- Ble lurt av norsk jubel på tribunen

De norske gutta trodde Bosnia hadde utliknet mot Tyrkia. Men det var ikke tilfelle og dermed er EM-drømmen over tross fire norske mål på Malta.

TA\'QALI (Dagbladet.no): Tyrkia - Bosnia-Hercegovina 1-0 og Malta - Norge 1-4.

De norske gutta gjorde jobben i kveld, men har ikke gjort det hele veien i kvaliken.

Derfor ble Tyrkia klare for EM, mens Norge må følge mesterskapet fra sofaen neste sommer.

- Vi vinner overbevisende, og jeg er imponert over at gutta reiser seg igjen etter tapet på lørdag. Vår kamp var den eneste vi kunne gjøre noe med. Istanbul var bare et håp, men det holdt ikke, sier Åge Hareide til Viasat 4.

Nordmenne var fornøyd med jobben som ble gjort på middelhavsøya onsdag kveld, men er skuffet over at EM-toget suste forbi dem uten å stoppe.

- Vi hørte norsk jubel fra tribunen mot slutten av kampen, og trodde Bosnia-Hercegovina hadde utliknet til 1-1, men det hadde jo ikke skjedd, sier John Arne Riise til Viasat 4.

Da de norske gutta møtte pressen etter kampen, var det flere av dem som fortalte de trodde Bosnia-Hercegovina hadde scoret.

- Jeg hørte noe jubel, og noen ropte 1-1. Men jeg tenkte ikke så mye på det, bare på å avslutte med stil, sier Morten Gamst Pedersen.

JUBELKVELD TIL INGEN NYTTE: Steffen Iversen var supergiftig og scoret tre mål før pause. Men kvelden endte likevel med skuffelse, siden Tyrkia slo Bosnia. Foto: AP
JUBELKVELD TIL INGEN NYTTE: Steffen Iversen var supergiftig og scoret tre mål før pause. Men kvelden endte likevel med skuffelse, siden Tyrkia slo Bosnia. Foto: AP Vis mer

Vi var i EM - en stund

90 minutter med fotball i Ta\'Qali og Istanbul. Dette var det som skulle avgjøre Norges EM-skjebne, og slik forløp den neglebitende kvelden, mål for mål:

26 minutter: Steffen Iversen sender Norge i ledelsen 1-0 i Ta`Qali, og Norge er akkurat da i EM, fordi Tyrkia ikke har scoret.

27 minutter: Steffen Iversen scorer sitt og Norges andre mål, mens Tyrkia fortsatt ikke har fått hull på byllen. Dermed er de fortsatt ute av kampen om den andre EM-billetten i gruppe C. Den har Norge.

44 minutter: Jubelen blant de mange nordmennene på tribunen vil ingen ende ta da Iversen sikrer seg ekte hat-trick. Men jubelen stilner raskt ...

44 minutter: For, omtrent samtidig, i Istanbul, har også Nihat Kahveci og Tyrkia fått nettkjenning.

45 minutter: Tyrkia går til pause med EM i blikket.

53 minutter: Den tidligere Lillestrøm-spilleren Michael Mifsud reduserer til 1-3 for Malta mot Norge, uten at det påvirker hvorvidt det er Tyrkia eller Norge som per nå er kvalifisert for EM.

- Ble lurt av norsk jubel på tribunen

74 minutter: Morten Gamst Pedersen stanger inn 4-1 til Norge, men det hadde ikke hjulpet om det så var 40-1-målet. Så lenge Tyrkia ikke slipper inn mål, er de i EM.

90 minutter: Slukørede norske spillere tusler av banen, Norges supportere applauderer. Det lite annet å gjøre enn å si pent takk for seg, gratulere - og å se fram mot VM-kvalifiseringen, som blir trukket allerede førstkommende søndag.

Smart Ciljan-pasning

En av de som er ventet å sette sitt preg på Norge fram mot mesterskapet i 2010, er 20-år gamle Per Ciljan Skjelbred.

Unggutten sendte derfor et svært viktig signal da han allerede fra start i dag satte standarden for hvordan Norge burde spille.

En smart stikker fram mot Steffen Iversen på høyre var bare den første av mange gode involveringer fra framtidshåpet.

På egen halvdel lyktes Norge samtidig godt med å sette kjappe maltesere offside.

Innen fem minutter var gått hadde John Arne Riise dessuten nær skrudd et frispark i høyre kryss. Keeper klarerte så vidt til corner.

- Ble lurt av norsk jubel på tribunen

Og sånn bare fortsatte det: Norge skapte sjanse på sjanse.

Sikker Steffen-heading

I det 22. minutt skulle for eksempel Iversen ha satt ballen i mål alene med keeper, men han skjøt i stedet svakt til høyre for mål. Kanskje var det årets største norske bom?

Rett etterpå fikk John Carew heade fritt fra kloss hold, men heller ikke Aston Villa-spissen klarte å plassere kula mellom stengene.

Etter 26 spilte minutter var det endelig slutt på sløsingen. En Jarl-André Storbæk-kipp inn i feltet ble fulgt opp av en sikker Iversen-heading i nettet.

Norge hadde med det fått den tidlige scoringen som landslagssjef Åge Hareide håpet på på på forhånd.

På dette tidspunktet hadde Tyrkia dessuten ikke scoret mål, så Norge var akkurat da kvalifisert for EM.

Ekte hattrick av Ivers

Mindre stresset ble vel ikke tyrkerne da de fikk meldingen om at Iversen scoret sitt andre mål på to minutter.

Dette skjedde på en sikker og kontant straffe til høyre, som en følge av at Carew snublet i/ble felt av en motstander inne i sekstenmeteren.

I perioden som fulgte roet Norge litt ned, men opprettholdt samtidig presset.

Dette betalte seg rett før dommeren blåste for pause. En briljant langpasning fra John Arne Riise gikk helt gjennom til Iversen foran mål.

Med en frekk flikk forbi keeperen, sikret han seg sitt hat-trick - og tangerte samtidig pappa Odd Iversens 19 A-lagsmål for Norge.

Men til liten nytte, for omtrent samtidig scoret Nihat Kahveci for Tyrkia i Istanbul, og vippet dermed Norge ut av EM slik det sto da.

Svakt stopperspill

Starten av andre omgang sendte ikke noe budskap om at Norge burde være et EM-lag. Snarere tvert imot.

Allerede åtte minutter etter sidebytte fikk Lillestrøm-kjenningen Michael Mifsud sette reduseringen i mål.

Det skjedde på grunn av svakt stopperspill av Brede Hangeland og deretter Erik Hagen.

Kjappe maltesere fortsatte å presse på - til den grad at Norge på et tidspunkt måtte roe helt ned og begynne på nytt.

Vakkert - til ingen nytte

Samtidig hjalp det også på at Maltas André Schembri ble sendt av banen med sitt andre gule kort.

Omgangens første norske forsøk på mål kom først etter en halvtimes spill da Bjørn Helge Riise fikk skyte fra god posisjon utafor boksen. Dessverre seilte ballen høyt over mål.

Så ikke to minutter seinere da Morten Gamst Pedersen hang høyt og elegant stanget et Per Ciljan Skjelbred-innlegg i høyre kryss. 4-1.

Vakkert, men til ingen nytte.

GJORDE OPP FOR SEG: Steffen Iversen bommet først på en stor sjanse, før han fant nettmaskene, én, to og tre ganger.
SIKKER STRAFFE: Steffen Iversen setter inn 2-0 fra krittmerket.