Sør-Koreas curlinglag går til sak mot eget forbund

Ble OL-kjæledegger. Nye detaljer knuser glansbildet

Det sørkoreanske curlinglaget trollbandt hjemmepublikumet under OL i Pyeongchang. Nå går de til angrep på eget forbund.

LA FRAM SAKEN: Det sørkoreanske curlinglaget hadde en pressekonferanse 15.november. Der kom de med sterke anklager mot trenere og eget forbund. Foto: NTB Scanpix
LA FRAM SAKEN: Det sørkoreanske curlinglaget hadde en pressekonferanse 15.november. Der kom de med sterke anklager mot trenere og eget forbund. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OL i Pyeongchang fikk mye kritikk for at få folk dukket opp på tribunene. Norske alpinister, langrennsløpere og hoppere fikk spørsmålet « får du OL-følelsen?» en rekke ganger under de tre ukene OL varte.

Grunnen var de mange tomme setene i de nordiske grenene.

Det spørsmålet fikk ingen som konkurrerte i OL-hallene. Skøytehallen og kunstbanehallen var proppfull og stemningen og ga undertegnede gåsehud.

Bergtok hjemmenasjonen

Men én øvelse som fikk uvant mye oppmerksomhet fra hjemmepublikumet under OL var curling.

Sporten var så ukjent i Sør-Korea at landet ikke hadde et eget lag før OL i Sotsji for fire år siden.

Det forandret seg til OL på hjemmebane, og en av de mest overraskende historiene i Pyeongchang var den plutselige framgangen til de sørkoreanske curlingkvinnene.

De fikk massiv oppmerksomhet, og hallene var fullstappet da de kom til sluttspillet.

Team Kim fikk klengenavnet «The Garlic Girls» - hvitløkjentene - etter området de er fra i landet (Uiseong), og de ble publikumsfavoritter i lekene.

SKIP: Kim Eun-jung ble en folkehelt under OL i Pyeongchang. Laget tok et overraskende sølv i mesterskapet. Foto: NTB Scanpix
SKIP: Kim Eun-jung ble en folkehelt under OL i Pyeongchang. Laget tok et overraskende sølv i mesterskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skip Kim Eun-jung var den aller største folkefavoritten. «Annie», som hun er kjent som, ble et symbol med sine runde briller og klare instrukser til lagvenninnene.

Det var en solskinnshistorie som endte med OL-sølv, men nye detaljer har knust glansbildet som ble laget under lekene.

- Uutholdelig situasjon

I et nytt brev kommer de fem lagvenninnene Kim Eun-jung, Kim Seo-yeong, Kim Cho-hee, Kim Yeong-ae og Kim Yeong-mi med sterke anklager mot trener og eget forbund.

De skriver at visepresident Kim Kyong-doo har kommet med en rekke verbale overgrep og at trenerne på laget forsøkte å ta full kontroll over privatlivene deres. Det skriver ESPN.

- Menneskerettighetene våre er blitt krenket. Vi har kommet til et punkt hvor hele situasjonen er uutholdelig, står det i brevet. Laget hadde en pressekonferanse i Sør-Korea i dag.

Der anklaget de også forbundet for å holde tilbake premiepenger, og at de har forsøkt å fjerne skippen Kim Eun-jung fra laget. Grunnen skal være at hun har planlagt å stifte familie.

- De forsøkte å fjerne henne fra laget i sommer da hun skulle gifte seg. De splittet rollen som kaptein og skip, og forsøkte å arrangere treninger uten henne.

De forteller også at treneren skal ha løyet til dem en rekke ganger. De skal blant annet ha sagt at Kim Eun-jung nektet å bære OL-ilden under Paralympics, selv om hun selv hevder at hun aldri ble spurt om å bære den.

I løpet av og etter OL skal også laget ha fått en rekke gaver fra supportere. Alle disse ble åpnet og inspisert før de endte i hendene på curlingjentene.

Laget forsøker nå å fjerne trenerapparatet, og har sendt inn en offisiell klage til forbundet. De vil satse sammen til neste OL.

FORETREKKER ESELHALE: Se hvordan det gikk da Pål Gordon Nilsen prøvde seg på isen. Video: Gunnhild Toldnes / Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer

Nekter skyld

Trenerapparatet benekter alle påstandene «The Garlic Girls» kommer med, og slår tilbake:

- Kim Eun-jung hadde planer om å få et barn, og min rolle som trener blir da å planlegge hvem som eventuelt skal bli ny skip på laget. Vi forsøkte aldri å presse henne ut, skriver trener Jang Ban-seok.

Treneren nekter også for at de har holdt tilbake premiepengene, men hevder at laget ble enige om at pengene skulle brukes på treningsturer og konkurranse i utlandet.

- Vi mente at det ikke var riktig at utøverne skulle få pengene og bruke dem privat. Vi tjente pengene som et lag, og det var forbundet som finansierte satsingen.

Sør-Koreas olympiske komité starter etterforskingen av saken i neste uke.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer