Langer ut mot russer:

«Ble svart i øynene»

Tarjei Bø (33) fyrer løs mot Aleksandr Loginov i ny bok. - Hele kroppen ristet, skriver han.

BOKDEBUT: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø gir i disse dager ut bok. Foto: Berit Roald / NTB
BOKDEBUT: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø gir i disse dager ut bok. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

«Jeg var så sint. Hele kroppen ristet.»

Slik innledes ett av kapitlene i den nye boka til skiskytterbrødrene Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø. I «Brødrekraften» tar brødrene leserne med på innsida av skiskyttermiljøet og forteller flere historier fra deres innholdsrike karrierer.

Boka tar for seg både oppturer og nedturer fra skiskytternes liv, og går også dypere inn på hendelser fra deres karrierer.

Tydelig standpunkt

Under VM-sprinten i Anterselva i fjor vinter, ble det skapt store overskrifter etter at Tarjei fyrte løs i intervjusonen i etterkant av løpet.

- Jeg var glad for at det ikke var fjerdeplass da jeg kom i mål. Så kommer en jeg selv pleier å trekke vekk fra resultatlista når vi regner opp, han som gikk inn til gull. Han fortjener ikke å være her, sa Tarjei til et samlet pressekorps.

RUSSER: I sin nye bok snakker Tarjei Bø ut om dopingtatte Aleksandr Loginov. Reporter: Stian With. Video: Pambou. Vis mer

Grunnen til stryningens uttalelser var gullvinneren Aleksandr Loginovs fortid. Russeren var tidligere utestengt for EPO i to år, og har de siste åra vært en svært kontroversiell mann i skiskyttermiljøet.

Russeren fikk selv flere spørsmål om han hadde forståelse for at folk kom til å sette spørsmålstegn ved at han tok gullet, bare noen år etter at han var utestengt for doping.

- Jeg har blitt testet mellom 12 og 16 ganger, forsikret han gjennom sin tolk på pressekonferansen den gang.

Fyrer løs

Dagbladet møter brødrene i Kagge Forlag sine lokaler i Oslo. Etter å ha signert et hundretall bøker, er brødrene spent på å få høre dommen fra leserne om boka som rulles ut i butikkhyllene i disse dager.

I boka åpner eldstebror Tarjei opp om hvordan han opplevde situasjonen med Loginov.

«Jeg hadde gått mitt livs løp. Jeg hadde skutt ned alle blinkene, gått rasende fort og kjempet om gullet. I mål slo jeg Johannes med ett sekund, og det å slå Johannes skal vanligvis være nok for å vinne. Han hadde vært verdens beste de siste to åra. Men resultattavla viste at jeg var bak de beste franskmennene, Martin Fourcade og Quentin Fillon Maillet. »

GULLVINNER: Aleksandr Loginov tok gull under sprinten i VM i Anterselva i fjor. Det vekket reaksjoner. Foto: Berit Roald / NTB
GULLVINNER: Aleksandr Loginov tok gull under sprinten i VM i Anterselva i fjor. Det vekket reaksjoner. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

«Det var ikke derfor jeg var sint, bronse på sprinten kunne jeg leve med. Det føltes nesten som en seier etter et så sterkt løp. Men så kom den løperen som ikke fortjente å være her. Så kom den juksemakeren, Russlands Aleksandr Loginov, og vant gull. Og skjøv meg ned på fjerdeplass, nok en fjerdeplass. Da Loginov kom i mål som vinner, ble jeg helt svart i øynene», sier Tarjei i boka.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Da jeg mistet en medalje der, følte jeg for å komme med mine innerste tanker rundt det. Det har alltid vært viktig for meg å være ærlig, og si det jeg mener. Jeg følte jeg hadde massiv støtte i akkurat det, sier Tarjei til Dagbladet.

MEDALJE: Brødrene Bø på medaljeseremoni under OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB
MEDALJE: Brødrene Bø på medaljeseremoni under OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Du er veldig tydelig i boka?

- Jeg er ganske tydelig fordi det er lett å bare se det utenfra. Vi idrettsutøvere er ofte sammen, og vi er veldig opptatt av at alle skal konkurrere på like vilkår. Når folk har jukset bevisst, så sitter vi med en litt annen oppfatning enn det som blir avgjort i rettssalen, sier han.

Brødrene er klare på at de har viktig rolle når det kommer til å stå opp for en dopingfri idrett.

- Vi støtter bare ren idrett. Når folk ikke leverer på det premisset, så er det tøft for oss å bli slått av sånne utøvere, sier Tarjei, som også får støtte av sin yngre bror.

- Det blir en slags kamp mot han, men som Tarjei sier, vi kjemper jo bare for en ren idrett.

Taus

- Har dere snakket med han?

- Nei, vi har aldri fått invitasjon. Vi har invitert han til det, og håpet at han egentlig vil prate med pressen, slik at alle i verden kan høre hva han tenker. Da vil vi også kanskje skjønt mer, sier Johannes.

- Det har vært lukket munn, og da blir det spekulasjoner fra oss, og vi synes jo det er litt flaut at han ikke har pratet, fortsetter han.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Loginov, men har ikke lyktes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer