Ble inspirert av Lance da han fryktet hjerneskade

Nå er Contador «sjefen» til Armstrong.

MAKTKAMP? Astanas Lance Armstrong sykler av torsdagens Tour-presentasjonspodium foran spanske Alberto Contador. Astana stiller et sterk lag i årets ritt, og mange lurer på om maktkamp mellom disse to kan bli en utfordring for team-ledelsen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan Cristel
MAKTKAMP? Astanas Lance Armstrong sykler av torsdagens Tour-presentasjonspodium foran spanske Alberto Contador. Astana stiller et sterk lag i årets ritt, og mange lurer på om maktkamp mellom disse to kan bli en utfordring for team-ledelsen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan CristelVis mer

||| (Dagbladet.no): I dag tråkker rytterne endelig i gang Tour de France, med tempoetappe gjennom gatene i Monaco.

En av dem med mest å revansjere denne gangen er nok Alberto Contador.

Spanjolen som tok sammenlagtseieren sist han fikk være med i 2007, var fortvilet da han som nysignert Astana-rytter ble erklært uønsket før fjorårets ritt.

- Dette er mitt ritt. Jeg drømmer om dette. Jeg hadde aldri trodd det skulle være mulig å ikke få være med i Tour de France. Vi er ikke invitert, hva kan vi gjøre? Dette er urettferdig, sa Contador.

Som i teorien ble snytt for en historisk Grand Tours-trippel, og i stedet måtte ta til takke med å gå til topps i «bare» Giro d'Italia og Spania Rundt i samme sesong.

I dag er han tilbake i det franske eventyret.

Kunne dødd av hjerneblødning
Født i Madrid blant tre brødre, brukte Alberto Contador femten år på å finne ut at det var sykling han hadde lyst til å drive med.

Klatreegenskapene ga ham kallenavnet Pantani, etter den italienske, og i 2003 tok han sin første seier som profesjonell syklist, en tempoetappe i Polen rundt.

Året etter kunne det hele brått vært over.

Contador veltet under første etappe av Vuelta a Asturias, og legene fant blodansamlinger i hjernen hans. Seks måneders rekonvalesens, og et langt arr fra øre til øre ble resultatet av den risikable hjernekirurgien spanjolen måtte gjennom.

Hadde ikke operasjonen blitt gjennomført i løpet av kort tid kunne Astana-rytteren risikert varig hjerneskade.

- Da jeg lå på sykehus var jeg redd for at jeg ikke skulle kunne leve et normalt liv. Det var fantastisk å komme tilbake til konkurransesykling, jeg mistet aldri håpet, sa Contador etter Tour de France-seieren i 2007.

Og oppga Lance Armstrong som sin store inspirasjon.

- Jeg leste boka hans, som motiverte meg. Det er en likhet mellom oss. Alt som har skjedd med meg har gjort meg sterkere. Men der stopper også sammenlikningen - han vant syv Touren syv ganger, jeg har bare vunnet en, sa spanjolen.

Og ante neppe at han skulle stå på start i samme draktfarger som sitt forbilde i Tour de France to år etter.

Rom for interne konflikter
For etter fjorårets bitre utestengelse er Contador tilbake, kanskje som den største favoritten til årets sammenlagtseier.

Både bookmakere og eksperter har stor tro på spanjolen, som er i den eksklusive klubben av ryttere med seier i både Giro, Vuelta og Tour de France.

- Verdens beste etapperytter i fjor, han er min favoritt. En bra temporytter, med et veldig sterkt lag rundt seg, sier Johan Kaggestad til Dagbladet.

GODE MINNER: Forrige gang Contador syklet Touren gikk han helt til topps.Foto: SCANPIX/AFP/FRANCK FIFE
GODE MINNER: Forrige gang Contador syklet Touren gikk han helt til topps.Foto: SCANPIX/AFP/FRANCK FIFE Vis mer

- Spørsmålet er, som mange snakker om, hvorvidt det laget klarer seg uten konflikter gjennom hele touren, sier han.

For flere av de største utfordrerne til Contador finner han på sitt eget lag, og en av dem heter Lance Armstrong.

Selv om Astana-rytterne bedyrer at de stiller sterkt som lag, og at den interne maktkampen er ikke-eksisterende, er det åpenbart rom for konflikter.

- Jeg hadde elsket å være en flue på veggen og kunne sett hva som vil skje på innsiden av Astana. Contador har bare en uke, og egentlig to etapper, på å vise at han er sjefen i sitt eget lag, sa Tour-direktør Christian Prudhomme da det ble kjent at Armstrong kom tilbake.

Derfor kan også dagens tempo bli avgjørende: Den som imponerer i Monaco stiller sterkt i maktkampen som nok likevel finnes i bakgrunnen der et sted. Lance Armstrong innrømmet også ved ankomst til lilleputtstaten at han har ambisjoner om å vinne, og at tempoen vil gi en pekepinn på hvor han og Contador står.

- Vi fortjener begge å være lederen, han for det han har gjort tidligere og jeg for det jeg har gjort de to siste årene, har Contador selv sagt.

I løpet av noen dager vil vi nok få se hvem som er sjef, og hvem som hjelper til.

Øvrige kilder: albertocontador.com, Cyclingnews, universalsports.com, wikipedia, Daily Mail.