PUNKTUM:Programleder i Nyhetsmorgon, Jenny Alversjö, ønsker å sette punktum for klesdebatten med dette stuntet. Foto: Nyhetsmorgon
PUNKTUM:Programleder i Nyhetsmorgon, Jenny Alversjö, ønsker å sette punktum for klesdebatten med dette stuntet. Foto: NyhetsmorgonVis mer

Ble sterkt kritisert for klesvalg, slår tilbake med dette stuntet:
- Jeg blir så sinna

Opphetet klesdebatt i Sverige etter blogginnlegg.

(Dagbladet): Denne uka har det pågått en opphetet EM-debatt i Sverige. Det starter med at den tidligere journalisten og kommunikasjonsrådgiveren Cecilia Giertta gikk hardt ut mot de kvinnelige programlederne i TV4- og SVTs EM-studio, som hun mener er dollet opp.

Nå slår programleder Jenny Alversjö tilbake mot kritikken, skriver Metro. Under programmet Nyhetsmorgon på svensk tv, uttalte hun følgende til gjest Anna Brolin, som blant annet ble hengt ut:

- Jeg blir så sinna når jeg leste det der, Anna. Vi skal være kjempestolte over at vi har to kompetente kvinner som sitter og prater fotball i TV4. Så jeg syns vi skal gjøre det klart en gang for alle, Anna, hva som gjelder for kvinner og hvordan vi kler oss.

Så dro hun opp det ene buksebeinet og viste fram påskriften «Jeg kler meg som jeg VIL» skrevet med tusj langs venstrebeinet.

- Så, det er det som gjelder, jeg kler meg akkurat som jeg vil og det gjør Anna Brolin også, sier Alversjö og peker på beinet.

- USERIØST: Cecilia Giertta mener kvinnene i EM-studio i Sverige ikke kler seg seriøst. Foto: NTB Scanpix
- USERIØST: Cecilia Giertta mener kvinnene i EM-studio i Sverige ikke kler seg seriøst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blogginnlegg

Det var i et blogginnlegg Idrottens Affärer med tittelen «fortsatt ikke likestilling», hvor Giertta hevdet hun å se en klar forskjell på hvordan kvinner og menn er kledd i EM-studioene til de to kanalene.

«Kvinnene har langt, blondt hår og er dollet opp, mens mennene har dress, skjegg og er langt mindre glamorøse. Ser de fleste på kampene på TV4 fordi Anna Brolin (programleder journ.anm.) bruker korte klær og kjoler? Eller ser de på SVT fordi Johanna Fränden (programleder journ.anm.) har høye hæler til de trange buksene hun bruker? Eller ser vi på TV fordi vi er interessert i kampene?».

Til Expressen udyper hun:

- Jeg er ikke allergisk mot hud, men forstår ikke hvorfor man ikke kan være seriøst kledd når man er en kvinnelig sportsjournalist. Jeg skjønner ikke hvorfor de blir kledd opp på den måten, det hører ikke hjemme i fotballen, sier Giertta - og antyder at kvinnene selv ikke bestemmer hva de har på seg.

Reagerer

Mange har reagert kraftig på blogginnlegget. Blant dem er Anna Brolin - som ble hengt ut i bloggen.

Først ville ikke TV 4-programlederen kommentere saken, men seinere kom hun med et blogginnlegg.

Der kaller hun Gierttas innlegg en tidsreise hun ikke vil ta del i:

- Jeg kommer alltid til å kjempe for likestilling og retten til å være seg. Skal det ikke være mulig å ha fri vilje og ta med seg sin egen personlighet inn i jobben i 2016?

Til Nyhetsmorgon sier hun:

- Man blir så lei og det skal jo være et ikke-spørsmål, det er slik det føles.

REAGERER: Anna Brolin. Foto: NTB Scanpix 
REAGERER: Anna Brolin. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Brolin fortsetter:

- Hør her 50-tallet: I 2016 kan du analysere Toni Kroos' ferdigheter selv om du har på deg trange bukser, en foldet kjole eller noe så lite glamorøst som jakke, slips eller skjegg. Alle burde ha retten til å være seg selv og bruke den kjolen, dressen, slipset, brillene de selv vil.

Slaktet av profil

Seinere har også Tv4-profilen Patrick Ekwall kastet seg på saken. Han tar sine kvinnelige kolleger i forsvar, og kommer med et knallhardt angrep:

- Det er et bakholdsangrep på kvinnene i EM-studio. De velger selv hva de har på seg, tordner Ekwall ifølge Expressen.

Han fortsetter:

- Jeg blir så forbanna. Hvorfor skal de ikke få lov til å kle seg fint når de er journalister? Å si noe sånn er bare banalt og idiotisk - hun burde bare holde kjeft.