Ble maskot etter finalescoring

Danske Sten ble sjarmør på Norway Cup i 1972. Nå har han vært maskot i over 30 år.

EKEBERG (Dagbladet.no): Du har kanskje selv hatt en t-skjorte med en tegning av denne mannen. Danske Sten Mærsk-Hansen (45) er nemlig spilleren som er modell for den offisielle Norway Cup-logoen.

For 33 år siden sjarmerte den tekniske lilleputtspilleren Ekebergsletta i senk, og året etter var han over alt, som maskot - i strekform.

Scoret på straffe

Det sto 0-0 i finalekampen mellom Gentofte Vangede og Tyresø i 1972, da danskene fikk straffespark. Det var to minutter igjen av kampen og 12 år gamle Sten la ballen ned på krittmerket.

Den 1,42 meter høye guttungen gjorde ingen feil, og sende ballen i nettet.

- Jeg husker at jeg var veldig nervøs. Det var tross alt 3-4000 mennesker på tribunene. Men ballen gikk i mål og vi vant, sier Mærsk-Hansen i boka «Verdens rundeste ball».

I kampreferatet skrev Dagbladet:

«Husk Sten Hansen, som med sin blendende teknikk kan komme til å avgjøre en seniorlandskamp mot Norge når han blir stor.»

Ingen landskamper

Han ble derimot aldri landslagsspiller, og kom heller aldri tilbake som spiller til Norway Cup.

- Jeg spilte i Gentofte helt til jeg var 30. Grunnen til at jeg ikke fant meg en annen klubb var nok sjenansen. Jeg hadde det trygt og bra i klubben, og på 70-tallet var det heller ikke så mange talentspeidere i Danmark, sier han.

Men selv om det aldri ble noen landskamper på maskoten har han likevel havnet i historieboka.

Norway Cups historie, i hvert fall.

TILBAKE: I 1997 var Sten Mærsk-Hansen tilbake på Ekebergsletta. Her sammen med pappfigurer av seg selv, som 12-åring.