ble fratatt muligheten til å delta i Sotsji-OL. Nå prøver han igjen

- Jeg var helt knust, sier Sive Speelman om da han ikke fikk lov til å delta i vinter-OL i 2014.

(Dagbladet): I 2014 ble Sive Speelman (22) fratatt muligheten til å bli Sør-Afrikas første svarte alpinkjører i et vinter-OL. Nå håper han å få muligheten til å delta i de kommende lekene i Pyeongchang.

18 år gammel var Speelman den eneste sørafrikaneren som skulle delta i vinter-OL i 2014. Han hadde fått klarsignal fra det internasjonale skiforbundet (FIS), men ble stoppet av den sørafrikanske olympiske komité (SASCOC) fordi de mente at han ikke var god nok.

De ønsket ikke å sende en utøver som var rangert som nummer 2290 i verden, en avgjørelse landets egen skipresident, Peter Pilz, ikke forsto.

- Han ofret halve ungdomstida si for å oppfylle drømmen. Det er bare skuffende, sa han til BBC den gang.

- Knust

Han fortalte at Speelman ikke kunne tro avgjørelsen, og at han bare håpet på at han ikke ville miste motivasjonen til å drive med alpint.

Avgjørelsen i 2014 ble heftig kritisert. Flere om Speelmans deltakelse ville hjulpet til med å få flere til å oppdage sporten. Neste måned skal komiteen avgjøre om han får lov til å delta i OL i Pyeongchang.

- Jeg var helt knust. Etter å ha lagt ned så mye hardt arbeid, og likevel ikke få dra til Sotsji knuste hjertet mitt. Men jeg måtte bare fokusere på framtida, og gjøre et nytt forsøk, forteller han til Reuters.

Motivert: - Det er veldig få som står på ski i Sør-Afrika. Det motiverer meg, sier Speelman. Her fra alpin-VM i St. Moritz i februar. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix
Motivert: - Det er veldig få som står på ski i Sør-Afrika. Det motiverer meg, sier Speelman. Her fra alpin-VM i St. Moritz i februar. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vil inspirere andre

I 2012 deltok Speelman i ungdoms-OL i London. Han forteller at han allerede da så nytten av å være en rollemodell, og at han merket at flere sørafrikanere begynte å vise interesse for sporten.

Selv hadde han også en sørafrikansk rollemodell. Alexander Heath er personen fra Sør-Afrika som har oppnådd høyest plassering i et vinter-OL, da han passerte havnet på 26. plass på resultattavla i 1998.

- Han inspirerte meg. Derfor betyr det mye for meg å kunne inspirere andre, sier Speelman og legger til at hans aller største forbilde er amerikanske Ted Ligety.

Så er det opp til den sørafrikanske olympiske komiteen å bestemme om han skal få lov til å konkurrere mot Svindal og co. Speelman er i hvert fall motivert til å kjempe.

- Det er veldig få som står på ski i Sør-Afrika. Det motiverer meg.