Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sunderland risikerer nedrykk

Ble sett på som for gode til å rykke ned. Nå kan marerittet skje igjen

Denne helga kan fjorårets Premier League-lag Sunderland rykke ned - for andre gang på to sesonger.

SLITER: Sunderland-spillerne Lee Cattermole (t.v.) og George Honeyman fortviler etter en kamp. Foto: Lee Smith/NTB Scanpix
SLITER: Sunderland-spillerne Lee Cattermole (t.v.) og George Honeyman fortviler etter en kamp. Foto: Lee Smith/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det spørs om fansen hadde sett for seg følgende scenario da Sunderland rykket ned fra Premier League for et snaut år siden: At klubben skulle ligge desidert sist i Championship tre runder før slutt - og risikerer å møte Accrington Stanley i League One neste sesong.

For å sette det litt i perspektiv hvor fort det kan snu i fotballen: Forrige sesong var Sunderland i en divisjon høyere enn naborival Newcastle. Neste sesong kan Newcastle spille to divisjoner høyere enn Sunderland.

Det å rykke ned fra to divisjoner på to sesonger er en prestasjon i seg selv. Sunderland vant bare seks kamper i Premier League i 2016/17, og denne sesongen har laget fulgt opp med like mange seire i Englands nest øverste divisjon.

Det mest oppsiktsvekkende er nok at klubben bare har vunnet to av 21 kamper hjemme på Stadium of Light. Som følge av svake resultater har tilskuertallet falt dramatisk denne sesongen.

I sesongåpningen mot Derby (1-1) var det 29 578 tilskuere på stadion som har en kapasitet på 49 000. Mot Norwich 10. april var det 24 894 tilskuere. Men siden mange supportere med sesongkort unnlater å komme på kampene, er tallet enda lavere.

TILSKUERNE RØMMER: Deler av Sunderland-fansen har fått nok. Foto: Richard Lee/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
TILSKUERNE RØMMER: Deler av Sunderland-fansen har fått nok. Foto: Richard Lee/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Frykter infiltrasjon

Sunderland er en tradisjonsrik klubb som har vunnet den øverste divisjonen i England seks ganger opp gjennom historien (sjetteplass av samtlige klubber). Dersom de rykker ned til League One vil det bare være andre gang siden 1879 at det skjer.

Samtidig frykter Sunderland at flere Newcastle-supportere vil komme på den siste seriekampen mot serievinner Wolverhampton, for å feire hvis rivalen rykker ned enda en divisjon.

Lokalavisa Cronicle Live skriver at Sunderland har kansellert en rekke billetter på borteseksjonen på Stadium of Light, fordi klubben har fått informasjon om at Newcastle-supportere har planlagt å infiltrere stadion.

De to lagenes supportere er kjente for å mobbe hverandre når det ene laget rykker ned. Da Newcastle rykket ned fra Premier League i 2015/16-sesongen, var det en gruppe Sunderland-fans som betalte for at et fly skulle kjøre over St. James' Park med et banner med påskriften:

«Auf wiedersehen Prem Tyne to go».

Murring
Allerede i juni begynte det å murre i Sunderland da to av dem som jobbet med en langsiktig plan for klubben sluttet.

Fotballsjef Simon Wilson og sjefspeider Mick Doherty ble begge sett på som viktige brikker for klubben, men duoen bestemte seg for å forlate et synkende skip da Sunderland rykket ned fra Premier League.

På det tidspunktet sto klubben uten manager, assistentmanager, sjefspeider og fotballsjef etter at David Moyes og Paul Bracewell også forlot klubben i samme tidsrom.

Wilson ble sett på som en brobygger mellom førstelaget og styrerommet. Han var bare i jobben i seks måneder. Han peker blant annet på at noe av problemet var at klubben stadig byttet managere.

- Vi merket effekten av Sunderlands historie med å stadig bytte manager både i troppen og infrastrukturen. Det var sannsynligvis rester etter fire eller fem managere i stedet for én, har Wilson uttalt til engelske BBC.

Dick Advocaat, Sam Allardyce og David Moyes var alle Sunderland-managere innenfor en kort periode på 13 måneder. Siden managere har forskjellige preferanser, gjorde de også jobben vidt forskjellig.

- Det å endre strategi midt i sesongen kan gjør stor skade på kollektivet i organisasjonen, sier Wilson.

LEDER SUNDERLAND: Manager Chris Coleman. Foto: NTB Scanpix
LEDER SUNDERLAND: Manager Chris Coleman. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjeld

Klubben sliter også økonomisk etter nedrykket fra Premier League.

Det ble bare brukt 1,25 millioner pund (rundt 13 millioner kroner) på spillerkjøp i sommer, samtidig som de solgte spillere for rundt 300 millioner kroner (Everton-keeper Jordan Pickford sto for nesten 270 millioner kroner).

Klubben har opparbeidet seg en stor gjeld opp gjennom åra som følge av dårlige spillerkjøp og stadig bytte av managere.

Et annet problem som eksperter har påpekt, er spillere som tror de er for gode for å spille i Championship og spillere som viser dårlige holdninger.

Sunderland har fortsatt mange tidligere Premier League-spillere som Billy Jones, Bryan Oviedo, Brendan Galloway, Paddy McNair, Lee Cattermole, Jack Rodwell, Callum McManaman, John O'Shea, Aiden McGeady og Lamine Koné i stallen.

Det virker å være bred enighet i England om at Sunderland-mannskapet er for gode til å rykke ned enda en divisjon. Likevel er klubben bare tre kamper unna akkurat det.

Sunderland har seks poeng opp til trygg plass med ni poeng å spille om.

- Krise

I november kalte klubbens styreformann og eier Ellis Short tilstanden i klubben for «en krise som må løses». Da hadde klubben nettopp sparket manager Simon Grayson bare 17 minutter etter en 3-3-kamp mot Bolton.

Grayson var mannen som erstattet manager David Moyes i sommer. Inn kom i stedet Chris Coleman - som forsiktig sagt har hatt en stor oppgave med å snu den vonde trenden.

Sunderland-eieren har selv måttet tåle mye kritikk for å ikke være til stede for klubben. Short har stått som eier av Sunderland siden 2009, men er sjeldent å finne på kampene.

- Jeg er så involvert som jeg alltid har vært. Det er sant at jeg ikke er til stede på så mange kamper, fordi jeg er involvert i forskjellige handler og fordi familien min tilbringer tid i USA, men jeg følger med, uttalte Short til Sunderland offisielle hjemmeside i november.

Han var nære å selge klubben forrige sommer, men var ikke fornøyd med det han blant annet ble tilbudt av et tysk konsortium. Han mener klubbens interesse er det viktigste for ham.

- Jeg forstår at fansen ønsker å bli kvitt meg, men jeg er sikker på at de ikke ville vært fornøyd med den avtalen og det er grunnen til at det ikke ble gjort, sa Short.

SJELDENT SYN: Sunderland-eier Ellis Short på Stadium of Light. Foto: Reuters / Andrew Yates
/ NTB Scanpix
SJELDENT SYN: Sunderland-eier Ellis Short på Stadium of Light. Foto: Reuters / Andrew Yates / NTB Scanpix Vis mer

Skylder på eieren

Stein-Håkon Nes er leder av den norske supporterklubben til Sunderland, som har rundt 150 medlemmer. Han peker på eieren som det største problemet.

- Man har en eier som ikke er interessert i å eie. Når de som skal drive klubben har fått et signal om å drive ned lønnsutgifter og selge så mye som mulig, har man gitt et signal, sier Nes.

Han peker blant annet på at Lewis Grabban, som kom fra Bournemouth på lån tidligere i sesongen, hadde blitt forespeilet at han skulle kjempe om opprykk. I stedet kjemper klubben med nebb og klør for ikke å rykke ned.

- Det er ikke en mismanagement på managernivå, men på eiernivå. Så sånn er det. Det er ikke noe problem. De tre siste kampene har Sunderland ledet. Hadde de vunnet de tre kampene, hadde de vært over nedrykksstreken. Det er små marginer, men når man ikke er god nok, er man ikke god, sier Nes.

Nes har vært supporter av klubben godt og vel siden 1966. Han forteller at supporterne i Norge kjenner på resignasjon.

- Vi som ikke bor der borte har det bra. Vi samles og ser på kamper og syns det er greit. Fordi vi vet hva som skjer. Ordet resignasjon er et ord som går igjen i mange settinger. Så lenge eieren er den han er, så kommer det ikke til å bli en endring, sier Nes, og utdyper:

- Han har gjort alle de tabbene han kunne gjøre. Han har hatt glimrende managere, men har sparket dem siden det har gått dårlig. Han har vist at han ikke forstår hvordan fotballklubber skal drives. Ingenting blir bedre før de får nye eiere. Det er litt av problemet når folk ikke bryr seg om de taper en milliard kroner, når de ikke har et forhold til ting.

UTLÅNT TIL SUNDERLAND: Lewis Grabban var tidligere i sesongen på utlån i Sunderland. Foto: Richard Lee/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
UTLÅNT TIL SUNDERLAND: Lewis Grabban var tidligere i sesongen på utlån i Sunderland. Foto: Richard Lee/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Tror på opprykk

Nes tror likevel klubben vil rykke raskt opp igjen dersom nye eiere kommer på plass før neste sesong. Det skal være flere grupperinger som er interessert i å kjøpe Sunderland, av alle ting også en Newcastle-supporter.

Nes tror snart det blir lagt inn et skambud på klubben, som ligger nede med brukket rygg.

- Så rykker de opp neste år. De er gode nok til det, sier Nes, som ikke er bekymret for at det kanskje blir League One neste sesong.

- Neida. Nå har Sunderland hatt noen sesonger med «The great escape». Vinner de mot Burton på lørdag, så er de tre poeng bak sikker plass, sier han.

Sunderland møter Fulham (nummer tre i ligaen) og ligavinner Wolverhampton i de to siste kampene. På papiret veldig tøff motstand.

- De har gjort det godt mot de beste lagene. Fulham har sannsynligvis ikke noe å spille for om de ikke rykker direkte opp. Wolves vet vi har rykket opp. Du skal ikke se bort ifra at det blir ni poeng der, sier Nes.

Et produksjonsselskap har fulgt Sunderland denne sesongen og i den anledning vil det komme en dokumentar om klubben på Netflix. Det er tre Sunderland-supportere som står bak dokumentaren - som gir et innblikk i klubbens miserable sesong.

Wolverhampton43298678-3695
Cardiff42258964-3583
Fulham432313773-4282
Aston Villa4323101067-4079
Middlesbrough432091461-4269
Millwall4318151055-4069
Derby4218141061-4368
Preston4317151154-4566
Sheffield United431991558-5066
Brentford4317141259-4865
Bristol City4317141260-5065
Ipswich431681951-5456
Norwich4314141546-5456
Leeds431591954-6154
Queens Park Rangers4314111854-6553
Sheffield Wed4312141751-5950
Nottingham421472145-6049
Hull4311141864-6247
Reading4310132048-6343
Bolton439132136-6640
Birmingham431172532-6340
Barnsley428142044-6338
Burton438112433-7835
Sunderland436162147-7634

P.S. Lørdag 16.00 møter Sunderland laget som ligger nest sist - Burton. Taperen av den kampen kan nok se langt etter fornyet kontrakt i Championship.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!