Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble kalt svak da  han sa opp jobben i Brøndby. Sannheten er at han ville hje m til sin kreftsyke kone.

Våren 2002 ramlet verden sammen for Åge Hareide (51). I hans verste uke som fotballtrener kom beskjeden om at kona Annbjørg (53) hadde kreft.

-  Det var livstruende. Det tok hele resten av 2002 å komme gjennom operasjon og rehabilitering. Men nå er hun helt frisk, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Landslagssjefen hadde med seg kona seinest på fotballkampen mellom Stabæk og Molde på Nadderud søndag, og i dag lanserer han boka si «Fotball, fornuft & følelser» skrevet i samarbeid med forfatter og tidligere sportsjournalist Harald Henmo. Der legger Hareide stor vekt på hvor viktig det er å være lykkelig for å være dyktig. Han gir personlige eksempler på hvordan det motsatte kan ødelegge for de gode prestasjonene, og bygger boka rundt det han kaller sine tolv lærdommer fra snart 35 år i toppfotballen.

Under lærdom nummer 10: «Fotball er helt ufarlig» røper han for første gang hva som egentlig plaget ham den dramatiske apriluka for to år siden som endte med at han trakk seg som trener for Brøndby i København.

Mistet nattesøvnen

Brøndby ledet serien med sju poeng foran skjebneuka med tre kamper. Etter uavgjort mot Vejle, uavgjort mot AGF og tap for Midtjylland var ledelsen nede i to poeng. Hjemme i Molde satt kona Annbjørg. Hun ringte mandag_etter den første kampen mot Vejle_ og fortalte mannen om kreftsykdommen. Plutselig betydde fotball svært lite for Hareide. Han skriver:{rdquo} Jeg hadde ikke blund på øynene hele uka. Ikke kunne jeg snakke om det til noen heller. Jeg ville ikke at det skulle komme ut og skape et salig rot, både for meg i København, men først og fremst for henne hjemme i Molde. Jeg kunne ikke rådføre meg med noen, annet enn med Annbjørg, som jeg snakket med i telefonen så ofte jeg kunne. Og hun var mest bekymra for meg! Hun vet jo hvordan jeg er når jeg taper fotballkamper.»

Alt var kaos

Men Hareide klarte bare ikke å konsentrere seg om kampen for sitt første seriegull i Brøndby:

{rdquo} Alt ble bare kaos, og til slutt var jeg helt handlingslammet.»

-  Vi tok den ene smellen etter den andre. Men hodet mitt var ikke fiksert. Fotball betydde ingenting, sier landslagssjefen til Dagbladet.

Han skriver:

{rdquo} Jeg var redd for å miste noe mye viktigere enn seriegull. Annbjørg skulle opereres, og det var usikkert hvor alvorlig det var. Jeg var livredd.»

For spillerne var det rart å se sin vanligvis offensive sjef helt ute av seg sjøl. Hareide tror de merket at noe var galt:

{rdquo} Jeg var i total ubalanse. Jeg var på en annen planet. Jeg var ikke klar i skallen i det hele tatt.»

Den utadvendte og temperamentsfulle personligheten skiftet karakter:

{rdquo} ... hele uka gikk jeg bare rundt og var giddalaus i forhold til laget. Jeg var passiv og fortvilet og hadde ikke tankene klare.»

Da han kom inn i garderoben før den tredje og siste kampen mot Midtjylland, så han langt fra bra ut:

{rdquo} Spillerne så en mann som ikke hadde sovet på dagevis, som hadde grublet og vært redd og tatt seg noen pinner og hadde tankene et helt annet sted.»

Holdt ting skjult

Det var etter denne kampen Hareide bestemte seg for at han måtte hjem. Han skjønte at han hadde mistet grepet, og at villaen hjemme i Molde med Annbjørg var eneste riktige sted å være. Han trakk seg fra jobben, og fortalte bare klubbdirektør Per Bjerregaard at det var konas kreft som var årsaken. I pressen ble han kritisert som svak og uten evne til å tåle motstand. Han forsvarte seg uten å fortelle sannheten.

-  Det ble sånn. Jeg måtte holde ting skjult. Det var et skuespill. Det viktigste var å komme hjem, sier Åge Hareide til Dagbladet.

-  Hvorfor forteller du dette i boka di?

-  Jeg vil få fram at man må være i balanse for å klare å holde fokus og prestere. Det er vanskelig når man har slike belastende tanker.

Han presiserer i boka at han ikke er ute etter å renvaske seg fra beskyldningene om at han ikke tåler å tape:

{rdquo} For hva om Annbjørg ikke hadde blitt syk, ville jeg da ha fortsatt, eller ville jeg gitt meg uansett - som en dårlig taper? Jeg er en dårlig taper i den forstand at jeg er en hypertent taper, en revansjesugen villmann som nekter å gi opp.

Men - og det er poenget - hadde jeg ikke hatt noen bekymringer utenfor banen, ville vi neppe havnet i den situasjonen vi gjorde. Da ville jeg hatt mye mer å gi, særlig i den apriluka vi spilte så elendig.»

Mykere mann

Og da hadde han trolig heller ikke kommet hjem til Rosenborg og landslaget - i alle fall ikke så raskt. Hareide forklarer slik hvordan han kunne takke ja til jobben i Rosenborg bare få dager etter at han sa opp i Brøndby.

-  Tilbudet kom samtidig, men denne jobben lå litt fram i tid. Jeg ringte hjem til Annbjørg. Hun sa at jeg fikk gjøre det jeg måtte gjøre. I og med at jeg ikke skulle begynne før i 2003, kunne jeg være hjemme under hele rehabiliteringen. Derfor sa jeg ja.

Hareide forteller at han har blitt en mykere mann etter konas sjukdom - også i forhold til lederstilen.

-  Ja, jeg synes det. Det kom blant annet fram da Martin Andresen skulle bli far. Da sa jeg fra om at han ikke måtte bli med til Palermo, og at han måtte gjøre det han syntes var følelsesmessig riktig. Det er viktigere ting i livet enn fotball, sier han til Dagbladet.

I boka skriver han at han har forsøkt å ta med seg de kaotiske følelsene han opplevde for to år siden for å bruke dem konstruktivt:

{rdquo} ... det har gitt meg større forståelse for forholdet mellom privatliv og prestasjoner; for følelsenes betydning for å få gjort noe fornuftig.»

I praksis gir dette seg utslag i hvordan Hareide behandler spillere med personlige problemer:

{rdquo} Det kan hende en spiller står midt oppi en skilsmisse. Da må vi stille opp. Han kan ta med seg barna på trening, for eksempel. Og de andre spillerne bør kanskje informeres om situasjonen så de skjønner at han trenger støtte i denne perioden, og ikke kjeft fordi han «sluntrer unna». Man er jo ikke like god på banen når man går gjennom noe sånt privat. Det går utover prestasjonene. Det er opplagt.»

Hareide konkluderer kapitlet slik:

{rdquo} Det er ting i livet som er viktigere enn fotball. Og det er ting i livet som er mye farligere enn fotball. Fotball er helt ufarlig.»

-  Ble du overrasket over at du mistet kontrollen?

-  I så fall positivt overrasket, sier Åge Hareide.

SAMMEN PÅ KAMP: Åge Hareide hadde med seg kona Annbjørg på tippeligakampen Stabæk- Molde sist søndag. I sin nye bok forteller Hareide om dramatikken rundt treneravgangen i Brøndby og konas kreftsykdom. - Det var livstruende. Det tok hele resten av 2002 å komme gjennom operasjon og rehabilitering, sier Hareide.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media