Ble overfalt på vei mot OL-gull

Husker du Vanderlei de Lima?

BEIJING (Dagbladet.no): Noen idrettsøyeblikk er uslettelige. De brenner seg fast i hukommelsen din. Bildene ligger langt framme i alle arkiver.

Helter skapes.

Historie skrives.

Vanderlei de Lima. Brasilianeren er et slik tilfelle.

Overfalt av eks-prest

Langdistanseløperen hadde gjennomført nesten 35 kilometer av maratonøvelsen i Aten-OL for fire år siden. Han ledet med 48 sekunder, og han øynet Brasils første maratongull noen sinne.

En gal eks-prest ville det imidlertid annerledes.

Irske Neil Horan hoppet inn i løypa og dyttet de Lima inn mot gjerdene. En sjokkert de Lima skjønte ikke hva som skjedde, men han ble reddet av den greske tilskueren Polyvios Kossivas, som overmannet Horan.

SKANDALEN: Angrepet på Vanderlei de Lima er en av de største skandalene i OL-historien. Foto: AP
SKANDALEN: Angrepet på Vanderlei de Lima er en av de største skandalene i OL-historien. Foto: AP Vis mer

• You Tube: Se angrepet på de Lima her

Iren er en oppmerksomhetssyk eks-prest som flere ganger tidligere også har forsøkt å komme med sine budskap i offentligheten. Under Aten-angrepet holdt han en plakat hvor han fortalte at verdens undergang nærmet seg.

Ble passert

- Jeg ble totalt overrasket, og visste ikke om jeg var målet hans eller ikke. Det gikk så fort at jeg ikke fikk med meg om han hadde noe våpen, sa de Lima etter løpet.

Brasilianeren tapte rundt 20 sekunder på angrepet, men klarte å fortsette. Det er imidlertid ikke utenkelig at dette kostet ham OL-gullet.

Tre kilometer seinere ble han passert av Stefano Baldini (Italia) og Mabrahtom Keflezighi (USA), og han klarte aldri ta dem igjen. Han klarte derimot å løpe inn til en bronsemedalje.

- Jeg ble ikke skadd, men jeg mistet rytmen og konsentrasjonen. Jeg er sikker på at jeg hadde vunnet gull om det ikke hadde vært for den galningen.

Dette var ikke første gang Horan lurte sikkerhetsvaktene under et idrettsarrangement. Året før løp han inn på Silverstone-banen i England under et Formel 1-løp og veivet med plakaten «Les Biblen. Biblen har alltid rett».

Ble overfalt på vei mot OL-gull

Flere sjåfører måtte svinge unna for å ikke meie ham ned.

• You Tube: Se Silverstone-stuntet her

Takket nei til medalje

Vanderlei de Lima ble feiret som en gullvinner, både i Aten og i hjemlandet. Brasils olympiske komité la inn en protest etter løpet, men den ble avvist.

IOC (Den internasjonale olympiske komité) tildelte derimot de Lima Pierre de Coubertin-medaljen etter OL, for den sportslige holdningen brasilianeren utviste. Det var nemlig ingen rasende mann som løp over målstreken i den greske hovedstaden, de Lima hadde krefter igjen til en seiersdans i målområdet.

Etter hjemkomsten til Brasil ble Vanderlei hedret flere ganger. Først ble han kåret til Årets idrettsutøver, stemt fram av de fotballgale brasilianerne.

Sommeren etter ville sandvolleyballstjernen Emanuel Rego gi bort gullmedaljen sin fra OL til de Lima, men han takket nei. Han var dypt rørt, men ga den tilbake:

- Jeg kan ikke ta imot Emanuels medalje. Jeg er fornøyd med min. Det er bronse, men betyr gull for meg.

Kilder: BBC, Dagbladets tekstarkiv og Wikipedia.

BRONSE MED GULLSMAK: Vanderlei de Lima måtte nøye seg med bronse. Italienske Stefano Baldini vant gull og Mabrahtom Keflezighi tok sølvet.
DYTTET UT AV LØYPA: Irske Neil Horan dytter her Vanderlei de Lima ut av maratonløypa.
<B>IRSK PREST:</B> Cornelius Horan ble raskt pågrepet og senere dømt til 12 måneders betinget fengsel.