Ble lovet fallskjerm

Næringslivstoppene er ikke aleine om feite fallskjermer. Da Arild Berg signerte ny kontrakt med Bodø/Glimt i 1999, ble han lovet en fallskjerm på 3,35 millioner kroner den dagen han forlot klubben. Glimt har foreløpig ikke betalt ut pengene.

Invitert av Glimt-ledelsen satte Bergs LO-advokat Sigurd Kambestad seg onsdag på flyet til Bodø for å å finne en løsning på kontraktsfeiden. Der møtte han Arild Berg, og dro til møtet med Glimt, som var representert ved sportslig leder Tor-Ove Falch, styremedlem Carl Lund og NHO-advokaten Einar Ø. Poulsson. Møtet ble kort.

- Glimt var overhodet ikke interessert i å gå i en dialog. Så da reiste vi oss og gikk, sier Kambestad til Dagbladet.

Alt tyder nå på at konflikten må løses i rettssaken som kommer opp i Salten tingrett 21. mai. Men Kambestad mener at Glimt holder klienten hans for narr, og tar derfor bladet fra munnen ved å offentliggjøre detaljene i klientens avtale med Glimt.

Strides om mye

- Den kommende rettssaken handler ikke bare om prinsipper ved Arilds overgang til Lyn. Det handler også om at Glimt skylder ham masse penger han har rettmessig krav på, sier han.

Kambestad ramser opp følgende punkter Glimt ikke skal ha oppfylt:

  • På det såkalte b-bilaget i kontrakten er Arild Berg lovet ti prosent av en overgangssum ved en overgang. Dessuten garanterer Glimt at Berg uansett skal ha 3350000 kroner i såkalt «sign off fee» i det øyeblikket han forlater klubben fra Bodø.
  • Beløpet skulle settes inn på sperret konto i Nordlandsbanken i løpet av 2000. Ifølge Berg har ikke Glimt gjort dette.
  • På det tidspunktet Berg inngikk den nye avtalen, hadde Glimt en avtale med Rosenborg som skulle kjøpe Berg for 15 millioner. Først lovte klubben å gi Berg 30 prosent av denne overgangssummen. Det var ulovlig ifølge fotballforbundets regler, som den gangen bare tillot spilleren å få ti prosent ved overgang. Men: Legger man sammen 10 prosent av 15 millioner, og fallskjermen på 3,35 millioner, blir det 4,85 millioner til sammen. Med andre ord rett i overkant av 30 prosent av den avtalte overgangssummen på 15 millioner.

Etter det Dagbladet erfarer var det store pengebeløpet lokkematen som fikk Berg til å signere en ny avtale med moderklubben i Bodø.

Tause i Glimt

Og hvordan henger det så sammen at en norsk fotballklubb er villig til å gå så langt som til å tilby en spiller flere millioner kroner - for å slutte. Det fikk vi ikke svar på i går. Glimt-ledelsen nektet å kommentere Kambestads opplysninger.

- Han får si så mye han vil. Vi forholder oss ikke til den advokaten der. Om vi forholder oss til noen i denne saken, så er det Arild Berg, sier Tor-Ove Falch.

- Men dette er jo en advokat engasjert av Arild Berg?

- Det kan kanskje være. Men NHO håndterer saken for oss nå, sier Falch, som innrømmer at Berg-saken og alt det utenomsportslige går utover jobben han egentlig skal gjøre.

- Alle slike saker er slitsomme. I sum så blir det vel mye, sier han, og henviser oss videre til Carl Lund og Einar Ø. Poulsson.

Lund ville ikke kommenterere saken. Poulsson sier dette:

- Jeg har fremdeles noen undersøkelser å gjøre før jeg vil si noe i det hele tatt. I løpet av neste uke kan jeg kommentere saken. Det bør være mulig å komme til en løsning.

Ikke ulovlig

Thor Grønnerud er som fagsjef for lov og reglement i Fotballforbundet informert om alle detaljer i saken.

- Foreløpig har vi ingen formell rolle, sier han.

Men han har ingen innvendinger mot den svære fallskjermen Berg har kontraktsfestet.

- Sign off fee er ikke regulert i vårt regelverk. Det er fritt opp til partene å inngå slike, sier han.

Bergs fallskjerm er heller ikke den eneste som eksisterer i norsk fotball.

- Det finnes flere tilfeller, bekrefter Grønnerud, som vet at lokkemiddelet er omdiskutert. Det har vært snakket om dette i klubbene imellom. Det koster jo mye penger, som kommer i tillegg til en god månedslønn og bonuser.

I KRANGEL: Arild Berg krangler om penger med Glimt. Alt tyder på at konflikten må løses i rettssaken som kommer opp i Salteen Tingrett. Her rusler Berg ut av Aspmyra stadion etter en kamp mot Vålerenga.