Ble provosert av mangelen på anger og respekt

Derfor måtte FA-utvalget straffe Ferguson hardt.

HALLO, KAN DU HØRE MEG?: Sir Alex Ferguson brukte telefonen hyppig for å formidle sine beskjeder ned til benken da han sonet den første av fem kampers karantene mot Bolton sist helg. Foto:  EPA/ROBIN PARKER
HALLO, KAN DU HØRE MEG?: Sir Alex Ferguson brukte telefonen hyppig for å formidle sine beskjeder ned til benken da han sonet den første av fem kampers karantene mot Bolton sist helg. Foto: EPA/ROBIN PARKERVis mer

(Dagbladet): Sir Alex Ferguson har sonet én av de fem kampene han ble utestengt fra som et resultat av det verbale angrepet på dommer Martin Atkinson.

I dag forklarer FA-utvalget som behandlet saken hvorfor de så det nødvendig å reagere såpass skarpt.

De mener Ferguson misbrukte muligheten til å reparere skaden han hadde forårsaket, ved å vise en total mangel på anger for uttalelsene han kom med, i tillegg til å ignorere respekt-kampanjen FA har innført for å beskytte dommerne.

- Selv om han var i sin rett til å gjøre det, avviste han tiltalen til tross for at saken mot ham var meget sterk. Og selv om han avviste at han med vilje dro mr. Atkinsons integritet i tvil, burde han i det minste ha innsett betydningen av det han sa. Som en konsekvens mistet sir Alex all den godviljen han kunne fått ved å innrømme skyld, skriver utvalget ifølge Sky Sports.

- Alvorlig skjerpende
Det var etter kampslutt mot tittelrival Chelsea, der United ledet 1-0 og til slutt tapte 1-2 etter et par kontroversielle dommeravgjørelser, at Ferguson langet ut mot Atkinson.

- Det er en stor kamp for begge klubbene og da vil du ha en rettferdig dommer. Jeg må si det, da jeg så hvem som skulle dømme kampen, da fryktet jeg det verste. Det er tungt å svelge, for du vil virkelig ha en sterk dommer i slike kamper, sa Ferguson til MUTV.

Og selv da så det nesten ut som at han jobbet hardt med å holde seg i skinnet.

Det spørs hva Ferguson tenker når han får høre at FA-utvalget attpåtil ønsket at han skulle si unnskyld til Martin Atkinson.

- Sir Alex har verken moderert eller trukket tilbake noen av uttalelsene sine, og han har heller ikke gitt mr. Atkinson en unnskyldning, selv etter at tiltalen var et faktum. Komiteen anså dette som alvorlig skjerpende, og så bort fra sir Alex' påstand om at ordet «rettferdig» ble trukket tilbake i selve intervjuet.

Liten straff i praksis
- Komiteen er også av den oppfatning at sir Alex' kommentarer undergravde forbundets oppfordringer om bedre oppførsel i spillet, deriblant dommere, gjennom respekt-kampanjen, heter det i FA-begrunnelsen.

Det skal nevnes at straffen på fem kampers karantene - hvorav to stammet fra en tidligere betinget dom - ikke har all verdens effekt.

Ferguson kan nemlig være i garderoben både før kamp og i pausen, i tillegg til å kommunisere med benken sin via telefon under selve kampen.

BURDE BEDT DOMMEREN OM UNNSKYLDNING: FA-utvalget sier Ferguson gjorde det verre for seg selv gjennom å verken moderere uttalelsene sine eller be dommer Martin Atkinson om unnskyldning. Her blir Atkinson omringet av sinte United-spillere etter å ha gitt Chelsea straffe på stillingen 1-1. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)
BURDE BEDT DOMMEREN OM UNNSKYLDNING: FA-utvalget sier Ferguson gjorde det verre for seg selv gjennom å verken moderere uttalelsene sine eller be dommer Martin Atkinson om unnskyldning. Her blir Atkinson omringet av sinte United-spillere etter å ha gitt Chelsea straffe på stillingen 1-1. Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer