Falla om dagene før VM-åpningen: - Helt grusomt

Ble irritert over Skistad-hyping

Maiken Caspersen Falla går inn i VM i Oberstdorf som tittelforsvarer på sprinten, men er likevel ikke blant de største gullfavorittene. Sist gang hun var i denne situasjonen, ble hun irritert over hvordan Kristine Stavås Skistad ble framsnakket som et større norsk håp enn henne.

GNIST: Før forrige VM-sprint - i Seefeld i 2019 - ble Kristine Stavås Skistad løftet fram som et større norsk medaljehåp enn tittelforsvarer. Maiken Caspersen Falla. Det ga 30-åringen økt motivasjon til å vise hvem som er sprintdronninga. Før VM-sprinten i Oberstdorf er Falla nok igjen både tittelforsvarer og en outsider. Foto: Terje Pedersen / NTB
GNIST: Før forrige VM-sprint - i Seefeld i 2019 - ble Kristine Stavås Skistad løftet fram som et større norsk medaljehåp enn tittelforsvarer. Maiken Caspersen Falla. Det ga 30-åringen økt motivasjon til å vise hvem som er sprintdronninga. Før VM-sprinten i Oberstdorf er Falla nok igjen både tittelforsvarer og en outsider. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Linn Svahn er den nye sprintdronninga, mens også sprintess som Maja Dahlqvist, Jonna Sundling og Annamarija Lampic seiler opp som større favoritter til torsdagens VM-sprint i Oberstdorf enn dobbelt tittelforsvarer Maiken Caspersen Falla.

Med individuelt OL-gull og to individuelle VM-gull, samt tre ytterligere tre gull i lagsprint og stafett, i tillegg til tre sammenlagtseier i sprintcupen, er Maiken Caspersen Falla utvilsomt en av tidenes beste langrennssprintere.

30-åringen har imidlertid denne sesongen bare gått ett verdenscuprenn: 13. plassen på sprinten i Falun. Samtidig er hun en mester i å få ut det beste når det gjelder i mesterskap.

Etter at hun for alvor ble en av verdens beste, har Falla faktisk vunnet flere internasjonale gull enn NM-gull.

VARMT: Flere av de norske løperne reagerte på varmen og løypa etter dagens treningsøkt i VM-løypene. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Det er neppe tilfeldig.

- Jeg må øve meg på å skru meg opp på sprintøkter og i renn som NM og på Beitostølen. Selv om jeg har lyst til å gjøre det bra og jeg føler at jeg er på hugget, blir ikke NM og Beitostølen viktig nok. Så kommer VM og alt det jeg har forberedt meg mot, som gir meg en annen modus til å gjøre det bra, sa Caspersen Falla i et intervju med Dagbladet gjort like før sesongstart.

Derfor er Falla en mesterskapsspesialist som alltid er å regne med når det skal deles ut VM- og OL-gull, selv om oppkjøringen har vært trøblete.

- Jeg tror jeg flink til å se hva jeg trenger å gjøre for å komme i form og kunne gå utenom planen, enten det er å hvile eller å legge om treningen, fortsetter hun og røper hvor krevende dagene inn mot mesterskap er:

- Jeg gruer meg voldsomt de siste 14 dagene før mesterskap. Det er helt grusomt. Man har så innmari lyst til å gjøre det bra. Man har ofret så mye annet gøy.

MESTERSKAPSSPESIALIST: Maiken Caspersen Falla, her sammen med Mari Eide og Stina Nilsson etter VM-sprinten i Seefeld, har en unik evne til å heve seg i mesterskap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MESTERSKAPSSPESIALIST: Maiken Caspersen Falla, her sammen med Mari Eide og Stina Nilsson etter VM-sprinten i Seefeld, har en unik evne til å heve seg i mesterskap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Slik var det også før VM i Seefeld i 2019.

Der ble ikke Falla trukket fram som en av de største favorittene, selv om hun var tittelforsvarer også der. I stedet ble kometen Kristine Stavås Skistad av mange løftet opp som en større medaljekandidat enn tittelforsvarer Falla.

Begrunnelsen handlet om blant annet den lette og hurtige løypeprofilen, der Falla normalt trives best i hardere sprintløyper med sine egenskaper i motbakker og gode utholdenhet.

Irritert

På pressekonferansen før VM-sprinten i Seefeld, ble Falla irritert over hvor mye unge Skistad ble snakket opp og henne selv ble snakket ned.

Det var med på å tenne en gnist som kulminerte i VM-gull.

- Den pressekonferansen i Seefeld kommer jeg aldri til å glemme. Jeg hadde vunnet to verdenscuprenn på de siste tre rennene før VM og hadde aldri blitt slått av Kristine Stavås Skistad, men favoritten? Det var Skistad! sier Falla til Dagbladet, banker i bordet og ler.

- Da ble jeg irritert. Men det var greit for meg å være outsider. Jeg har ikke noe behov for å bli hausset opp. Jeg lar heller beina prate.

- Du reagerte på fokuset i forkant av VM-sprinten sist?

- Jeg var kjempeglad for å ikke bli trukket fram. Skistad kunne godt være favoritt der, fordi det var en kort løype. Det er i orden, men det var ikke måte på hvor dårlig jeg var og hvor god hun var. Det var fantastisk gøy å motbevise det, påpeker Falla.

Så glad ble hun da:

SLO TILBAKE: De færreste trodde Maiken Caspersen Falla ville ta et nytt gull på sprinten i Seefeld, men Falla forsvarte gullet fra Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLO TILBAKE: De færreste trodde Maiken Caspersen Falla ville ta et nytt gull på sprinten i Seefeld, men Falla forsvarte gullet fra Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Falla har bare gått ett verdenscuprenn denne vinteren, da hun ble nr. 13 på sprinten i Falun.

Men 30-åringen - som har vunnet de to siste VM-sprintene - er en mesterskapsspesialist som aldri kan avskrives når medaljene skal deles ut. I VM i Oberstdorf passer den klassiske sprintløypa Falla i utgangspunktet helt optimalt, om formen er der den skal være når mesterskapet innledes på torsdag.

- VM-løypa passer meg i utgangspunktet veldig bra. Egentlig for bra. Det har alltid vært noe som ikke har passet meg, men så har det gått så bra likevel. Kanskje jeg trenger en løype som ikke passer meg så bra? sa Caspersen Falla før sesongen, men vinterens utfordringer skaper en usikkerhet før torsdagens VM-sprint i Oberstdorf.

- På det beste har jeg vist at jeg kan vinne skirenn. På det dårligste har jeg vært fryktelig dårlig, sier 30-åringene om de siste sesongenes mer varierte resultater.

NYBEGYNNER: Den meriterte sprinteren Maiken Caspersen Falla mener supertalentet Kristine Stavås Skistad fremdeles har mye å lære, både i og utenfor skisporet. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

I en årekke har det vært Stina Nilsson som har kjempet med Falla om tronen som sprintdronning, før Linn Svahn har overtatt i nyere tid. Nilsson valgte på sin side å bytte idrett fra langrenn til skiskyting etter forrige sesong.

- Det er spesielt at hun ikke er med. Jeg hadde trodd hun ville komme tilbake og gå i hvert fall én langrennssesong til, sier Falla.

Marit Bjørgen i Falun i 2015 er for for øvrig den forrige kvinnelige sprintverdensmesteren som ikke heter Maiken Caspersen Falla - før en ny sprintverdensmester kan bli kåret i torsdagens VM-sprint i Oberstdorf.

Kristine Stavås Skistad går for øvrig ikke VM-sprinten denne gang etter en trøblete sesong. Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer