GLEDENS DAG: Den indiske sprinteren Dutee Chand, som har slitt med å bli akseptert som kvinnelig løper av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), er OL-klar på 100 meter. Foto: AFP PHOTO/ Manjunath KIRAN /FILES
GLEDENS DAG: Den indiske sprinteren Dutee Chand, som har slitt med å bli akseptert som kvinnelig løper av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), er OL-klar på 100 meter. Foto: AFP PHOTO/ Manjunath KIRAN /FILESVis mer

Ble ikke akseptert som en kvinnelig utøver. Fikk medhold i anken og er OL-klar

Den indiske sprinteren Dutee Chand er overlykkelig.

Den indiske sprinteren Dutee Chand, som har slitt med å bli akseptert som kvinnelig løper av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), er OL-klar på 100 meter.

20-åringen løp under OL-kravet på 11,30 under et stevne i Kasakhstan lørdag. Med tiden 11,24 er Chand klar for sommerlekene i Rio de Janeiro.

Chand ble først utestengt av IAAF på grunn av hyperandrogenisme, en tilstand som innebærer høye verdier av testosteron.

Men den indiske jenta anket saken inn for Idrettens voldgiftsrett i Lausanne (CAS). Der fikk den 20 år gamle sprinteren medhold.

Selv om hun ikke tilfredsstiller IAAFs kjønnstest, er Chand nå klar for OL. Hun har gått glipp av både samveldelekene og asialekene som følge av utestengelsen fra Det internasjonale friidrettsforbundet.

– Det er den lykkeligste dagen i mitt liv. Jeg elsker å løpe. Da jeg fikk vite at CAS tillater at jeg konkurrerer internasjonalt igjen, føltes det som jeg fikk livet mitt tilbake, sa Chand da CAS opphevet utestengelsen.

(NTB)

SYMBOLISERER HÅP: Ti utøvere skal representere flyktningenes lag i OL 2016. IOC har opprettet dette laget for å skape håp for flyktningene. Her ser du hvem utøverne er. Video: IOC Media Vis mer