Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble kalt det største geniet av dem alle - likevel forbindes navnet mest med damesko

Paul Morphy er sjakkens «stolthet og sorg».

SJAKKGENI: Fra en amerikansk avis i 1858: Paul Charles Morphy spiller åtte partier sjakk uten å se brettene. Dessverre døde Morphy tidlig, etter en periode med det samtiden kalte «mental ustabilitet». Foto: The Granger Collection/NTB Scanpix
SJAKKGENI: Fra en amerikansk avis i 1858: Paul Charles Morphy spiller åtte partier sjakk uten å se brettene. Dessverre døde Morphy tidlig, etter en periode med det samtiden kalte «mental ustabilitet». Foto: The Granger Collection/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den første offisielle verdensmesteren i sjakk blir ikke kåret før i 1886, men rekken av spillere som ble regnet som best i verden i sin tid, går helt tilbake til 1400-tallet.

Og på midten av 1800-tallet er det en ung amerikaner, født inn i en overklassefamilie i  New Orleans i 1837 som skal bestige tronen.

- Morphy er sannsynligvis det største geniet av dem alle, har den legendariske verdensmesteren Bobby Fischer sagt om Paul Morphy.

Selvlært stjerneskudd Sjakk lærer Morphy seg selv. Som veloppdragen, liten gutt sitter han stille og ser på faren og onkelen spille. I det de voksne blir enige om remis, sier Morphy plutselig at onkelen kunne vunnet. De to aner ikke en gang at gutten forstår sjakk, men Morphy setter opp brikkene , og demonstrerer hvordan onkelen burde ha spilt.

Ni år gammel slår han en amerikansk general på besøk i byen, 12 år gammel en ungarsk mester. Ingen har en sjanse mot gutten, men de neste sju årene spiller Morphy nesten ikke sjakk. Han studerer i stedet juss, og det sies at han lærer seg hele Louisianas lovbøker utenat.

Morphy er nå ferdig studert, men for ung til å praktisere som advokat. Dermed har han tid til å ta opp sjakkbrikkene igjen.

Tar Europa med storm Morphy blir invitert til New York, og han spiller og spiller og vinner og vinner. På denne tiden er sjakk større i Europa enn i USA, og mange i Europa rynker på nesa av ryktene om stjerneskuddet fra vest. Dermed må Morphy til Europa for å sette skapet på plass.

Besøket blir en triumf. Selv ikke hard influensa stopper ham. Behandlingen for influensaen består av blodsugende igler over hele kroppen, mens selv så slapp av blodtap at han ikke kan stå oppreist, knuser Morphy Europas beste spiller, tyske Adolf Anderssen. Morphy blir nå ansatt som best i verden.

Bare to år senere drar Morphy hjem til USA. Tiden er kommet til å starte som advokat, og Morphy annonserer at han legger opp som sjakkspiller. Tapet for sjakkverdenen er stort.

Suksessrik advokat blir han aldri, men lever av familieformuen. Morphy skal ha blitt stadig mer forvirret, og New York Times omtaler han som ulykkelig og gal, og påstår at han stadig oftere blir observert gående rundt i New Orleans snakkende med seg selv.

I 1884 rammer tragedien. Morphy dør av hjerteinfarkt i sitt eget badekar, bare 47 år gammel.

Skofetisj Myten skal ha det til at Morphy hadde arrangert kvinnesko i en sirkel rundt badekaret før han døde.  Andre kilder hevder det var hans egne sko, men myten om Morphy som skofetishist har forfulgt ham siden.

Ryktene skal også ha det til at han ofte arrangerte kvinnesko i halvsirkler rundt seg på gulvet.

- Jeg liker å se på dem, skal ha vært Morphys forklaring.

Fetisjist eller ikke, som sjakkspiller er Morphy en legende. Eller som Garry Kasparov har sagt:

- Morphy var så forut for sin tid at det tok et kvart århundre før prinsippene hans om angrepsspill og utvikling ble gjennomdaget og formulert.

Kilder: David Lawson: Paul Morphy, the pride and sorrow of chess, wikipedia, chessgames.com, New York Times

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling