Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor dropper Ustjugov og Legkov comeback i Kollen

Ble utestengt på livstid. Nå er Vylegzjanin i Oslo for å gjøre comeback

Maksim Vylegzjanin gjør comeback på femmila i Holmenkollen sammen med Aleksandr Bessmertnykh. Det dropper Sergej Ustjugov og Aleksandr Legkov av ulike årsaker.

TILBAKE: Maksim Vylegzjanin og Aleksander Legkov har vært utestengt helt siden sesongstarten og fikk aldri komme til OL. I Holmenkollen i helga er Vylegzjanin tilbake. Legkov og Sergej Ustjugov kommer imidlertid ikke til Oslo. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Maksim Vylegzjanin og Aleksander Legkov har vært utestengt helt siden sesongstarten og fikk aldri komme til OL. I Holmenkollen i helga er Vylegzjanin tilbake. Legkov og Sergej Ustjugov kommer imidlertid ikke til Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IOC valgte å nekte Sergej Ustjugov, Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petukhov, Nikita Kriukov og Aleksandr Bessmertnykh deltakelse i OL i Pyeongchang.

Denne gjengen - bortsett fra Ustjugov - ble dessuten utestengt på livstid av IOC, altså fra OL. Vylegzjanin og co. ble i tillegg utestengt av FIS, altså fra verdenscup og VM.

Rett før vinterlekene i Sør-Korea ble imidlertid disse frikjent av CAS, en avgjørelse som ble tatt imot som en stor seier for russisk idrett. De fikk likevel ikke invitasjon til å delta i vinter-OL i februar.

Men i verdenscupen og andre FIS-renn har de nå grønt lys til å konkurrere igjen. Ingen av dem dukket opp i Lahti eller Drammen, men på femmila i Holmenkollen gjør Vylegzjanin og Bessmertnykh comeback. Det opplyser Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer til Dagbladet. ​

Vylegzjanin tok sølv på femmila i OL i Sotsji bak Legkov og var en femmilskonge før han ble utestengt i kjølvannet av funnene i McLaren-rapporten.

Vylegzjanins comeback i Kollen

Nå er den omstridte russeren tilbake i langrennsmiljøet og på plass i Oslo før Kollen-femmila lørdag.

- På femmila i Holmenkollen gjør Vylegzjanin og Bessmertnykh comeback. Belov konkurrerer på sin side igjen i Falun neste helg, sier Markus Cramer til Dagbladet.

Belov venter altså til verdenscupavslutningen i Sverige.

Hva angår de to aller største stjernene, Ustjugov og Legkov, venter de trolig med et comeback til neste sesong.

Derfor venter Ustjugov og Legkov

Forrige sesongs verdensener Ustjugov har slitt med sykdom den siste tiden, mens Legkov ikke har fått trent godt nok. Det er begrunnelsen for at de ikke gjør comeback i Kollen i helga eller i verdenscupavslutningen i Falun.

- Ustiugov er syk. Legkov er i trening igjen, men har ikke bra nok treningsgrunnlag for å konkurrere i verdenscupen, sier Cramer til Dagbladet.

Dermed tyder mye på at de venter med comebacket til kommende sesong. Da kommer også Therese Johaug og trolig Petter Northug tilbake.

Selv om et høydepunkt som vinter-OL nå er over, kan 2018/19-sesongen bli et drama som overgår alt med VM i Seefeld som klimakset.

I fraværet til de største russiske stjernene - med Ustjugov, Legkov og Vylegzjanin i spissen - har en helt ny russisk generasjon tatt steget opp i den ypperste verdenseliten.

Hva nå?

1996-modellen Aleksandr Bolsjunov er et talent omtrent på høyde med Johannes Høsflot Klæbo og er så komplett at han vant OL-medalje både på sprinten og femmila, i tillegg til å distansere Martin Johnsrud Sundby på stafetten.

Jevngamle Denis Spitsov vant også individuell OL-medalje på 15 kilometer fristil og er motbakkespesialisten som flyr motbakker i fristil som omtrent ingen andre.

Maksim Tsjervotkin har vært blant de mest stabile langrennsløperne i verdenstoppen denne sesongen, før han ble syk i OL-perioden.

Bak der følger også en rekke lovende russiske talenter som Ivan Kirillov, Andrej Sobakarev og Ivan Yakimushkin, som i fraværet av de største profilene har fått sjansen i verdenscupen og slått til med topplasseringer på direkten.

Den russiske bredden har virkelig vist seg fram denne sesongen, men med de begrensede nasjonskvotene som FIS har lagt opp til, får Russland et like stort luksusproblem som Norge i neste sesongs uttak. En rekke verdensklassestøpere må vrakes hver helg nå som alle russerne er tilgjengelige igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!