Ble redd:
- Det tippet

I en podkast med Erik Bertrand Larssen avslører Martin Johnsrud Sundby (36) at jakten på det perfekte gjorde ham koko.

TIPPET OVER: I podcasten «Bertrands Univers» møter mentaltrener Erik Bertrand Larssen en av Norges største skistjerner, Martin Johnsrud Sundby, som forteller at det på et tidspunkt i karrieren tippet over. Video: «Bertrands Univers» Hør «Bertrands Univers» her: https://www.podplay.com/no-no/podcasts/bertrands-univers-618981 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Martin Johnsrud Sundby er blitt parodiert som en barbarisk villmann en rekke ganger av NRKs Nicolay Ramm.

Men klovnestrekene er presise - for 36-åringen har vært villig til å strekke strikken langt i jakten på suksess.

I en fersk podkast med forfatter og mentaltrener Erik Bertrand Larssen avslører Sundby at det gikk over stokk og stein i løpet av karrieren.

- Ble koko

Røa-løperen tok sin første verdenscupseier i Kussamo i 2008, men hans storhetstid starter for alvor rundt i 2013-2014.

Da hadde han jobbet tett med Bertrand Larssen i flere år, og Sundby brukte mye tid på å optimalisere alt.

I podkasten «Bertrands Univers» snakker de to om at Sundby kanskje tok perfeksjonismen litt vel langt i perioden hvor han tok tronen som verdens beste langrennsløper.

HJALP SUNDBY: Mentaltrener Erik Bertrand Larssen. Foto: NTB
HJALP SUNDBY: Mentaltrener Erik Bertrand Larssen. Foto: NTB Vis mer

Bertrand Larssen, som selv er opptatt av å bygge opp og fremme «galskapen», sier at han trodde kanskje Sundby hadde dratt det for langt:

- Jeg var nesten redd for deg i perioder. At du ble for gal til å ta de rette valgene. Nesten sånn asket. Jeg ble nesten litt sånn redd for at det skulle tippe, sier mentaltreneren til Sundby.

Den norske veteranen svarer at det tippet.

- Mhm. Men det gjorde det.

Sundby forteller at han var ekstremt bevisst på hvordan han brukte tiden og optimaliserte det rundt. Han leitet hele tida etter små ting å endre på.

- Du har en dag som den er i dag, og så har du et bilde av hvordan en dag kan se ut i forhold til hvor presis du kan være i alle mulige valg, ikke sant? Og vi jobbet jo sammen og så eller stadig nye innfallsvinkel. Når du skjønner hvor presis du har muligheten for å være - så begynner du å bli litt koko.

KRITISK: Tidligere lanngrennsutøver Chris Jespersen kaller NRKs innslag om Martin Johnsrud Sundby for usmakelig. Video: NRK. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kom tilbake

Selv om det tippet over og Sundby følte seg litt koko - førte også galskapen til en enorm suksess i skisporet.

Sundby har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, Tour de Ski to ganger, han har fem mesterskapsgull og har 30 verdenscupseire.

Sundby viste også fram den enorme viljen da han mobiliserte til VM i Oberstdorf i år. Sundby sleit med store ryggsmerter hele sesongen, men var forhåndskvalifisert som regjerende mester på 15 kilometer. Han og laget et spesialopplegg for å være forberedt på det som endte med en høyst respektabel sjuendeplass.

Etter løpet sa Sundby følgende til Dagbladet:

- Det er nesten så jeg ikke forstår hvordan det er mulig. Jeg har hatt ordentlig fysisk vondt på grunn av mørke tanker. Å se på de andre som henter medaljer og skulle klare å mobilisere til eget løp har vært en lang mental reise som jeg skal ta med meg videre.

Den egenskapen får han garantert bruk for framover. Sundby fortalte tidligere i år at han satser på langløp fra neste sesong:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer