UTØVERNES BOSTED: To fra den greske OL-troppen sjekker ut området rundt deltakerlandsbyen. Foto: Yasuyoshi Chiba  / AFP / NTB Scanpix 
UTØVERNES BOSTED: To fra den greske OL-troppen sjekker ut området rundt deltakerlandsbyen. Foto: Yasuyoshi Chiba  / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ble sjokkert over OL-landsbyen. Nå avslører arrangøren de store sikkerhetsproblemene

19 av 31 bygg i deltakerlandsbyen i Rio de Janerio har fortsatt ikke passert sikkerhetssjekken. - Det har vært noen tøffe tak, forteller norsk delegat.

(Dagbladet): - OL-landsbyen er ubeboelig, utbrøt lederen for den australske OL-komiteen Kitty Chiller i går.

Chiller serverte sitatet sammen med beskjeden om at den australske OL-troppen nekter å flytte inn i deltakerlandsbyen før problemene er fikset.

På lista over problemer var tette rør, manglende rengjøring, elektrisitet-problemer og vann som fosset nedover veggene fra doene. Det ble også rapport om en liten brann, hull i tak og mugg.

- Vi skal jobbe døgnet rundt for å fikse problemet, kontrer arrangøren - uten at de presiserte hvor stor jobb som gjenstod.

Så store er problemene

Men i dag kommer detaljene opp på bordet. Samtidig som OL-deltakerne begynner å strømme til Rio forteller Mário Andrada, en talsmann for lekene, at mye jobb gjenstår.

19 av 31 bygg i deltakerlandsbyen har ikke passert sikkerhetssjekken ennå.

- Det burde ha blitt testet for lenge siden. Men problemet er her og det er vår oppgave å fikse det så fort som mulig. Vi må forsikre oss om at alt er trygt, sier han ifølge The Guardian.

Andrada legger til at det bare er fem prosent av rommene som er berørt av problemene, men flere land reagerer likevel.

Den australske troppen valgte å ikke flytte inn. Både den nederlandske, italienske og belgiske troppen har kommet med en rekke klager.

Lolo Jones forteller til fansen om nedturen - men at hun fortsatt håper å delta i Rio-OL. Video: Lolo Jones Vis mer

- Har vært noen tøffe tak

Maurits Hendriks, sjefen for den nederlanske OL-troppen, forteller til The Guardian at det kommer til å bli en stor utfordring å få alt klart OL-start neste fredag.

Han truer også med at de kan ta rettslige skritt mot arrangøren:

- Det er skuffende. Det er arrangørens oppgave å levere en deltakerlandsby som er trygg og fungerer som den skal. Dere kan være helt sikre på at vi kommer til å evaluere saken sammen med IOC og de lokale arrangøren etter OL. Der kommer vi blant annet til å ta opp de finansielle konsekvensene av problemene, sier Hendriks.

Marit Myrmæl har ansvaret for både planlegging og gjennomføring for den norske OL-delegasjonen i Rio de Janeiro. Hun sier følgende da Dagbladet spør henne om tilstanden for de norske utøverne i Rio:

- Vi har hatt tøffe tak her, men nå har jeg troa på at vi skal komme i mål og få til gode løsninger etter hvert som folk kommer. Andre land har hatt det verre enn oss.

Heller ikke Sveriges olympiske komité (SOK) er imponert:

– Flesteparten av leilighetene er mulig å bo i, men ikke alle, og det hadde man selvfølgelig ønsket seg. Men i løpet av tre-fire dager tror jeg det nærmer seg. Mandag og tirsdag har vi hatt store grupper her som har jobbet hardt. De er sent ute, men de kjemper, og da får vi gjøre det samme, sier sportssjef Peter Reinebo til Expressen.

Politiet i Rio har ikke fått lønn på flere måneder. Nå advarer de folk mot å reise til byen under OL, fordi de ikke klarer å beskytte dem. Video: CNN Vis mer