Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ble slått etter tap

På slutten av 80-tallet var Guillermo Pérez Roldán et av tennisens største talenter. Bak kulissene hevder han å ha vært offer for gjentatte overgrep fra sin egen trener og far.

TAP: Guillermo Peréz Roldán (til venstre) tapte finalen i Italian Open mot tidligere verdenséner Ivan Lendl i 1988. Bak kulissene ble unggutten utsatt for både psykiske og fysiske overgrep. Foto: AP Photo/Massimo Sambucetti
TAP: Guillermo Peréz Roldán (til venstre) tapte finalen i Italian Open mot tidligere verdenséner Ivan Lendl i 1988. Bak kulissene ble unggutten utsatt for både psykiske og fysiske overgrep. Foto: AP Photo/Massimo Sambucetti Vis mer

Både som 17- og 18-åring vant Guillermo Pérez Roldán French Open for juniorer. Argentineren hadde verden for sine føtter og var tidlig i den ypperste verdenseliten også på seniornivå.

Som 19-åring tok han seg helt til kvartfinalen i den franske Grand Slam-turneringen. Der ble superstjernen André Agassi ett nummer for stor, men likevel avsluttet Roldán året på trettende plass på verdensrankingen.

Nå hevder han at bak kulissene som et av verdens fremste tennistalenter var hverdagen fylt av overgrep og vold fra pappa og trener Raúl.

- Han var en stor visjonær, ekstraordinær på tekniske detaljer og en strålende trener, men uheldigvis var jeg hans sønn. Jeg ville heller hatt en dårligere trener og en bedre far, forteller Guillermo Pérez Roldán til den argentinske avisen La Nacion.

Intervjuet der Roldán avslører overgrepene er gjengitt av sveitsiske Blick og svenske Aftonbladet. La Nacion har ved flere anledninger prøvd å få et tilsvar fra Raúl Peréz Roldán, men han har ikke ønsket å kommentere.

- Ble slått

Guillermo Pérez Roldán hevder at etter tap ventet det både fysiske og psykiske overgrep fra faren.

- Skal jeg åpne opp om alt må jeg fortelle om den gangen jeg tapte en kamp og han slo meg midt i ansiktet. Eller de gangene han slo meg med beltet eller puttet hodet mitt i do, forteller argentineren.

- Det er vanskelig å fortelle noe slikt til en journalist, men etter at jeg fikk min tredje sønn bryr jeg meg ikke lenger. Jeg vil gjøre det offentlig slik at ingen andre opplever noe slikt igjen, slik at de får motet jeg ikke hadde, fortsetter Roldán til La Nacion.

Raúl Peréz Roldán er en anerkjent tennistrener i Argentina og er grunnleggeren av en kjent tennisskole i hjemlandet. Men ovenfor sine barn, Guillermo og Mariana, skal faren ha gått over streken ved flere anledninger.

Overgrepene skal ha sluttet da Guillermo avsluttet samarbeidet med faren som trener i slutten av tenårene.

Havnet i slåsskamp

Likevel skal faren ha vært innblandet i at Roldáns karriere tok slutt allerede som 24-åring. Under en turnering i Genoa i 1993 grep Guillermo inn da han så to menn slåss med faren ved togstasjonen. Det endte med alvorlige skader i den ene hånden og selv i dag har ikke 50-åringen full følighet etter skaden.

- Jeg hadde aldri problemer med hånden, albuen eller skulderen på grunn av tennis. Så årsaken til at jeg måtte legge opp var at jeg forsvarte faren min, som alltid gjorde dumme ting, sier Roldán.

Skaden førte til at Guillermo Peréz Roldán måtte legge tennisracketen på hylla som 24-åring. Selv om argentineren har prøvd noen små comeback, har han aldri kommet skikkelig tilbake etter slåsskampen i Genoa.

- Måtte låne penger

Frem til karriereslutt i 1993 hadde Roldán rukket å vinne hele ni ATP-turneringer. Til sammen hadde argentineren vunnet nesten 16 millioner kroner i premierpenger etter dagens kurs.

- Tre måneder etter at jeg hadde lagt opp var jeg fattig. Jeg oppdaget bedrageriet i 1994 da jeg ringte banken for å spørre om noen penger til å dra på ferie og de fortalte meg at det ikke var noe mer, forteller den nå 50-år gamle argentineren.

Roldán forteller at moren og faren hadde tilgang til bankkontoen der premiepengene hans ble satt inn. Med signaturer fra begge foreldrene hadde de fri tilgang til sønnens premiepenger, og det tidligere stjerneskuddet hevder at foreldrene forsynte seg godt.

- Jeg visste aldri hvor pengene var, så jeg måtte starte helt på nytt igjen som 24-åring, utdyper Roldán.

- Jeg måtte låne penger av farmor for å overleve.

Ba om tilgivelse

Roldán har ikke hatt kontakt med faren på flere år, men da han skulle gifte seg for andre gang for tre år siden inviterte Guillermo faren i bryllupet.

- Faren min spurte om tilgivelse foran alle og fortalte at vi skulle ordne opp, men dagen etter prøvde han å lure meg igjen, forteller argentineren.

Til La Nacion forteller han at han ønsker å gjennoppta kontakten med faren en gang for å prøve å forstå farens handlinger.

Etter karrieren har Guillermo Peréz Roldán bosatt seg i Italia og Chile og er fortsatt involvert i tennisen som trener. Der er han opptatt av å følge med på foreldrene slik at ingen av hans elever skal oppleve det samme som han selv.

- Det er foreldre som har helt gale forventninger. En gutt utvikler seg mye bedre hvis de lar han være. Noen ganger ser jeg gutter som er veldig hardtarbeidende, men foreldrene deres behandler dem feil og snakker bare om penger, avslutter det én gang så store talentet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!