Ble Norway Cup-vinnere med norsk hjelp

- Denne seieren betyr enormt mye.

EKEBERGSLETTA (Dagbladet.no): FFA Mali - YES Zimbabwe 6-1

• Se alle Norway Cup-resultatene her!

Suveren Mali-seier, brede seiersglis, tapre tapere og en haug med jublende norske supportere. FFA Mali og YES Zimbabwe spilte dagens første Norway Cup-finale på Ekebergsletta.

Finalen i klasse S (J 14) ble aldri spesielt jevn, men inneholdt mange flotte scoringer, taklinger og ikke minst - ville jubelscener i duskregnet.

Støtte fra Norges Fotballforbund, Norges Idrettsforbund og NORAD (Direktoratet for utviklingssamarbeid) har muliggjort turen til Norge for de to afrikanske finalistene.

FFA Mali er invitert av Norges Fotballforbund, mens jentene fra Zimbabwe er invitert av Norges idrettsforbund til Norge.

- Vil få stor oppmerksomhet

- Denne seieren betyr enormt mye. Nå kan jentefotballen få oppmerksomhet og dette kan bidra til settes fokus på jentenes situasjon i Mali. Denne seieren vil få stor oppmerksomhet der nede, sier Anders Krystad som er konsulent i Norges Fotballforbund til Dagbladet.no.

GULL-GLEDE: Jentene fra FFA Mali feirer seieren sammen med jentene fra samarbeidsklubben Son IF. Alle foto: Eirik Winsnes/Dagbladet.no
GULL-GLEDE: Jentene fra FFA Mali feirer seieren sammen med jentene fra samarbeidsklubben Son IF. Alle foto: Eirik Winsnes/Dagbladet.no Vis mer

Jentene fra FFA Mali kommer fra et svært fattig område i Bamako, Mali, og de fleste av spillerne har enten mistet mor, far eller begge to.

De er strålende fornøyd med opplevelsen i Norge.

- Vi er selvfølgelig veldig glad for å vinne, men hele oppholdet har vært en fantastisk opplevelse for jentene. Vi må takke vår samarbeidsklubb Son IF for deres gjestfrihet og varme, sier Mali-trener Issa Camara etter at seieren er sikret på Sletta.

- Trist at de skal reise

FFA Mali tilbrakte uken før Norway Cup sammen med jentelaget til Son, mens jentene fra Zimbabwe var en uke hos Teie IL i Tønsberg.

Etter dagens kamp jublet de norske og afrikanske jentene sammen og danset i regnet. De har tydelig blitt svært gode venner.

- De har hatt lyst til å bli kjent, vært utrolig åpne og smilende og vi har danset og hatt det utrolig moro. Det er veldig trist at de nå må reise, sier Kristine M. B. Nilsen fra Teie IL til Dagbladet.no på sletta.

Mange kvinnelige dommere

Ble Norway Cup-vinnere med norsk hjelp

Norges Fotballforbund driver utviklingsarbeid gjennom fotballen i flere land. I Mali holder de trener- og dommerkurs, og toppdommer Tom Henning Øvrebø er en av instruktørene som har vært i det vest-afrikanske landet.

Til høsten skal de også starte et nytt fotball-lag i Bamako som vil få støtte til å ha aktivitet hver eneste dag.

- I den øverste divisjonen i Mali er det allerede fem kvinnelige assistentdommere. I Norge har vi vel en. Det viser at arbeidet fungerer, sier Anders Krystad.

Suveren vinner

I dagens finale ble FFA Mali et nummer for store for jentene fra Zimbabwe. Det sto 3-1 til pause, og etter puttet jentene på ytterligere tre mål anført av en strålende playmaker Kadiatou Doumbia på midtbanen.

Mandag reiser laget hjem til Mali.

En gullmedalje og en stor opplevelse rikere.