Ble plutselig borte: - Mørkt

Hun konkurrerte mot Frida Karlsson og Kristine Stavås Skistad, men så ble det stille. Nå åpner Anita Korva opp om hva som gikk galt.

JUNIOR-VM i 2019: Anita Korva (til høyre) på pallen sammen med polske Monika Skinder og Kristine Stavaas Skistad i 2019. Foto: Jussi Nukari /Lehtikuva / NTB
JUNIOR-VM i 2019: Anita Korva (til høyre) på pallen sammen med polske Monika Skinder og Kristine Stavaas Skistad i 2019. Foto: Jussi Nukari /Lehtikuva / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Anita Korva ble over natta spådd som en ny finsk stjerne etter junior-VM i 2019. Hun slo til med tre medaljer under mesterskapet.

Kvinnen gikk også VM-sprinten i Seefeld samme år, og hun fikk mye oppmerksom her i Norge etter at hun delte muskelbilder av seg selv.

Ble borte

Men i etterkant har det vært stille fra Korva. Fra utsida ble det spekulert i at det handler om dårlige holdninger, men sannheten var en helt annen.

I fjor fortalte personer i det finske skimiljøet til Dagbladet at hun hadde slitt mentalt, og nå åpner Korva opp om problemene. I et ferskt intervju med Ilta-Sanomat forteller 23-åringen at hun har slitt med depresjon, og har gått i terapi.

På det verste var det så ille at hun ikke orket å gå på ski i det hele tatt:

- De mentale problemene kom for noen år siden. Det ble mye oppmerksomhet om alt mulig. Det ble et stort mentalt press, forklarer hun til Ilta- Sanomat.

KAOS: Johannes Høsflot Klæbo skapte full forvirring på den ærverdige langrennsarenaen på Beitostølen, Marte Skaanes ble mildt sagt fornøyd med plass på det norske landslaget og Therese Johaug hånes. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Greide ikke trene

Korva forteller at problemene vedvarte i land tid, og at hun sleit med å komme tilbake.

- På det verste greide jeg ikke å trene. Det ødela alt, og jeg måtte ta en pause. Nå trener jeg når lysten er der, og jeg forsøker å finne gleden og en mening med treningen. Å trene hardere hjelper ingenting.

I 2019 kriget hun i sporet med navn som Kristine Stavås Skistad, Helene Marie Fossesholm, Frida Karlsson og Linn Svahn, som alle har hatt suksess i etterkant.

Det var vondt for kvinnen, som hadde lagt mye aksjer i å bli god på ski:

- Det var det eneste som gjorde meg glad. Da det heller ikke fungerte, var det få ting som gjorde meg glad.

Korva jobber nå på en sportsbutikk i Kuopio, og har trent mer vekter og crossfit de siste åra. Hun har fortsatt ikke bestemt seg om hun skal gjøre et nytt forsøk på langrenn, men har planer om å gå noen renn denne sesongen.

Kristine Stavås Skistad kommenterte Korvas bilder i 2019, og ble møtt med hets fra Finland. Hun syns det er synd at den finske rivalen nå har trappet ned:

- Men det var sikkert det rette for henne, så hun tok sikkert rett valg for seg selv, sier Skistad til Dagbladet.

- Hvordan husker du feiden dere hadde i media?

- Nei, jeg husker egentlig ikke så mye av det. Det var sikkert bare hyggelig.

JAGER VM-PLASS: Kristine Stavås Skistad i løypene rundt skistadion på Beitostølen før verdenscupløpene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAGER VM-PLASS: Kristine Stavås Skistad i løypene rundt skistadion på Beitostølen før verdenscupløpene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Oppgjør med media

Den finske landslagstreneren Ville Oksanen er på Beitostølen for å preppe elitelaget til helgens verdenscup. Her er også både Stavås Skistad og Monika Skindler, som Korva endte på pallen med i 2019.

Han syns det er veldig trist å høre at Korva fikk det tøft. Han tar også et oppgjør med media, som han mener hauser opp unge utøvere for tidlig:

- Generelt mener jeg at det kan være litt for mye press på utøvere om at de er en ny Niskanen eller Johaug når de er 18-19 år. Det hadde vært fint om presset kom seinere. Selvfølgelig er det ikke alltid sånn, så utøverne må bare leve med det, sier Oksanen til Dagbladet.

KLAR BESKJED: Ville Oksanen mener utøverne må beskyttes mer, og at media er for tidlig ute med å hause dem opp. Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR BESKJED: Ville Oksanen mener utøverne må beskyttes mer, og at media er for tidlig ute med å hause dem opp. Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvordan jobber dere med unge utøvere i Finland?

- Vi har en spesialist i alle felt, enten det er psykologer, mentale trenere eller noe annet. Det er uansett sånn at vi ikke er gode nok på alle felt. Det er enda viktigere å komme ut til enda yngre utøvere for å gi dem litt perspektiv på satsingen. Det hadde vært bra om yngre utøvere hadde bedre ressurser rundt seg, sier han.

Han kommer også med en bønn til yngre utøvere:

- Trender i treningen kommer direkte fra eliteutøvere, men det kan være sånn at man glemmer hva de har gjort før da de var yngre. Det er litt skummelt for unge utøvere. Det er viktig å røre seg mye når man er ung og jobbe målrettet, men det er først og fremst viktig at det er gøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer