Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble truet med straff. Sjokkerte igjen

Tyrkia med ny kontroversiell feiring.

MILITÆRHILSEN: Tyrkia kom med en ny militærhilsen under kampen mot Frankrike. Foto: Alain JOCARD / AFP / NTB Scanpix
MILITÆRHILSEN: Tyrkia kom med en ny militærhilsen under kampen mot Frankrike. Foto: Alain JOCARD / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Frankrike - Tyrkia 1-1

Det tyrkiske fotballandslaget skapte overskrifter forrige uke, da spillerne feiret en scoring mot Albania ved å gjøre en såkalt militær-hilsen.

I gårsdagens kamp mot Frankrike skjedde det samme igjen.

UEFA gikk i kjølvannet av episoden mot Albania ut og sa at Tyrkia risikerte straff for stuntet. UEFA forbyr alle former for politiske, ideologiske og religiøse meldinger på fotballkamper.

Det stoppet likevel ikke de tyrkiske spillerne, som vendte det døve øret til. Da Kaan Ayhan utliknet seint mot Frankrike, stilte spillerne seg opp på rekke for å hilse til militæret i hjemlandet nok en gang.

AMPERT: Det ble ampert mellom Merih Demiral (t.v.) og Kaan Ayhan. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix
AMPERT: Det ble ampert mellom Merih Demiral (t.v.) og Kaan Ayhan. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AP oppfordret forsvarer Merih Demiral målscorer Ayhan til å utføre samme hilsen, men sistnevnte avsto, noe som førte til en «opphetet diskusjon».

Ayhan spiller på tyske Fortuna Düsseldorf, som kom med en offentlig uttalelse i kjølvannet av Tyrkias militærhilsen mot Albania, hvor klubben distanserte seg fra «politisk motivert oppførsel».

ROP: Allerede før kveldens kamp mellom Bulgaria og England ble det varslet at spillerne ville gå av banen om det kom rasistiske tilrop fra tribunen. England vant kampen 6-0. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV , Foto: Twitter/@TroopzAFC / NTB Scanpix. Vis mer

Militæraksjon

Årsaken til Tyrkias hilsen er støtte til militære styrker som har gått til aksjon mot kurdere inne i Nord-Syria både på bakken og fra lufta.

Den militære honnøren kan tolkes som støtte til Tyrkia i konflikten med YPG-militsen, som omfatter den kurdiske delen av Syrian Democratic Forces (SDF).

Everton-spissen Cenk Tosun, som scoret mot Albania, uttalte følgende på Twitter:

«For nasjonen vår, spesielt for dem som risikerer livet for nasjonen vår.»

Det tyrkiske fotballforbundet la selv ut en melding på Twitter, hvor hele troppen gjør en militærhilsen:

Flere tyrkiske spillere la også ut liknende bilder på sosiale medier i dagene før kampen.

Tyrkias keeper, Mert Günok, sier følgende til Fanatik etter kampen mot Frankrike:

- Vi åpnet døra i dag (til Em, journ.anm.). Landet vårt går gjennom en vanskelig periode nå, så jeg håper vi lyktes med å styrke våre soldaters moral.

Provokasjon

UEFA-talsmann Philip Townsend har tidligere uttalt at dette stuntet kan «virke som en provokasjon».

- Jeg kan garantere at vi vil undersøke dette, la meg finne ut av det, sier han til det italienske nyhetsbyrået Ansa, gjengitt av engelske BBC.

Spillere har ved flere tilfeller blitt straffet av UEFA for liknende hendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media