Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble sett på som et av Englands største talenter. Taklet ikke presset: - Jeg var en fiasko

George Green (22) var i Viking i noen måneder, før kontrakten hans ble sagt opp med umiddelbar virkning.

SPILTE I NORGE: George Green i aksjon mot Sarpsborg 08. Engelskmannen ble sett på som et av de største talentene i England som 15-åring. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SPILTE I NORGE: George Green i aksjon mot Sarpsborg 08. Engelskmannen ble sett på som et av de største talentene i England som 15-åring. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i sommer gikk det rykter om at et 14 år gammelt talent skulle skifte fra en Premier League-klubb til en annen.

En supporter av kjøpende klubb var raskt ute på Twitter med å påpeke at guttungen hadde forbindelser til en «kriminell ungdomsgjeng».

«Han er som en ny George Green», var den hardtslående konklusjonen.

Det er ikke noe som tyder på at den tidligere Everton-spilleren var involvert i noen kriminelle aktiviteter, men likevel: Her ble han brukt som eksempel på en ungdom som var dømt til å mislykkes. Hovedpersonen fikk også med seg denne meldingen.

- Jeg bryr meg ikke om at noen vil bruke meg som eksempel, sier han til FourFourTwo.

- Fordi eksempelet viser at jeg er en fiasko. Det er fakta. Jeg var en fiasko. Everton investerte mye penger i meg og jeg sviktet, sier Green.

Det var i oktober 2011, da Green var 15 år gammel, at Everton signerte midtbanespilleren fra Bradford for en sum som kunne økt til to millioner pund. Han ble gitt en signeringsbonus på 45 000 pund - penger som raskt ble brukt opp - og rundt 2000 pund i ukelønn.

Den lokale pressen løftet ham fram som den neste store, og det hjalp heller ikke at han ble sammenliknet med en ung Paul Gascoigne.

STORT TALENT: George Green ble hentet til Everton som 15-åring. Foto: FourFourTwo
STORT TALENT: George Green ble hentet til Everton som 15-åring. Foto: FourFourTwo Vis mer

Fra England til rehabilitering

Etter først å ha imponert de første ukene på Merseyside, rykket Green fort opp til Evertons U21-lag, noe som igjen førte til ungdomskamper for England ved siden av Ross Barkley og Dele Alli.

Everton-manager David Moyes hadde planen klar for Green. Men det at unggutten gikk glipp av treninger begynte å bli en vane, og hver helg reiste Green tilbake til Yorkshire der han kastet bort lønna på tull.

- Jeg var den best betalte spilleren i min aldersgruppe på tidspunktet, og når du ikke oppnår det de ønsker du skal oppnå, det er da presset begynner å krype fram, sier Green.

- Det er ikke bare fra de i fotballen og supporterne, men fra venner og familie også. De ønsker å vite hvorfor du ikke er der du ønsker å være. Det var da jeg ble introdusert for feil folk, sier han videre.

I løpet av tre år etter at han hadde signert for Everton, begynte Greens liv å falle sammen både på og utenfor banen.

- Jeg ble sendt på rehabilitering som 18-åring og det varte i fem uker, men jeg mistet flere måneder før det igjen på grunn av narkotika og alkohol, sier han.

- Det var mer narkotika enn alkohol - jeg brukte i hovedsak kokain - men når det er i systemet ditt, flettes de to tingene sammen. Og psykologisk er det ikke noe narkotika som er verre å ta en partydop. Når sant skal sies så var jeg veldig åpen om det med klubben. Jeg fortalte dem at jeg hadde et problem. De visste om det.

I 2015 var han på et låneopphold i Tranmere, hvor den da 19 år gamle Green scoret sitt første ligamål (en overtidsscoring mot AFC Wimbledon). Juni samme år sa Everton at nok var nok, og ga slipp på det trøblete talentet.

Oldham tok sjansen på ham den sommeren, men avsluttet kontrakten noen måneder seinere. Green var fortsatt tenåring da han spilte fotball for non-league-klubben Ossett Albion, i et forsøk på å få karrieren på rett kjøl - Bare fire år etter at han ble sammenliknet med noen av de beste midtbanespillerne England har produsert i moderne tid.

INNOM BURNLEY: George Green var seks måneder i Burnley i 2016/17-sesongen. Foto: FourFourTwo
INNOM BURNLEY: George Green var seks måneder i Burnley i 2016/17-sesongen. Foto: FourFourTwo Vis mer

Skyldspørsmålet

- Det var først gjennom rehabiliteringen de siste månedene at jeg har funnet ut at arroganse og egne handlinger var årsaken til at jeg mistet forholdet til alle rundt meg, sier Green oppriktig.

- Jeg lånte penger og betalte aldri tilbake, og utnyttet at folk stolte på meg om og om igjen. Det gikk på helsa løs og gjorde at de forlot meg. Helt fram til nylig skyldte jeg på dem for det, sier han.

Med «dem» mener Green familien og de få vennene som ville ham godt. Heldigvis har han funnet tilbake til dem, mens de i omgangskretsen som ikke var bra for ham nå er et fjernt minne.

Men Green havnet i mer trøbbel. En hat trick under prøvespill for Burnley sørget for at han fikk en kort kontrakt i 2016, men et låneopphold i Kilmarnock endte dårlig etter at manager Lee Clark anklaget ham for å møte opp på trening stinkende av sprit - noe Green benekter skal ha skjedd.

Seinere ble han en del av Saltford City i 2017 - og i begynnelsen bar overgangen frukter. Klubbens to managere Anthony Johnson og Bernard Morley trodde på ham, og ga ham rikelig med spilletid, noe som gjorde at Green begynte å vise hva han var god for. Men demonene hans var aldri langt unna.

- Jeg ga blanke i dem, rett og slett. Jeg møtte Gary Neville i huset hans og han snakket med meg om hva som kunne gjøres for å hjelpe meg. Jeg svarte: «Jeg vet ikke hva du kan gjøre - jeg gjør det ok». Jeg var ikke ok, men jeg ville ikke at en fotballkollega skulle vite at jeg sleit. Så møtte jeg ikke opp på kamp, så de sendte meg tilbake til Burnley. Jeg sleit i Burnley i fire måneder. Jeg hadde det ikke bra mentalt, sier Green.

Depresjonen tok overhånd og den negative livsstilen hans gjorde at det ble en farlig kombinasjon. Alle slike historier har en tendens til å ha et virkelig mørkt øyeblikk, og det øyeblikket kom februar i fjor.

- Jeg tok en overdose. Det er en artikkel hvor det står at jeg forsøkte å ta mitt eget liv - men nei, det var et stort rop om hjelp. Det kom etter en skikkelig narkotika- og fyllekule.

- Jeg hadde vært ute i fire-fem dager og tenkte: «Akkurat, jeg tar tablettene og håper at folk vil tilgi meg for at jeg gikk ut i fem dager, synes synd på meg og gir meg den hjelpen jeg trenger». Jeg ble lagt inn på sykehus.

I CHESTER: George Green poserer med flagget til sin nye klubb. Foto: Chester FC
I CHESTER: George Green poserer med flagget til sin nye klubb. Foto: Chester FC Vis mer

Ny start

Green ble frigitt av Burnley juni 2017 og etter et kort opphold i Viking forrige sesong (klubben terminerte kontrakten hans på grunn av «utenomsportslige forhold») ble han gjenforent med Johnson og Morley i National League North-klubben Chester i sommer.

Mer viktig er det at han har «sett lyset» og går gjennom en ny rehabilitering hos den tidligere profesjonelle fotballspilleren Gary Charles, som hjelper folk med avhengigheter.

Green har vært nykter i åtte måneder og deltar ofte på AA (Anonyme Alkoholikere) og AN (Anonyme Narkomane). Han har også begynt å gjenkjenne de tingene som tidligere ledet ham inn i en spiral av misbruk og selvødeleggelse. Nå innser han viktigheten av å få hjelp.

Dagen FourFourTwo snakker med ham har vært vanskelig for Green, med mange små problemer. Så tidligere på dagen ringte han sin bror for å fortelle om det.

- Folk har ikke noe imot at du gjør det: at du legger ut om problemene dine til de. Jeg ville ikke skammet meg om jeg gråt over telefonen.

Utenfor banen er Green nykter og full av liv. På banen er han bestemt på å ikke forhaste seg. Han vil ikke forsøke å få tilbake ryktet han hadde som talentfull unggutt. Han vet at det vil ta tid. Det gjelder å ta et steg, en pasning og en takling av gangen.

- Det eneste måten jeg kan forsørge familien på er å holde meg rolig og tjene til livets opphold i Chester. Jeg er selvsikker, men ikke arrogant. Jeg har tidligere uttalt at jeg er bedre enn Dele Alli, men jeg mente ikke at jeg var bedre. Jeg sa at jeg var på samme bølgelengde og at form er midlertidig, men klasse er permanent.

- Jeg har stor tro på det, og hvis jeg kommer tilbake i samme form og får spilletid, kan jeg blomstre og kanskje komme tilbake til League One eller Championship. Da vil jeg sannsynligvis tjene gode penger igjen.

Green er fortsatt bare 22 år gammel, og har bestemt seg for å ikke kaste bort det som kanskje er hans aller siste sjanse på fotballbanen.

Men det handler om mer enn det. Han ønsker å bli involvert i Chesters lokale prosjekter og rette søkelyset på mental helse, å hjelpe på samme måte som han selv har blitt hjulpet. Han ønsker å sette et helt annet eksempel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!