Ble smittet: - Ingen bombe

- Den nye smittebølgen er voldsom og falt sammen med landslagsfotballen. Det ble krasj, sier Øyvind Alsaker. TV 2-kommentatoren fikk selv coronasmitte.

TETT PÅ LANDSLAGET: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Tore Ulrik Bratland
TETT PÅ LANDSLAGET: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert

Først ble Omar Elabdellaoui smittet. Og fredag rammet sjokket fotballandslaget på nytt:

Fire andre spillere har fått påvist covid-19. Markus Henriksen, Patrick Berg og Marius Lode er alle isolert, melder Norges Fotballforbund. Og som om dette ikke var nok: Fredag ettermiddag ble det klart at også Joshua King er smittet.

Da norske helsemyndigheter stoppet landslaget på vei til Gardermoen lørdag, var det mange som reagerte. Nations League-kampen mot Romania neste dag ble avlyst, og norske myndigheter ble beskyldt for maktdemonstrasjon. Nå har pipa fått en annen lyd.

«Så hadde Nakstad og co. rett likevel.»

MISTET LUKT OG SMAK: Øyvind Alsaker fikk merke på kroppen hva det vil si å ha corona. Foto: Tore Ulrik Bratland
MISTET LUKT OG SMAK: Øyvind Alsaker fikk merke på kroppen hva det vil si å ha corona. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Den nye smittebølgen er voldsom og falt sammen med landslagsfotballen i november. Det ble krasj, sier Alsaker, som kommenterer Norges kamper for TV 2.

- Du kan godt si at kampene i november skulle vært avlyst. Nå ble de spilt. Men med fasit i hånd har norske myndigheter vist at den strenge linja er den tryggeste, framholder Alsaker.

Han vet godt hva en ikke-streng linje betyr. I mars kommenterte han Liverpool mot Atlético Madrid på Anfield. Mens Europa stengte ned på grunn av coronaviruset, gikk Champions League-kampen for fulle tribuner på Anfield. Alsaker var der sammen med resten av TV 2-teamet. Det gikk galt.

CORONAGRYTE: Pandemien hadde inntatt i Europa. I England var holdningen at «The show must go on». Her fra Anfield 11. mars, der Liverpool og Atlético Madrid spilte for fulle tribuner i Champions League. Foto: NTB
CORONAGRYTE: Pandemien hadde inntatt i Europa. I England var holdningen at «The show must go on». Her fra Anfield 11. mars, der Liverpool og Atlético Madrid spilte for fulle tribuner i Champions League. Foto: NTB Vis mer

- Jeg var i England da jeg ikke skulle vært der, forteller han.

- Det var sikkert da jeg ble smittet. Jeg ble sjekket for antistoffer og har hatt en positiv test for det. Jeg var heldig og hadde få symptomer, bortsett fra det med lukt og smak. Dette har jeg heldigvis fått tilbake.

Han fortsetter:

- Jeg opplevde et England som ignorerte resten av Europa 11. mars. Jeg var på Anfield sammen med en haug med covid-19-smittede spanjoler fra Madrid. Den gang var holdningen: «Vi kjører på.»

TV 2-kommentatoren ble frisk. Han påpeker at situasjonen da og ikke kan sammenliknes.

- Fotballen tar dette på største alvor. Men landslagsfotballen er smitteteknisk desidert mest komplisert. Spillerne kommer fra ulike miljøer, ulike klubber og ulike land med forskjellig praksis og smittetrykk. De fraktes med rutefly og er i kontakt med ulike mennesker. De ble nok tatt på senga av det enorme smittetrykket som har vært nå.

RAMMET: Omar Elabdellaoui (i midten) var det første coronatilfellet på fotballandslaget. Siden er ytterligere fire blitt smittet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RAMMET: Omar Elabdellaoui (i midten) var det første coronatilfellet på fotballandslaget. Siden er ytterligere fire blitt smittet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Han påpeker:

- Fotballens protokoller har fungert. Men når grunnsmitten er blitt såpass stor, så ser vi at det tipper over. Med all sannsynlighet burde vi latt være å kjøre den siste runden med landskamper.

- Hva tenker du om klubbfotballen?

- Klubbfotballen er annerledes. Der er spillerne ekstremt isolert og lever i bobler. I det store bildet har det vært få smittetilfeller. Spillerne er i bobler. De trener, spiller kamper og drar hjem. Jeg synes det blir for dramatisk å legge dette ned.

- Hva med Europa League og Champions League: Her reiser lagene mellom landegrensene?

- Det ligger mellom landslag og hjemlig serie. Men det er ikke på samme måte som med landslagene. Klubbspillerne er sammen når de reiser, i motsetning til landslagsspillerne, som kommer og drar med rutefly.

- Men, fortsetter Alsaker:

- Hvis det blir ukontrollert smitte innenfor fotballen, må de som resten av samfunnet innføre strengere regler.

- De siste månedene har du måttet kommentere all fotball fra Norge: Hvordan opplever du dette?

- For meg er det veldig uvant. For mange av kollegene mine er det vanlig. Nå har jeg fått tid til å vende meg til det. Det fungerer OK, men du får større avstand til begivenhetene. Følelsen av avstand blir forsterket av at det ikke er publikum på kampene. Det får en dobbel negativ effekt, sier han.

- Men jeg har ingenting å klage over. Så lenge smittesituasjonen er uoversiktlig, skal vi selvfølgelig ikke reise ut og kommentere kamper.

KING: En supporter ville ha autografen til Joshua King, men grunnet coronasituasjonen ble det vanskelig. Slik løste Premier League-profilen det. Video: Rødt Kort Vis mer

Det neste som skjer på landslagsfronten er VM-kvalifisering i mars. Gruppene trekkes 7. desember.

Norges Fotballforbund skriver i en pressemelding at de vil ta initiativ til et UEFA-møte på bakgrunn av smitteutbruddet i den norske troppen.

I pressemeldingen heter det:

- UEFA-protokollen har over lang tid vist at den fungerer godt når det gjelder å hindre smittespredning ut til samfunnet. Det har foreløpig ikke vært noe smitte ut av fotballen, og det har totalt sett vært veldig lite smitte generelt basert på cirka 600 UEFA-kamper i høst. Likevel viser den siste uka at protokollen også er sårbar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer