Ble truet og banket opp på trenerens kontor

Russisk toppklubb sendte torpedoer på egne spillere.

TORPEDOER TOK STRUPETAK PÅ NIKEZIC: Montenegrineren dokumenterte selv skadene etter å ha blitt banket opp på trenerens kontor i tjue minutter. FK Kuban ønsket å terminere proffkontrakten med Nikola Nikezic, og brukte ifølge spillerorganisasjonen Fifpro mafiametoder for å nå målet.Foto: Nikola Nikezic/ Fifpro
TORPEDOER TOK STRUPETAK PÅ NIKEZIC: Montenegrineren dokumenterte selv skadene etter å ha blitt banket opp på trenerens kontor i tjue minutter. FK Kuban ønsket å terminere proffkontrakten med Nikola Nikezic, og brukte ifølge spillerorganisasjonen Fifpro mafiametoder for å nå målet.Foto: Nikola Nikezic/ FifproVis mer

(Dagbladet): Den russiske toppserieklubben FK Kuban, også kjent som Kuban Krasnodar, er i hardt vær etter at spillerne Nikola Nikezic og Sreten Sretenovic har klaget klubben inn for både Fifa og Uefa. Ifølge en pressemelding fra den internasjonale spillerorganisasjonen Fifpro har spillerne mer enn én million kroner utestående i lønn og godtgjørelser, uten at det er grunnen til at de nå forteller sine historier.

For det er ikke småtteri de to spillerne anklager klubben for. Etter å ha hjulpet FK Kuban med å rykke opp til den russiske toppdivisjonen ifjor, skal klubben ha ønsket å terminere kontraktene deres. Da de nektet skal Nikezic ha blitt banket opp, mens Sretenovic skal ha blitt truet med grov vold.

Møtt av torpedoer
7. mars skal montenegrinske Nikezic ha ankommet klubbens treningsfelt, bare for å bli beordret inn på en av trenernes kontor. Inne på kontoret skal treneren ha lagt fram en kontrakt som opphevet den eksisterende kontrakten. Nikezic skal ha blitt bedt om å undertegne der og da.

- Han sa til meg at om jeg ikke undertegnet kontrakten kom jeg ikke til å forlate Krasnodar, eller i beste fall kom jeg til å returnere til Montenegro som handikappet, sier Nikezic til den globale spillerorgansisasjonen Fifpros nettsted.

Da han fortsatte å nekte kom det to torpedoer inn i rommet. I tjue minutter skal de ha slått ham, kvalt ham og truet ham på livet.

- Jeg sa at kontrakten min gikk ut i november 2011, og at forhandlinger skulle skje med min representant tilstede. Da fikk jeg et kraftig spark i leveren samtidig som den andre mannen tok av seg jakka. Jeg så to pistoler i beltet hans, sier Nikezic.

- Jeg fryktet for livet mitt og signerte tre eksemplarer og to dokumenter. Jeg vet ikek hva som sto i papirene, for de var skrevet på russisk.

Flere har opplevd det samme
Lagkompisen Sretenovic opplevde noe av det samme to måneder tidligere, men snakker nå ut om saken til Fifpro etter at Nikezic har stått fram med sin historie. Fifpro og spillerne har informert både Fifa og Uefa om FK Kubans måte å løse kontraktstvister på.

- Hvis jeg forblir stille kommer historien bare til å gjenta seg selv, sier Nikezic. Skal man tro det han forteller, står han fram på tross av en overhengende trussel mot både seg selv og familien.

- På vei ut av kontoret snudde de to mennene seg mot meg og sa: Husk at det er mange russere som bor i Montenegro. De kan lett finnne både deg og familien din, så ikke finn på noe dumt, sier Nikezic.

Fifpro reagerer sterkt på historiene til Nikezic og Sretenovic.

- Dette er opprørende saker. Vi kan snakke om at vi har problemer med rasisme og mangel på respekt i fotballen, men det som har skjedd i FK Kuban er mye verre. Dette er mafiametoder og må bli bannlyst fra moderne fotball. Dette må aldri få skje igjen, sier Fifpros generalsekretær, Theo van Seggelen.

Skal granskes i Russland
Det russiske fotballforbundet har allerede varslet at de vil undersøke påstandene nærmere, selv om FK Kuban karakteriserer det hele som frie fantasier fra de to spillerne.

- Jeg har snakket med Nikola, og han hadde noen problemer med at han ikke klarte å få spilletid. Han sa han ville se seg om etter en ny klubb, men han klaget ikke på noe annet, sier en talsmann for FK Kuban, Vjatsjeslav Ivanov ifølge den engelske avisa The Telegraph.

Nikezic har ingen tro på at en undersøkelse utført av det russiske fotballforbundet kommer til å føre til noen form for sanksjon mot klubben som eies av guvernøren av regionen Krasnodar, Alexander Tkatsjev.

- Det er derfor jeg har ebstemt meg for å ta det hele veien til Fifa og Uefa, sier Nikezic.

SPARK I LEVEREN: Nikezic fikk gjennomgå da han ikke ville gå med på å terminere sin egen proffkontrakt med FK Kuban.Foto: Nikola Nikezic/ Fifpro
SPARK I LEVEREN: Nikezic fikk gjennomgå da han ikke ville gå med på å terminere sin egen proffkontrakt med FK Kuban.Foto: Nikola Nikezic/ Fifpro Vis mer