ÆRLIG: Zlatan Ibrahimovic hevder han aldri vil gi ut flere bøker, og at selvbiografien er den hele sannheten om livet hans så langt. Foto: SCANPIX/REUTERS/Janerik Henriksson
ÆRLIG: Zlatan Ibrahimovic hevder han aldri vil gi ut flere bøker, og at selvbiografien er den hele sannheten om livet hans så langt. Foto: SCANPIX/REUTERS/Janerik HenrikssonVis mer

Ble svimmel da han skjønte han var dyrere enn Carew

Zlatan skriver om appelsin-historien i selvbiografien.

(Dagbladet): I morgen slippes Zlatan Ibrahimovic' selvbiografi, «Jeg er Zlatan», her i Norge.

Boka har allerede blitt tappet ganske grundig i svensk og internasjonal presse, men en kjapp gjennomlesning forteller at det er flere gode historier enn de som har stått på trykk så langt.

Heller ikke John Carew er glemt i boka, selv om det begynner å bli mange år siden Ibrahimovic kom med den nå legendariske kommentaren: «Det John Carew kan gjøre med en fotball, det kan jeg gjøre med en appelsin».

Ville ta rekorden
Zlatan forteller nemlig at det var en ting som betydde mye for ham da Ajax var i ferd med å hente ham fra Malmø i 2001: Å slå nordmannens overgangsrekord.

«Jeg ville bli historisk. Det var en svensk spiller som var blitt solgt til Arsenal for førti millioner, det var mye den gangen, og så en nordmann, John Carew, som Valencia hadde betalt sytti for. Det var rekord i Skandinavia, og jeg hadde en del forhåpninger om å overstige det. Men herregud, jeg var nitten», skriver svensken.

Men Ajax ville betale. Og la 85 millioner kroner på bordet for å hente Zlatan til Nederland.

«Ok, jeg hadde håpet på en rekordsum. Jeg hadde villet gå for mer enn John Carew, men det er noe helt annet å få det svart på hvitt. Det var svimlende. Det var åttifem jævla millioner. Men framfor alt hadde ingen svenske, ingen skandinav, ikke Henke Larsson, ikke John Carew, ingen blitt solgt for i nærheten av så mye», fortsetter Ibrahimovic.

Forteller om appelsin-krangelen
Appelsin-historien er kanskje lenge siden, men den er heller ikke glemt i Zlatan-boka.

Ibrahimovic forteller om sirkuset han opplevde før EM i Portugal, og at Henrik Larsson ringte ham for å forberede ham på hvor vilt det kom til å bli.

Eksemplet Ibrahimovic kommer på er velkjent her til lands, og handler om da en VG-journalist forsøkte å få ham til å trikse med en appelsin på pressetreff i Sverige.

«Nå kom denne norske journalisten og ville at jeg skulle vise hva jeg kunne gjøre med den frukten. Men kutt ut, hvorfor skulle jeg gjøre den fyren berømt også? Hvorfor skulle jeg stille opp på hans greie? «Du kan ta appelsinen din, skrelle den og spise den. Vitaminer er bra for deg», sa jeg, og selvfølgelig ble det også en greie, faen så bråkjekk og arrogant han er, liksom, og det ble snakka mer og mer om at mitt forhold til media var anspent. Men ærlig talt, var det så rart?»

SELVTILLIT: Zlatan slang med leppa mot John Carew, men innrømmer i boka at han hadde lagt merke til nordmannen.

Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
SELVTILLIT: Zlatan slang med leppa mot John Carew, men innrømmer i boka at han hadde lagt merke til nordmannen. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønner ikke hva han skal med slike finter. Han kommer jo ingen vei. Sånt som det sluttet jeg med da jeg var yngre, var uttalelsen Carew hadde kommet med om Ibrahimovic.

I boka skriver riktignok svensken også om at den delen av spillet var noe han fikk beskjed om å kvitte seg med da han ble kjøpt til Juventus i 2004.

- Jeg skal banke Ajax ut av kroppen på deg, skal manager Fabio Capello ha sagt til Zlatan, som han mente var for lite italiensk og direkte i spillestilen.

Selger godt
På grunn av lekkasjer i media har salget av «Jag är Zlatan Ibrahimovic» blitt framskyndet i hjemlandet.

Den skulle egentlig først i butikkene i morgen også i Sverige, men allerede i går startet salget i bokbutikker og på nettet.

Førsteopplaget på 100 000 eksemplarer er allerede utsolgt, og et nytt opplag på ytterligere 100 000 bøker er på gang. Selges alle ut, vil det bety omkring 20 millioner svenske kroner i inntekter, hvorav 6 millioner går til Zlatan og hans medforfatter David Lagercranz.

PS! I Dagbladet Magasinet på lørdag kan du lese et eksklusivt intervju med Zlatan Ibrahimovic.

STORT MAGASINET-INTERVJU: I Dagbladet Magasinet på lørdag kan du lese et eksklusivt intervju med Zlatan Ibrahimovic.Faksimile: Dagbladet
STORT MAGASINET-INTERVJU: I Dagbladet Magasinet på lørdag kan du lese et eksklusivt intervju med Zlatan Ibrahimovic.Faksimile: Dagbladet Vis mer