KLATRER: Etter bunnotering på bunnotering gjør Norge et nytt jafs på FIFA-ranking ved neste oppdatering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLATRER: Etter bunnotering på bunnotering gjør Norge et nytt jafs på FIFA-ranking ved neste oppdatering. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Slik fungerer FIFA-rankingen

Ble hengt ut. Nå klatrer Norge forbi stormakter med nytt rankingbyks

I sommer lå Norge bak miniputtnasjoner som Færøyene og Madagaskar på FIFA-rankingen. Nå klatrer Lars Lagerbäck forbi solide fotballnasjoner som Russland og Elfenbenskysten.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): De svenske fotballprofilene Sebastian Larsson, John Guidetti og Daniel Nannskog trodde ikke hva de hørte da de fikk vite at Norge lå bak lille Færøyene på FIFA-rankingen i juni - på en nitrist 87. plass etter en marerittperiode for landslaget.

I juli ble det 88. plass og ny bunnotering for det norske fotballandslaget, som har blitt harselert med av mange etter å ha blitt passert av nasjoner som Libya, Mauritania og Madagaskar på FIFA-rankingen. Den reflekterer hvor godt du har prestert de siste fire årene, hvor de ferskeste resultatene vektlegges mest.

- Det er en ranking som viser at om man vinner kamper, går man opp. Jeg forstår at det er interesse rundt rankingen, selv om det kanskje er mer fokus på den her i Norge enn i Sverige, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til Dagbladet.

Det definitive bunnpunktet ble heldigvis nådd i sommer, og pila peker endelig oppover igjen. Ved forrige oppdatering av FIFA-rankingen avanserte Norge til 73. plass, og etter Dagbladets utregninger kommer Lars Lagerbäcks menn til å gjøre et nytt kjempebyks når neste oppdatering kommer 16. oktober.

  • Se hvordan FIFA-rankingen fungerer og regnes ut lenger ned i saken.

Fornøyd Semb

Nå slipper Norge å bli hengt ut for å være bak en rekke miniputtnasjoner. I stedet må flere større fotballnasjoner se at Norge passerer dem. Etter Dagbladets kalkulering kommer blant annet stormakten og neste års VM-vert Russland til å bli passert av Norge på FIFA-rankingen ved neste oppdatering.

PUSTER LETTET UT: Nils Johan Semb og Lars Lagerback har ikke hatt bare gode stunder i landslagsåret 2017, men avslutningen var positiv. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
PUSTER LETTET UT: Nils Johan Semb og Lars Lagerback har ikke hatt bare gode stunder i landslagsåret 2017, men avslutningen var positiv. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Russland var nr. 9 på FIFA-rankingen i 2012, nr. 24 i 2015, men fortsetter å rase langt nedover. Også Elfenbenkystens stjernegalleri passeres av de norske fotballherrene.

Norge har i dag 472 rankingpoeng, som holder til en 73. plass i internasjonal fotball, men vil øke snittscoren så høyt som til 620 rankingpoeng, som i dag ville holdt til en 60. plass.

Her kan variablene utgjøre et par posisjoner (se nærmere beskrivelse lenger ned i artikkelen), men et byks på over ti plasseringer er svært sannsynlig.

- Har du regnet det ut? Jeg sa i går at jeg tippet at vi går opp mellom 8 og 12 plasser på FIFA-rankingen. Det vil avhenge litt av hvordan de andre gjør det og hvilke resultater de stryker, men det er uansett gledelig å se at vi klatrer, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet.

- Hva betyr den solide klatringen for det norske selvbildet etter en tung periode?

- FIFA-rankingen er litt kuriosa, men det viser at det ser bedre ut for oss nå. Samtidig mistet vi nok en del plasser på at vi matchet oss mot så tøff motstand i treningskampene under Per-Mathias, men utvikling er viktigere enn rankingen.

- Har svenskene rett når de sier at Norge er mer opptatt av FIFA-rankingen enn andre nasjoner?

- Ja, jeg tror ikke de snakker veldig mye om FIFA-rankingen rundt omkring i Europa, selv om den er viktig for seedingen, sier Semb.

Svakheten med systemet

Landslagssjef Lars Lagerbäck gleder seg likevel over at Norge kan gå forbi en stormakt som Russland ved neste oppdatering.

Her hører det imidlertid med til historien at russerne trolig har tapt mye på at de ikke deltar i VM-kvalifiseringen i kraft av å være vertsnasjon.

Det er nemlig vanskeligere å sanke mange poeng i ubetydelige privatlandskamper enn i tellende landskamper, rett og slett fordi viktige kamper vektlegges i større grad.

- Rankingen henger sammen med resultatene. Når vi gjør det bedre enn Russland, så passerer vi dem til slutt. Man får som fortjent, sier Lagerbäck.

Slik fungerer utregningen:

Dagbladet har gjort et estimat ved hjelp av FIFAs eget utregningsverktøy, som viser at Norge får 1337 og 371 poeng for seirene over henholdsvis Nord-Irland og San Marino forrige uke.

Antall poeng baserer seg på hvor høyt motstanderen er rangert og viktigheten av oppgjøret. En kamp i et VM-sluttspill gir mer poeng enn en kamp i en VM-kvalifisering, som igjen genererer langt flere poeng enn en privatlandskamp.

For de spesielt interesserte fungerer kalkuleringen slik:

  • Det gis 3 poeng for seier, 1 for uavgjort og 0 for tap.
  • 1.0 er utregningsgrunnlaget i en privatlandskamp, der en VM-kvalifiseringskamp vektlegges høyere og ganges opp med 2.5, mens en kamp i VM-sluttspillet får betydningen 4.0.
  • Det tredje barometeret er motstanderens kvalitet, som foregår etter modellen 200 minus motstanderens plassering på FIFA-rankingen.
  • Det fjerde er nivået på turneringen, hvor FIFA rangerer den søramerikanske kvalifiseringen som ett hakk tøffere (1,00) enn den europeiske (0,99), mens de resterende kvalifiseringen får forholdstallet 0,85.

Norges seier over Nord-Irland, som lå på 20. plass på FIFA-rankingen, betyr dermed at 3 (for Norge seier) ganges med 2,5 (viktigheten av kampen) som igjen ganges opp med 180 (kvaliteten på motstanderen). Dette ganges dernest opp med nivået på turneringen, altså 0,99 i dette tilfellet.

Regnestykket blir da: 3 x 2,5 x 180 x 0,99 = 1337 poeng for Norges seier over Nord-Irland.

Klatrer 13 nye plasser?

Summen på FIFA-rankingen baserer seg på en gjennomsnittlig score over nasjonens resultater de siste fire årene. Prestasjonene det siste året teller mest. Jo eldre resultatene er, desto mindre viktige blir de. De resultatene som skjedde for fire år siden strykes til enhver tid.

Norge vil i henhold til kalkuleringene i FIFAs utregningsgrunnlag få 620 poeng ved neste ranking. I dag har Lars Lagerbäcks menn 472 poeng. Det betyr at Norge vil gjøre et solid byks, fra den nåværende 73.-plassen.

I dag vil 620 rankingpoeng holde til 60. plass, 13 plasser bedre enn Norges nåværende posisjon. Resultatene til de øvrige nasjonene vil avgjøre Norges nøyaktige plassering.

Når det gjelder playoffkampene til VM blant toerne i den europeiske kvalifiseringen, blir Danmark seedet sammen med Italia, Kroatia og Sveits. Sverige, Irland, Nord-Irland og Hellas er useedet.

PS: FIFA-rankingen er viktig for seeding i kvalifiseringen til verdensmesterskap, mens det er UEFA-rankingen som betyr noe inn mot europamesterskap, blant annet ved neste korsvei når Norge skal inn i UEFA Nations League og forsøke å nå EM i 2020.