Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble operert for 32 år siden - har fremdeles ikke våknet

Frankrikes største fotballstjerner hyller helten sin.

VAR EN FRANSK LANDSLAGSHELT: Jean-Pierre Adams skulle gjennom en rutinemessig kneoperasjon for 32 år siden. I stedet gikk den fryktelig galt, og han har aldri våknet fra narkosen. Foto: Corby Images.
VAR EN FRANSK LANDSLAGSHELT: Jean-Pierre Adams skulle gjennom en rutinemessig kneoperasjon for 32 år siden. I stedet gikk den fryktelig galt, og han har aldri våknet fra narkosen. Foto: Corby Images. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti år gammel reiste Jean-Pierre Adams sammen med bestemoren sin fra Dakar i Senegal til Frankrike. Der vokste han opp til å bli en av de første afrikanskfødte spillerne til å dominere fransk fotball. Adams prestasjoner for klubber som Nice og Paris Saint-Germain resulterte etter hvert i 22 landskamper for sitt nye hjemland.

Etter karrieren ville Adams fortsatt være aktiv i sporten han elsket, og bestemte seg derfor for å bli trener.

Skjebnesvangert Den avgjørelsen skulle vise seg å bli foranledningen til en ufattelig trist skjebne.

Adams var 34 år gammel da han skadet leddbåndet i kneet under et trenerkurs. Han måtte avbryte utdanningen, og ble skrevet inn på et sykehus i den franske byen Lyon. Der gikk han gjennom det som skulle være en rutinemessig operasjon.

- Alt er bra. Jeg har det veldig fint, sa Jean-Pierre til kona Bernadette like før han ble lagt i narkose.

FRANSK LEGENDE: Zinedine Zidane har støttet Jean-Pierre Adams. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
FRANSK LEGENDE: Zinedine Zidane har støttet Jean-Pierre Adams. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ Vis mer

Det ingen av dem visste, var at det ville bli det siste de sa til hverandre. For i dag er det 32 år siden, og Jean-Pierre har fremdeles ikke våknet.

En trøtt anestesilege, med på sin åttende operasjon for dagen, fikk skylden. Da Jean-Pierre ble bedøvet den 17. mars 1982, ble det gjort en skjebnesvanger feil.

Konas kamp Etter å ha ringt sykehuset flere ganger, ble Jean-Pierres fortvilte kone til slutt fortalt at komplikasjoner hadde sendt mannen i koma.

En stund seinere fikk Bernadette en ny beskjed: Sykehuset hadde ikke lenger mulighet til å pleie Jean-Pierre.

Hun svarte med å ta ham med seg hjem, hvor de to igjen kunne sove side om side. Om nettene sto hun opp flere ganger for å sørge for at mannen fikk skiftet liggestilling. På dagtid tok hun seg av både Jean-Pierre og deres to små barn.

Hyllet av legendene Etter hvert som ukene, månedene og årene har gått, har Adams' historie rørt mange.

FRANSK LEGENDE: Jean-Pierre Papin har støttet navnebroren Adams.  AFP PHOTO / VALERY HACHE
FRANSK LEGENDE: Jean-Pierre Papin har støttet navnebroren Adams. AFP PHOTO / VALERY HACHE Vis mer

Franske fotballegender som Michel Platini, Jean-Pierre Papin og Zinedine Zidane har alle støtte veldedighetskamper arrangert til ære for ham.

Klubbene Nimes og Paris Saint-Germain, samt det franske fotballforbundet, har også bidratt med å støtte Bernadette.

For hverdagen med å pleie Jean-Pierre, som er blitt bestefar uten at han vet det selv, er fremdeles en virkelighet for henne. I 2011 gjennomførte en spesialist nye undersøkelser av hjernen til ektemannen, og de var alt annet enn oppløftende. Det fortalte Bernadette selv til avisa Midi Libre året etter.

- Det er ingen forandringer - verken gode eller dårlige. Selv om han ikke trenger respiratorisk hjelp, er han fremdeles i en vegetativ tilstand. Han gjennomførte tester og undersøkelser på sykehuset som bekreftet omfattende hjerneskader, sa Bernadette.

FRANSK LEGENDE: Michel Platini har støttet Adams. AFP PHOTO / VALERY HACHE
FRANSK LEGENDE: Michel Platini har støttet Adams. AFP PHOTO / VALERY HACHE Vis mer

Hun føler likevel at hun har kontakt med mannen sin, og nekter å gi ham opp.

- Det er helt utenkelig. Han kan ikke snakke, og det er ikke opp til meg å bestemme over han, sier Bernadette, som synes Jean-Pierre er like vakker nå som da de snakket sammen sist for 32 år siden.

• Fotballmagasinet The Blizzard omtaler hele historien i deres neste utgave. Den er også omtalt av den engelske avisen The Guardian.

STERK HISTORIE: Jean-Pierre Adams har rørt mange, deriblant fotballegendene Platini, Zidane og Papin.
STERK HISTORIE: Jean-Pierre Adams har rørt mange, deriblant fotballegendene Platini, Zidane og Papin. Vis mer
Hele Norges coronakart