Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble stoppet på vei inn på damedo

- Skal jeg dra ned buksa? spurte Caster Semenya før VM.

FEIRET OG FORSVANT: Caster Semenya feiret med det sørafrikanske flagget etter å ha vunnet kvinnenes 800 meter-finale i VM i Berlin i går, men dukket aldri opp på pressekonferansen i ettertid. Over hele verden spørres det om 18-åringen faktisk er en jente. Foto: David J. Phillip, AP/Scanpix
FEIRET OG FORSVANT: Caster Semenya feiret med det sørafrikanske flagget etter å ha vunnet kvinnenes 800 meter-finale i VM i Berlin i går, men dukket aldri opp på pressekonferansen i ettertid. Over hele verden spørres det om 18-åringen faktisk er en jente. Foto: David J. Phillip, AP/Scanpix Vis mer

(Dagbladet.no): 18 år gamle Caster Semenya knuste konkurrentene i kvinnenes 800 meter-finale i friidretts-VM i Berlin i går kveld.

Hun løp inn til sesongbeste i verden på 1.55,45 - to og et halt sekund foran sølvvinner Janeth Jepkosgei Busianei fra Kenya.

Sørafrikaneren møtte aldri opp til pressekonferansen etterpå, slik gullvinnerne normalt gjør. Kanskje ikke så rart. Tenåringen har selvsagt fått med seg at sportsinteresserte over hele verden spør seg om hun faktisk er en jente.

Ingen enkel situasjon å takle for en ung idrettsutøver, og garantert et skår i gleden over seieren.

Stoppet på do
Men ifølge treneren hennes, Michael Seme, er ikke Semenya ukjent med spørsmålet. Han forteller at de nylig stoppet for å bruke toalettet på en bensinstasjon i Cape Town. Semenya ble stoppet av betjeningen da hun var på vei inn på damedoen.

- Caster bare lo og spurte om de ville at hun skulle ta av seg buksa og vise dem at hun er en kvinne, sier Seme ifølge The Guardian.

Kommunikasjonsdirektør Nick Davies i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) fortalte i går at de hadde bedt om kjønnstesting av Semenya etter at spekulasjonene startet etter det afrikanske juniormesterskapet tidligere i sommer.

Grundige tester
Davies sier den omfattende prosessen innebærer undersøkelse hos gynekolog, endokrinolog (hormonspesialist), psykolog, indremedisiner og kjønnsekspert.

Den sørafrikanske lagledelsen vil ikke bekrefte at en slik testing er i gang.

- Vi meldte på Caster som en kvinne, og vi ønsker at det forblir slik. Vår samvittighet er ren når det gjelder Caster. Vi har ingen betenkeligheter når det gjelder dette, sier lagleder Phiwe Mlangeni-Tsholetsane til nyhetsbyrået AP.

- Synd på henne
Britiske Jennifer Meadows vant bronse i gårsdagens 800 meter-finale. Hun sier hun forsøkte å ikke tenke på saken før løpet.

- Jeg har hørt masse spekulasjon, men alt jeg kunne gjøre var å konsentrere meg om det jeg selv skulle gjøre. Hvis ingenting av dette er sant, synes jeg veldig synd på henne, sier Meadows.

Hun fastslår at Semenya - i alle fall inntil det motsatte er bevist - er verdens suverent raskeste kvinne på 800 meter nå.

- Ingen andre i verden kan levere slike tider for øyeblikket, sier Meadows.

SUVEREN: Semenya løp inn til gull nesten to og et halvt sekund foran nummer to i går kveld. Foto: Michael Sohn, AP/Scanpix
SUVEREN: Semenya løp inn til gull nesten to og et halvt sekund foran nummer to i går kveld. Foto: Michael Sohn, AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media