Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholms verste stunt

Ble stemplet som gal. Warholm slår tilbake: - Jeg har gjort noe verre før

EM 2018 har for lengst blitt en ubetinget suksess for Karsten Warholm, til tross for at rivalene mente eksperimentet hans var galskap. Warholm har imidlertid lykkes med verre prosjekt før - og er ennå ikke ferdig.

IKKE FØRSTE GANG: Karsten Warholm vekker oppsikt med sitt tøffe konkurranseprogram, men det var betydelig mer intenst i ungdomsmesterskapene før han slo igjennom på seniornivå.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
IKKE FØRSTE GANG: Karsten Warholm vekker oppsikt med sitt tøffe konkurranseprogram, men det var betydelig mer intenst i ungdomsmesterskapene før han slo igjennom på seniornivå. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Karsten Warholms rivaler mener sunnmøringen er gal som kombinerer 400 meter hekk og 400 meter flatt i friidretts-EM i Berlin, med fire knallharde løp på fire dager.

- Det er helt galskap å kombinere disse to distansene i løpet av et så kort tidsrom. Warholm er en gal mann. Men det er rått og inspirerende. Han elsker å konkurrere og prøver å bryte barrierer. Det er bare å applaudere, sa irske Thomas Barr til Dagbladet før EM-starten.

- Det er veldig ambisiøst og veldig spennende. Konsekvensen kan bli at han løper svakere i finalen ved å gape så høyt. Å kombinere dette er knalltøft, og det er kort tid å restituere seg på, sier estiske Rasmus Mägi til Dagbladet.

Dette er imidlertid ikke uvant kost for 22-åringen fra Ulsteinvik, snarere tvert imot. Warholm har nemlig gitt seg ut på langt verre mesterskapseksperiment tidligere.

2015-prosjektet

Blant annet var konkurranseprogrammet og restitusjonstiden betydelig mindre da Warholm vant henholdsvis gull og sølv på 400 meter hekk og 400 meter flatt i U23-VM i Bydgoszcz forrige sommer.

BEST IGJEN: Karsten Warholm ble europamester på 400 meter hekk i Berlin torsdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BEST IGJEN: Karsten Warholm ble europamester på 400 meter hekk i Berlin torsdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Enda mer brutalt var det i junior-EM i Eskilstuna i 2015. Ikke bare vant Warholm EM-sølv i tikamp - to år etter VM-gullet i åttekamp. Som om de ti øvelsene ikke var nok, la multitalentet like godt inn både forsøksheat, semifinale og finale på 400 meter midt i tikampen.

Før EM-finalen på 400 meter hadde Warholm bare 30 minutters restitusjonstid mellom siste tikampøvelse og 400-meterfinalen. Likevel løp han til en formidabel sølvmedalje også der.

- Det du gjorde i 2015 var vel mer brutalt enn det du gjør nå og som rivalene dine mener er galskap?

- Ja, det var jo det. Det er derfor jeg tør å prøve dette her i EM, for jeg har prøvd noe liknende før - eller jeg har gjort noe enda verre før - men selvfølgelig på et lavere nivå. På en annen side er det litt doblingene som har bygd meg som idrettsutøver og individ, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Det er klart at dette blir et handikap. Samtidig synes jeg det er spennende og gir meg noe ekstra. Det er noe ingen har klart før. Det er sånne ting som trigger meg. Det er heller ikke å legge skjul på at slike løp gir spenning i beina, og det er veldig bra. Spesielt når jeg har overskuddet jeg skal ha.

Så mye svekkes Warholm

Warholm har i flere ungdomsmesterskap testet ut et oppsiktsvekkende hardt konkurranseprogram med stor suksess.

- U23-EM gikk bra, men det var et annet nivå. Og jeg klarte ikke å vinne gull på begge distanser der heller. Men da var semifinalen i 400 meter hekk og finalen 400 meter flatt på samme dag. Det slipper jeg heldigvis nå. Denne gang får jeg rundt 24 timer mellom løpene. Forhåpentligvis vil det holde, sier Warholm til Dagbladet.

DRØMMEDAG: 9. august 2017 vant Karsten Warholm sitt første VM-gull på 400 meter hekk. 9. august 2018 vant Warholm sitt første EM-gull. Nå vil han ha dette som sin nye bursdag. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Hvor svekket ble du i U23-EM av å kombinere øvelsene?

- Jeg var rundt ett sekund bak persen min. I U20-VM i 2015 løp jeg 400-meterfinale bare en halvtime etter siste løp i tikampen. Da løp jeg 2,5 sekundere saktere enn den daværende rekorden min. Heldigvis er det større restitusjonsrom i årets EM, sier 22-åringen til Dagbladet.

- Rimelig umenneskelig

Leif Olav Alnes mener imidlertid det kan være enda verre å løpe fire løp fordelt over fire dager, kontra å ha eksempelvis to av løpene samme dag.

- Karsten er helt enestående. Det er rimelig umenneskelig å løpe både 400 meter flatt og 400 meter hekk. Det koster ekstremt mye. Det er ikke antall løp i seg selv, men at kroppen har det stresset over så lang tid, sier Alnes til Dagbladet.

- Det høres ut som det er tøffere å løpe flere løp samme dag, men det kan faktisk være bedre. Når det går over fire dager med ut av kroppen-innsats, er det blytungt. Ikke gjør det hjemme, oppfordrer Warholms suksesstrener.

Sammenlikner Warholm med el-bil

Alnes mener at gamblingen i dette mesterskapet kanskje er enda større enn i juniormesterskapene, rett og slett fordi nivået er høyere.

- Jeg vil si at Karsten har tatt mindre sjanser før, fordi det er på et annet nivå. Å doble på seniornivå er noe helt annet enn på juniornivå. Det var ekstremt med seks løp i U23-VM i fjor, men det var flere løp hver dag, sier suksesstreneren.

- Det er litt som å lade en el-bil. Når du bare har to timer på å lade, lader du bare opp til 80 prosent. Det er visst veldig bra for batteriet visstnok.

Alnes var på vei til å pensjonere seg som topptrener. Så kom Warholm og snudde alt på hodet.

- Jeg ble forespurt om å trene Karsten. Jeg kjente til ham, men kjente ikke ham. Så jeg dro og besøkte Karsten og familiens hans for å finne ut hvordan folk dette var. Det var en strålende match. Jeg skjønte raskt at jeg ville gjøre dette, sier Alnes til Dagbladet.

- Jeg var egentlig klar for å dykke og fiske litt før gåstolen tok meg. Men så kom Karsten og da ble det en runde til. Han er eksepsjonell.

400 meter-finalen starter kl. 21.05.