Rasisme i fotball:

Ble truet med å få kastet syre i ansiktet før fotballkamp

Clyde Best ble vernet av lagkameratene etter å ha blitt utsatt for rasisme gjentatte ganger på 70-tallet.

BLE UTSATT FOR RASISME: West Ham-spiller Clyde Best ble på 70-tallet utsatt for rasisme. Han var blant de første fargede spillerne som gjorde seg bemerket i engelsk fotball. Nå er han bokaktuell om rasismen som gjorde fotballen til en utrivelig arena. Fra venstre, Ollie Burton (Newcastle), Best og Frank Clark (Newcastle). Foto: Keystone Pictures USA / ZUMAPRESS.com / NTB Scanpix
BLE UTSATT FOR RASISME: West Ham-spiller Clyde Best ble på 70-tallet utsatt for rasisme. Han var blant de første fargede spillerne som gjorde seg bemerket i engelsk fotball. Nå er han bokaktuell om rasismen som gjorde fotballen til en utrivelig arena. Fra venstre, Ollie Burton (Newcastle), Best og Frank Clark (Newcastle). Foto: Keystone Pictures USA / ZUMAPRESS.com / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Han var blant de første fargede spillerne som gjorde seg bemerket i engelsk fotball. Nå snakker den tidligere West Ham-spilleren Clyde Best om rasismen som gjorde fotballen til en utrivelig arena.

Den Bermuda-fødte spilleren forteller for første gang om brevet han fikk foran en ligakamp i 1970/71-sesongen. Den da 19 år gamle Best ble truet med at noen ville kaste syre i ansiktet hans i ligakampen dagen etter.

- Det er helt ufattelig å få et slikt brev når du er en ung spiller som gir ditt beste, sier Best i intervjuet med Mail on Sunday.

Vernet av lagkameratene

Best er bokaktuell. Nå letter han på sløret om all rasismen han ble utsatt for i engelsk fotball på 1970-tallet. Han ga brevet til manager Ron Greenwood.

- Da jeg ga brevet til manageren, visste jeg at han ville bli sjokkert. Han hadde trolig aldri opplevd noe lignende før. Jeg tror han nevnte det for lagkameratene mine, som Bobby (Moore) og Geoff (Hurst). De gjorde seg klare til å forsvare meg.

- De sørget for at da vi løp ut på banen, så gikk de i ring rundt meg. Politiet gjorde også en strålende jobb. De sørget for at dersom noen kastet noe, måtte det bli kastet over hodene deres. De satte seg selv i fare. Du kan bare være takknemlig overfor slike mennesker. Jeg sier til folk at "jeg ikke hadde klart det på egen hånd", sier Best til avisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer