BESKYLDES: En av de mest minnerike scenene fra OL i Sotsji: Martin Johnsrud Sundby kaster seg foran Maksim Vylegsjanin og tar bronse på 30 km skibytte. Vylegsjanin beskyldes nå for å ha vært dopet under lekene, der han tok tre sølv. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
BESKYLDES: En av de mest minnerike scenene fra OL i Sotsji: Martin Johnsrud Sundby kaster seg foran Maksim Vylegsjanin og tar bronse på 30 km skibytte. Vylegsjanin beskyldes nå for å ha vært dopet under lekene, der han tok tre sølv. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Ble snytt av Sundby i OL. Nå henges Maksim Vylegsjanin ut som doper

Russiske medier med flere navn.

(Dagbladet): Den russiske dopingskandalen vokser. Nå melder avisen Sport-Express at Maksim Vylegsjanin er blant dem den omstridte laboratoriesjefen Grigorij Rodtsjenkov har utpekt som synder, gjengir svenske Expressen.

Vylegsjanin bør være godt kjent for oss nordmenn, etter blant annet å ha tatt tre sølv i OL på hjemmebane i Sotsji for to år siden, på stafetten, sprintstafetten og femmila.

Vylegsjanin er også mannen som ble snytt for bronse da en dødsliten Martin Johnsrud Sundby kastet seg foran i spurten på 30 kilometer med skibytte. Russerne protesterte på Sundbys opptreden ved målstreken, men protesten ble ikke tatt til følge.

Voksende skandale Ingen russiske utøvere testet positivt for doping under eller etter lekene, men den daværende russiske labsjefen, Grigorij Rodtsjenkov, har skapt store bølger med sine vitnemål i etterkant, først omtalt av New York Times i mai.

Tidligere har det kommet rapporter om at Russland har drevet systematisk doping av sine egne friidrettsutøvere, men nå skulle det altså være snakk om at også russiske langrennsløpere ble dopet, og de positive testene tuklet med i etterkant.

Ifølge den amerikanske avisa dreide det seg om 14 langrennsutøvere. Rodtsjenkov uttalte til avisa at blant annet femmilsvinner Alexander Legkov og 13 andre medlemmer av langrennslaget skal ha vært dopet under lekene. Bobkjøreren Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov ble også navngitt.

Sport-Express skriver at Maksim Vylegsjanin nå også er utpekt, sammen med bobkjører Aleksej Vojevoda.

Støtte av Northug Alexander Legkov slo voldsomt tilbake da han ble beskyldt for doping i mai, og fikk også støtte av Petter Northug.

Legkov er en god venn av Northug. De har trent mye sammen og pushet hverandre til å bli enda bedre. Northug ønsker ikke mistenkeliggjøre sin russiske rival.

- Nei, jeg tror ikke Alexander er dopet. Han er ren inntil det motsatte er bevist. Jeg tror han er ren, sier Northug til Dagbladet.

Legkovs største triumf er OL-gullet på femmila i Sotsji, der Vylegsjanin tok sølv. Da ble det russisk trippelseier. Beste ikke-russer var Martin Johnsrud Sundby. Han sitter imidlertid ikke og venter på at gullet skal bli hans.

- Det blir for dumt å tenke at hvis de tre blir tatt, så blir gullet mitt. Hvis de 15 foran meg på 15-kilometeren blir tatt, blir også gullet mitt. Nei, jeg vil ikke bidra til dopingspekulasjoner, sier Sundby.

Maksim Vylegsjanin har ikke selv kommentert de nyeste påstandene, men dopingbeskyldningene avfeies som sprøyt av både skipresident Jelena Välbe og Vladimir Putins pressetalsmann Dimitrij Peskov.

- Hverken Maksim eller Alexander har noen gang møtt Rodsjenkov, for ikke å snakke om dopet seg. Det hele er latterlig, sier Välbe til Sport-Express.

Også to ganger olympisk gullvinner i bob, Aleksej Vojevoda, avviser påstandene fullstendig overfor den russiske avisen.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.