Ble to år eldre på to måneder

Kinesiske turnere plutselig gamle nok for OL.

(Dagbladet.no): Det er ingen tvil om at Kina legger stor prestisje i å ta mange medaljer i OL på hjemmebane neste måned.


Men i dag avslører den amerikanske avisa New York Times at kinesiske myndigheter kanskje går lengre enn vanlig for å sikre at de beste idrettstalentene får delta i Beijing-lekene.

Den amerikanske avisa har tatt utgangspunkt i den kinesiske turnertroppen som ble offentliggjort før helga, og setter spørsmålstegn ved hvorvidt flere av jentene som er tatt ut virkelig er gamle nok til å delta.

Fant annen fødselsdato i nasjonale registre

Aldersgrensen for å delta i de olympiske leker ble satt til 16 år i 1997, og nå ser det ut til at noen av de kinesiske turnerne har tatt noen magiske aldershopp, og kommet seg innenfor den grensa.

New York Times har fått tilsendt kopier av to av turnernes pass, He Kexin og Jiang Yuyuan, som viser at de begge har fylt seksten år.

Problemet er bare at avisa også har lett fram flere tidligere deltakerlister der de to figurerer med langt lavere alder. For eksempel disse når det gjelder He Kexin:

• He Kexin var oppført som 14 år i flere kinesiske avisers presentasjon av OL-profiler tidligere i år.

ALDERSJUKS? Bildet viser Jiang Yuyuan under VM i turn for et år siden. Den kinesiske turneren har sammen med lagvenninne He Kexin kommet i flere mediers søkelys, og det blir spekulert på at de to egentlig ikke er gamle nok til å delta i OL. Foto: AP/SCANPIX
ALDERSJUKS? Bildet viser Jiang Yuyuan under VM i turn for et år siden. Den kinesiske turneren har sammen med lagvenninne He Kexin kommet i flere mediers søkelys, og det blir spekulert på at de to egentlig ikke er gamle nok til å delta i OL. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

• To offisielle deltakerlister angir Hes fødselsdato som 1.januar 1994, som bare gir henne 14 års levetid.

• Et nasjonalt register fra 2007 (som nå er blokkert i Kina) angir også Hes fødselsdato til 1.1.1994.

• Samtidig har Hes oppføring på nettleksikonet Wikipedia vært under stadig redigering den siste tida.

I passet New York Times har fått tilsendt, er imidlertid He Kexins fødselsdato 1.1.1992. Liknende eksempler tyder på at Jiang Yuyuan heller ikke vil fylle 15 år før i oktober, til tross for at passet sier hun ble født 1.11.1991.

Fordel å være liten

Aldersgrensene for deltakelse i OL har hatt ulike begrunnelser, men nettopp i turn vil være en fordel å være yngre enn de ander-

- De yngre er lettere og ofte mer fryktløse, sier Nellie Kim, leder av teknisk komité i det internasjonale turnforbundet.

Kinesiske talsmenn avviser at det er snakk om noe juks med jentenes alder, og det internasjonale forbundet kan lite gjøre.

Ble to år eldre på to måneder

- Vi hørte disse ryktene og skrev straks til det kinesiske forbundet. De sendte oss en kopi av passene, som viste alderen deres, og alt er ok. Dette er alt vi kan sjekke, sier generalsekretær André Gueisbuhler til den amerikanske avisa.

- De to nevnte utøverne har deltatt i internasjonale stevner før, og jeg er overbevist om at informasjonen er korrekt, sier Zhang Hongliang i det kinesiske turnforbundet.

He Kexin er en av gullfavorittene i øvelsen parallell svingstang.