Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble tvunget til å kaste klærne i sjakk-comeback etter nye mistanker om juks

- Dette er en sjakkturnering, ikke en strippeklubb.

KASTET UT...IGJEN: For andre gang på to måneder har bulgarske Borislav Ivanov blitt bortvist fra en sjakkturnering etter mistanker om juks. Denne gangen måtte han kaste klærne. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Blitz
KASTET UT...IGJEN: For andre gang på to måneder har bulgarske Borislav Ivanov blitt bortvist fra en sjakkturnering etter mistanker om juks. Denne gangen måtte han kaste klærne. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Blitz Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i høst skrev Dagbladet om den bulgarske sjakkspilleren Borislav Ivanov, og hvordan han la opp på dagen etter å ha blitt anklaget for juks under en turnering i hjemlandet.

Nå har 25-åringen gjort comeback, men ikke nødvendigvis med bedre hell.

Måtte kaste klærne Under en internasjonal turnering i spanske Navalmoral de la Mata, skal Ivanov ha åpnet meget sterkt.

Han slo en rekke spillere som er rangert langt høyere enn ham selv, før han etter den sjette runden ble utvist. Nok en gang etter mistanke om juks.

Ifølge nettstedet chess.com skal hans motstander i den sjette kampen, Namig Gulijev, ha bedt arrangørene om å kroppsvisittere Ivanov grundig. Det endte med at han måtte kaste både skjorte og bukse.

I går kom Ivanov med følgende beskjed på sin Facebook-side:

- Arrangørene tvang meg til å kle av meg. Jeg ga opp, og de kastet meg ut av turneringen.

- Ikke en strippeklubb Nettstedet var også i kontakt med to deltakere i turneringen som ville forbli anonyme. De sa at det ble funnet et elektronisk apparat på bulgareren. Han skal så ha fått valget om å vise fram apparatet eller forlate turneringen. Ivanov skal ha valgt det siste.

VERDENSMESTER: Her får verdensmester Magnus Carlsen  trofeet sitt , sammen med Ms. J Jayalalithaa og FIDE-President Mr Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VERDENSMESTER: Her får verdensmester Magnus Carlsen trofeet sitt , sammen med Ms. J Jayalalithaa og FIDE-President Mr Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Chess.com snakket også med Ivanov selv på Facebook. Der gjorde han det klinkende klart hva han synes om behandlingen.

- Før den sjette runden ba de meg ta av alle klærne mine. Jeg sa «dette er en sjakkturnering, og ikke en strippeklubb». Motstanderen min sa at det var reglementet til FIDE. Jeg visste ikke at FIDE krevde at du kledde deg naken før en kamp. Det er ydmykende, sa han.

De ansvarlige for turneringen valgte å ikke ringe politiet. Samtidig betalte de tilbake de 40 euroene Ivanov hadde brukt på å melde seg på turneringen, i tillegg til en kompensasjon på 50 euro. Ivanov mener at det beviser hans uskyld.

- De lyver. Hvorfor skulle de betale meg tilbake pengene og ikke ringe politiet? Arrangøren var bare ute etter en grunn til å kaste meg ut fordi motstanderen min presset dem, sier han.

Snek seg unna test Sjakkspiller og journalist, Tarjei J. Svensen, var med i teamet rundt Magnus Carlsen under VM-kampen i Chennai. Han kjenner til Ivanov og mener han har sneket seg unna ved flere anledninger.

- Etter den forrige episoden ble han jo kalt inn av det bulgarske forbundet for å ta en test på om han er så god som ratingen hans tilsier at han er. Den møtte han heller ikke opp på, sier Svensen til Dagbladet.

Han forteller også på at Ivanov er dataprogrammerer, og dermed innehar kompetansen som skreves for å gjennomføre noe slikt.

IKKE UTBREDT: Magnus Carlsen sammen med sin manager, Espen Agdestein. Sistnevnte sier at selv om det er trist å høre om sjakkjuks, er det ikke et utbredt problem. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IKKE UTBREDT: Magnus Carlsen sammen med sin manager, Espen Agdestein. Sistnevnte sier at selv om det er trist å høre om sjakkjuks, er det ikke et utbredt problem. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det gjør det hele enda mer interessant. Han har så absolutt kompetansen, og ha økt ratingen betydelig på ett år. Han har slått stormestere på høyt nivå. Da skal du være ganske god, men det er åpenbart at han ikke har rent mel i posen, sier Svensen.

- Ikke et utbredt problem Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, sier til Dagbladet at han kjenner til episoden, men at det ikke er noe de bruker energi på. Likevel understreker han at juksing er noe man må komme til livs.

- Sjakkcomputerne har jo blitt veldig sterke. De kan sette deg på rett spor eller gi deg de neste trekkene. Nå er det så lett, og det virker som om det er noen som er veldig oppfinnsomme når det kommer til å motta signaler uten at noen andre merker det, sier han.

Heller ikke denne gangen er det noen som kan kline håndfast bevis i bordet, annet enn at Ivanov selv velger å forlate turneringen frivillig. Agdestein grunner også litt over dette, men trekker frem at juksing i sjakkens verden er meget sjelden vare.

- Det er litt merkelig at det ikke er noe mer konkret - det er det jo stort sett i sånne situasjoner. Men samtidig er ikke dette et utbredt problem. Folk flest oppfører seg ordentlig, men det er pengepremier og noen bukker under for fristelsen, sier han.

Advarsel Om Ivanovs karriere er over for godt etter nok en kontroversiell turnerings-exit, er uvisst. Men det som er helt sikkert er at han neppe har opparbeidet seg noe bedre rykte i sjakkens verden.

Det har gått så langt at flere stormestere nekter å spille mot 25-åringen, og den bulgarske stormesteren Kiril Georgiev skrev selv på sine Facebook-side i helgen at han oppfordret deltakerne til å nekte å møte Ivanov.

- Ett råd til alle spillerne i Navalmoral de la Mata: Ikke spill mot ham. Spiller du mot ham, legitimerer du ham bare.

ETTERLYSER RUTINER: Tarjei J. Svensen (til høyre) var med på Team Carlsen i India. Han etterlyser rutiner fra FIDE på hvordan juks skal behandles. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ETTERLYSER RUTINER: Tarjei J. Svensen (til høyre) var med på Team Carlsen i India. Han etterlyser rutiner fra FIDE på hvordan juks skal behandles. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Svendsen skjønner godt at det ikke er fristende å møte en motstander man mistenker for juks, og etterlyser føringer fra FIDE på hva som skal gjøres i slike situasjoner.

- Det blir spennende å se hva som skjer nå, men det er klart at FIDE bør komme med en tydelig beskjed om hva som skal gjøres. Ikke bare i denne saken, men i fremtidige saker. Sånt bør slås hardt ned på, sier han.

KONTROVERSIELL: FIDE-presidentKirsan Ilyumzhinov er mannen som må ta tak om det skal lages strengere regler for de som jukser. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
KONTROVERSIELL: FIDE-presidentKirsan Ilyumzhinov er mannen som må ta tak om det skal lages strengere regler for de som jukser. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media