Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Saken mot turnlegen Larry Nassar

Ble misbrukt av turnlegen. Nå lurer hun på om OL- og VM-gullene var verdt det

McKayla Maroney har vært åpen om at turnlegen Larry Nassar misbrukte henne.

TIDLIG UTE: McKayla Maroney var en av de aller første som anklaget Larry Nassar for overgrep. Her med sølvmedaljen hun vant under OL i London i 2012. Foto: REUTERS/Brian Snyder/File Photo
TIDLIG UTE: McKayla Maroney var en av de aller første som anklaget Larry Nassar for overgrep. Her med sølvmedaljen hun vant under OL i London i 2012. Foto: REUTERS/Brian Snyder/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): VM- og OL-gullvinner McKayla Maroney (22) har vært sentral i rettssaken mot turnlege Larry Nassar.

I november gikk turnstjernen ut og hevdet blant annet at Nassar skal ha gitt henne en sovepille på en reise til Japan i 2011. Maroney var da 15 år. Hun skal ha våknet på hotellrommet, der hun sier Nassar forgrep seg på henne.

Maroney er en av mange dekorerte turnere i USA. Men nå spør hun seg selv om karrieren og suksessen i det hele tatt var verdt det.

- Det hender seg jeg lurer på om det var verdt det, når jeg ser alt jeg sliter med nå. Man må plukke opp bitene. Det vanskeligste for meg har vært det å ta tre steg fram, og to tilbake hver gang, sier Maroney ifølge Washington Post.

Frykt ble fryktløshet

Tirsdag var hun gjest på et arrangement som jobber for å stanse at onde handlinger blir gjort mot barn. Der kalte hun blant annet Nassar «et monster», og sa at hun skulle ønske hun aldri hadde møtt ham.

Maroney innrømmer hun at hun fortsatt sliter, etter det legen gjorde mot henne i ungdomsårene. Men hun prøver hele tiden å se framover.

Nassar var landslagslege for USAs turnlag fra 1996 til sommeren 2015. Flere hundre jenter - og noen menn - har anklaget 54-åringen for overgrep. I januar fikk han en dom på inntil 175 år i fengsel for grusomhetene. Tidligere var han dømt til 60 års fengsel for besittelse av barnepornografi.

Maroney sier det var metoo-kampanjen som fikk henne til å stå fram.

- Frykten ble til fryktløshet når jeg visste at dette kunne hjelpe så mange. Det er en hemmelighet jeg har båret med meg. Folk sier det hjelper å snakke om ting, og det gjorde det virkelig, sier Maroney.

Grusomhetene

Aly Raisman var på samme gullag som McKayla Maroney. Hun har også vært sentral i saken mot legen.

- Der jeg lå på magen, med deg ved siden av meg i senga, der du insisterte på at det du gjorde kom til å få vekk smertene. Men det du ga meg var en hel del psykisk, mental og følelsesmessig smerte. Du helbredet meg aldri, sa Raisman i rettssalen.

Det var tidvis også amper stemning i rettssalen under høringene. Faren til ett av Nassars mange ofre ble holdt tilbake da han prøvde å gå til angrep på legen.

Mange av Nassars ofre har kritisert USAs olympiske komité for ikke å ha fjernet legen tidligere. Også gymnastikkforbundet har fått kritikk, sammen med Universitetet i Michigan, hvor Nassar også har vært ansatt og misbrukt jenter.

- Er det én ting gymnastikken lærer deg, så er det at du må komme deg opp igjen når du faller. Vi kan ikke gi opp kampen mot seksuelt misbruk, sier McKayla Maroney.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!