Ble norsk i går - får OL-tur i dag?

Sara Nordenstam (21) har alltid vært svensk på papiret. I går fikk hun endelig telefonen hun har drømt om hele livet. Å bli norsk statsborger. Noen timer etterpå sto hun øverst på NM-pallen.

-  Hva er det du sier? Så bra. Tenk, jeg har blitt norsk, stråler Sara Nordenstam og trykker telefonen hardt inn til øret.

Dagbladet er midtveis i intervjuet hjemme hos toppsvømmeren da telefonen ringer uanmeldt.

På tråden er mamma Carin som forteller datteren at hun er blitt norsk og endelig kan svømme for det norske landslaget som hun alltid har hatt lyst til. Ikke rart Sara Nordenstam er overlykkelig.

-  Nå er jeg bare så veldig glad. Dette har jeg ventet lenge på, sier 21-åringen.

Forelsket i Norge

Da Sara var 10 år, flyttet hun og familien til Oslo fra svenske Lycksele. Det var da hun forelsket seg i Norge og svømmesporten. Lambertseter svømmeklubb tok godt vare på den svenske jenta i ungdomsåra. Men fordi hun var svensk statsborger, fikk hun aldri svømme for det norske landslaget.

FAKTA

Sara Maria Evelina Nordenstam
dt: 28.02.1983
Meritter: 34 SM-gull, 2 seirer i v-cup, fre 4.plasser i EM, sølv i junior-EM, NM-gull for Lambertseter Svømmeklubb.
Svensk rekord 4000 m medley - 4.49.26

-  Jeg tenkte mange ganger på at jeg ville være norsk. Men det svenske forbundet sa jeg skulle svømme for dem. Jeg selv har jo aldri følt meg svensk, innrømmer Sara.

Stor medaljesamling

På pikerommet har hun en medaljesamling mange kan misunne henne.

-  Jeg får ikke flere av disse medaljene nå lenger, sier Sara og viser fram et av de 34 (!) svenske SM-gullene.

-  Jeg har fått fire 4.plasser i Europa-mesterskap. Det er kanskje på tide å ta en medalje neste gang. Og helt greit at jeg tar den for Norge. Jeg er jo tross alt norsk nå, smiler Sara.

I OL-sjiktet

I går beviste hun at hun også duger i bassenget. På 200 meter butterfly suste Nordenstam inn til seier under NM i langbane. På sidelinjen satt landslagssjef Petter Løvberg og fulgte den nye statsborgeren med argusøyne.

-  Hun er en tilvekst for norsk svømmesport og veldig dyktig. Jeg har alltid sett på henne som norsk og nå som hun er norsk, på papiret, er det svært gledelig, sier Petter Løvberg.

I dag svømmer Nordenstam 200 meter medley. Landslagstreneren tror den norske rekorden på distansen vil ryke i dag. Det betyr også at Sara Nordenstam vil kunne kvalifisere seg til OL i Aten.

Haster ikke

Men Nordenstam vil ikke til OL for enhver pris.

-  Jeg vil selvfølgelig komme meg til OL, men jeg vil også vise at jeg har noe der å gjøre. Jeg har slitt med formen de siste to åra men er nå på vei tilbake. Mitt mål er OL i 2008. Men hvis jeg skulle komme med før, er ikke det noe nedtur, sier Sara.

Svømmeren er uansett skråsikker på at hun har gjort et riktig valg med å bli norsk.

-  Det er her jeg hører hjemme. Jeg vil ikke tilbake til Sverige. Jeg kan jo ikke skrive svensk engang. Dessuten er blåfargen i det svenske flagget utvasket. Det norske flagget er mye finere, forteller Sara.

NM-GULL: I går kveld, bare timer etter at hun ble innvilget norsk statsborgerskap, gikk Sara Nordenstam inn til NM-gull.
ENDELIG NORSK: Sara Nordenstam snakker med mamma og får vite at hun har fått sitt høyeste ønske oppfylt - hun får bli norsk.