- Ble overrasket over hvor bratt det var

Hushovd lurt av feilinformasjon.

SJANSELØS: Thor Hushovd (i midten, med grønn hjelm) var sjanseløs mot Mark Cavendish (t.v.) i spurten på dagens etappe i Tour de France. Mark Cavendish overtok den grønne poengtrøya etter seieren. Foto: SCANPIX/EPA/CHRISTOPHE KARABA
SJANSELØS: Thor Hushovd (i midten, med grønn hjelm) var sjanseløs mot Mark Cavendish (t.v.) i spurten på dagens etappe i Tour de France. Mark Cavendish overtok den grønne poengtrøya etter seieren. Foto: SCANPIX/EPA/CHRISTOPHE KARABAVis mer

Rivalen hadde gjort hjemmeleksen. Med grundigere forarbeid av Cervélo-sjefene, ville trolig Thor Hushovd (31) vunnet etappen og fortsatt sittet i grønn poengtrøye i Tour de France onsdag.

Hushovds sportsdirektør, Jean-Paul Van Poppel (46), innrømmet overfor NTB at han ble «tatt på senga» av oppløpet på 11. etappe. Laget sendte nordmannen inn på altfor tungt gir i motbakken på oppløpet i Saint-Fargeau.

- Vi visste bare sånn cirka hvordan bakken så ut, sa Hushovd til NTB etter nok en tapt duell for enmannsshowet Mark Cavendish (24). Briten vant sin fjerde etappe for året, den åttende i løpet av to år, og han rappet den grønne sprinttrøyen fra Hushovd.

- Vi ringte løypeansvarlig og fikk greie på at avslutningen var i lett motbakke. Vi tenkte 2-3 prosent stigning. Men da jeg fikk se bakken, ble jeg overrasket over hvor bratt det egentlig var, fortalte Van Poppel til NTB.

Tidligere toppsprinter Erik Zabel (39) er mannen som sørger for at Columbia-laget og Cavendish får nødvendig informasjon. Tyskeren studerer med selvsyn hvert spurtoppløp og gir informasjon om viktige detaljer tilbake til rytterne.

Blytungt gir

Resultatet var at Hushovd fikk misvisende beskjed og skjøt fart inn i favoritterrenget på blytungt gir. Nordmannen hadde passert Cavendish og så ut til å vinne sin annen etappe på seks dager, men stivnet 50 meter før målstreken.

Da Grimstad-mannen vant etappen til Barcelona sist torsdag, var det i en tilsvarende stigning, men da dobbelt så lang.

- Synd at det ikke gikk bedre. Det var en stor seierssjanse for meg med en slik avslutning. Jeg dro på med litt for tungt gir. Og mulig hadde jeg ikke helt dagen. Det som irriterer meg mest er at jeg ikke var tøffere mot Cavendish da jeg var forbi ham, fortalte Hushovd.

Cavendish-hjelper Mark Renshaw (26), tidligere hjelperytter for nordmannen, slapp sin kaptein forbi først da Hushovd var på siden av ham. Men briten smøg seg mellom de to og spurtet enkelt til nok en seier.

- Jeg burde ha vært tøffere, sendt ham inn i Renshaw og er skuffet over at jeg ikke var offensiv nok.

Også dagen før (2.-plass) glapp viktige sprintpoeng for nordmannen da han ikke kjente detaljene i siste sving godt nok. Det førte til at Hushovd mistet bakhjulet til Cavendish og måtte bruke mange krefter for å hente briten inn igjen før duellen.

- Det koster mye å kjempe for bakhjulet til Cavendish. Planen er å sitte på det hjulet og ha rimelig kontroll på ham derfra, sa Hushovd, som fortsatt mangler sterke nok opptrekkere. Men ingen lag har hittil vist at Columbia-toget kan matches når finalene nærmer seg.

Må bruke kløkt

Hushovd (81) veier elleve kilo mer enn Mark Cavendish (70). Rene mann mot mann-dueller virker håpløst mot verdens beste sprinter. I siste halvdel av Touren må Hushovd bruke kløkt for å vinne tilbake den grønne poengtrøyen.

Allerede torsdag kommer en ny sjanse for massespurt. Også 14. og 21. (siste) etappe ender sannsynligvis med massespurt om viktige sprintpoeng. I tillegg kan Hushovd få en ekstra sjanse på 19. etappe om han kjører av Cavendish i det siste fjellet.

- Vi har ti dager til å gjøre det på, og det ligger an til å bli en jevn kamp helt til siste slutt. Vi er sikre på at Cavendish holder helt til Paris. Men selv om Cavendish har vunnet fire etapper, er det ikke gitt at han tar den grønne trøyen, hevdet Van Poppel, som selv vant sprintkonkurransen i 1987.

Ettersom Hushovd er sterkere i fjellene enn sin britiske konkurrent, vil nordmannen trolig kjempe for innlagte sprintpoeng på kommende fjelletapper, slik han gjorde i Pyreneene. Men noen duell i samlet felt på kommende PMU-sprinter, vil neppe være lønnsomt for Hushovd.

Mark Cavendish har ikke fullført noen av sine to forsøk på Tour de France hittil. Hushovd vant grønn poengtrøye uten å vinne noen etapper i 2005. Den gang tok han over trøyen på 12. etappe da leder Tom Boonen måtte bryte.

Tyler Farrar, Jevgenij Hutarovitsj og Oscar Freire endte også foran nordmannen på onsdagens etappe. Sammenlagtleder Rinaldo Nocentini fortsetter i gul ledertrøye.

(NTB)