Ble pisket av Olaf Tufte - i dag var fenomenet Tiril (18) tilbake på ski

- Jeg skjønner ikke hva som skjer, sier Finn Aamodt. Se video!

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): 5. desember røk fristilkometen Tiril Sjåstad Christiansen (18) korsbåndet. Siden den gang har 18-åringen vært gjennom en intens opptreningsperiode for å styrke kneets mobilitet og stabilitet. På nyåret flyttet hun til og med inn på Olympiatoppen for å bo og trene under optimale forhold.

Søndag kveld var det tiden kommet for å evaluere. Konklusjonen var som i drømmene: Framgangen var så enorm at den erfarne legen Lars Engebretsen (64) klarerte henne for OL-deltakelse.

- Jeg har hatt pasienter med tilsvarende skader fra alle mulige idretter. Ofte blir de oppgitt og på defensiven. Det har ikke skjedd med Tiril. Av alle jeg har vært borti, er nok hun den som har satset hardest. Hun sa fra første stund at dette var noe hun skulle klare. Det er helt spesielt, sier Engebretsen til Dagbladet.

Hjelp fra Tufte Etter gårsdagens pressekonferanse på Olympiatoppen, delte også en overlykkelig Sjåstad Christiansen en historie med Dagbladet fra den knalltøffe opptreningsperioden.

18-åringen, som fram til skaden var regnet som et av Norges største gullhåp i Sotsji, avslørte at hun har fått viktig hjelp av roeren Olaf Tufte de siste ukene.

MOTIVATOR: Roeren Olaf Tufte har vunnet to gull og et sølv i OL. De siste ukene har han hjulpet Sjåstad Christiansen.  Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
MOTIVATOR: Roeren Olaf Tufte har vunnet to gull og et sølv i OL. De siste ukene har han hjulpet Sjåstad Christiansen. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

- Han er kanskje den som har «pushet» meg hardest på treningsrommet. Det er jeg utrolig glad for. Han har stått og passet på meg og ropt: «Hei! Nå må du se til å løfte opp de beina der, da. Nå må du skjerpe deg!» Det har gjort meg enda mer gira på å bare kjøre på, forteller Sjåstad Christiansen.

En mental kamp Men det er ikke bare den fysiske treninga som er viktig for at ungjentas OL-drøm skal bli til virkelighet. Også det mentale aspektet spiller en essensiell rolle. I dag spente hun på seg skia for første gang siden skaden. Før tredje februar må lege Lars Engebretsen vite at den treninga har gått bra. At sinnet er blottet for frykt og at hun stoler på kneet sitt. Hvis ikke strykes navnet hennes fra deltakerlista.

Derfor er det en underdrivelse å si at det har vært godt å ha en mann som Tufte å prate med. Den råsterke roeren er kjent for å ha en psyke helt utenom det vanlige.

GLAD Tiril Sjåstad Christiansen sto i dag på ski for første gang siden hun røk korsbåndet og skadet menisken under trening i Aspen 5. januar. Her under gårsdagens pressetreff på Olympiatoppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
GLAD Tiril Sjåstad Christiansen sto i dag på ski for første gang siden hun røk korsbåndet og skadet menisken under trening i Aspen 5. januar. Her under gårsdagens pressetreff på Olympiatoppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Den er helt utrolig. Jeg har mye å lære av ham. Han har fortalt meg om skader han har hatt før mesterskap og om hvordan han har brukt mental trening, sier Sjåstad Christiansen.

Jobber med psykolog I tillegg til dialogen med Tufte, har 18-åringen også hatt daglige samtaler med Olympiatoppens idrettspsykologer. Det bekrefter både hun selv og senterets hovedtrener for tekniske idretter, Finn Aamodt.

- Tiril har allerede gjort en formidabel jobb. Jeg ser hun har blitt sterkere mentalt av det, men hun vil fortsette å få hjelp i prosessen fram mot OL. Det blir viktig, for hun kan ikke tenke på kneet når hun, eventuelt, står på startstreken, sier Aamodt til Dagbladet.

OVERRASKET: Lege Lars Engebretsen hadde ikke trodd at 18-åringens framgang ville være så stor.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OVERRASKET: Lege Lars Engebretsen hadde ikke trodd at 18-åringens framgang ville være så stor. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Dagens ferske video, som ligger øverst i saken, viser at Sjåstad Christiansen ikke lot seg påvirke i det hele tatt da hun var på snø for første gang siden ulykken. Egentlig skulle hun bare kjøre rolig i barnebakken, men overrasket på ny med å gå raskt over til hopping.

Det betyr at OL-håpet har blitt ytterligere forsterket.

TRENER Finn Aamodt er hovedcoach for tekniske idretter ved Olympiatoppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TRENER Finn Aamodt er hovedcoach for tekniske idretter ved Olympiatoppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer