Ble tatt for dopet ingen trodde kunne avsløres

- Blir bare sint, sier Hushovd etter Riccò-avsløringen.

(Dagbladet.no): Den italienske toppsyklisten Riccardo Riccò er tatt for doping, melder den franske sportsavisen L\'equipe.

Riccò skal ha avlagt en urinprøve som viste spor av stoffet metoksypolyetylenglykol-epoetin beta som finnes i legemiddelet mircera, skriver VeloNews.

24-åringen ble hentet ut av Saunier Duvals buss av fransk politi i formiddag og blitt pepet på av tilskuere, skriver AP.

Urinprøven skal ha blitt tatt etter Tourens fjerde etappe.

Sint Hushovd

Laget Saunier-Duval trekker seg fra Touren. Det betyr at profilerte ryttere som Juan Jose Cobo, David De La Fuente, Josep Jufre Pou og Leonardo Piepoli er ferdig med årets store sykkeleventyr.

- Riccò er ingen hvem som helst. Med hensyn til rytternes, sponsorenes og Tourens omdømmen, så legger vi ned laget inntil videre. Jeg føler avsky og finner ikke ord, sier Saunier Duval-manager Joxean Matxi.

Thor Hushovd måtte også lete etter ordene. 

NY EPO-SKANDALE: Tour de France-stjernen Riccardo Riccò føres bort av fransk politi i formiddag. Dette er årets tredje doping-skandale i årets ritt. Foto: Bas Cerwinski/AP
NY EPO-SKANDALE: Tour de France-stjernen Riccardo Riccò føres bort av fransk politi i formiddag. Dette er årets tredje doping-skandale i årets ritt. Foto: Bas Cerwinski/AP Vis mer

- Jeg blir bare sliten av dette.  Jeg forstår ikke at de ikke lærer, men det er godt at de er borte. Det er nesten så man får lyst til å spørre de andre i feltet om det er flere som er dopet. Da kan de bare følge Riccò hjem, sa Thor Hushovd til TV2 rett før dagens etappe

Bloddopingen som ikke kunne avsløres

Dagbladet.no skrev i går om den nye formen for bloddoping som ligner på EPO, men som sitter lenger i kroppen og som skal ha vært mye vanskeligere å avsløre.

- Vi har ikke kriterier som kan avgjøre om en prøve er positiv eller negativ for mircera, sa den belgiske professoren Frans Delbeke ved antidopinglabartoriet i Gent i går.

Dopingjeger Ingar Lerheim etterlyste bruk av blodprofiler, mens Peter Hemmersbach ved seksjon for dopinganalyse ved Aker universitetssykehus mente det ikke var unaturlig at jukserne lå i forkant av dopingjegerne.

Nå ser det altså ut til at dopingjegerne i Frankrike har funnet metoden for å avsløre denne formen for bloddoping allikevel.

- Det er totalt sjokkerende. Det slår meg nå at noen har anbefalt disse rytterne å benytte denne nye formen for bloddoping, for vi har ikke avslørt ryttere på denne måten på en lang tid, sier president i det internasjonel sykkelforbundet, Pat McQuaid ifølge Guardian.

Tredje dopingskandale

Ble tatt for dopet ingen trodde kunne avsløres

Dette er den tredje doping-skandalen i årets Tour de France. I går ble Barloworld-rytteren Moises Duenas Nevado avslørt og ble kastet ut av rittet som landsmannen Manuel Beltran ble for en knapp uke siden.

Riccò har vunnet to etapper av årets ritt, seinest for fire dager siden. Italieneren ledet også klatrekonkurransen  og ungdomskonkurransen før han ble avslørt i dag. Saunier-Duval-rytteren var niendemann i sammendraget før dagens etappe.

Riccò er en av rytterne som også har fått beskjed om at han har hatt unormalt høye blodverdier.

Riccò har provosert sykkelmiljøet gjentatte ganger ved å fremholde den tidligere syklisten Marcon Pantani som sitt store forbilde. Pantani døde i 2004.

<B>SKAMMELIG:</B> Riccardo Ricco forfølges av presse i det han hentes av fransk politi.
<B>- FØLER AVSKY:</B> Saunier Duval-manager Joxean Matxi trekker hele laget etter avsløringen.
<B>PEPET UT:</B> Riccardo Riccò geleides vekk fra Sunier Duval-bussen av fransk politi.
<B>VANT TO ETAPPER:</B> Riccardo Riccò vant to etapper, den siste på imponerende vis de harde fjellene. Nå er han avslørt.