Ble varslet i april

Allerede i april ble Norges Cykleforbund (NCF) gjort oppmerksom på at utøvere som er mistenkt for doping, ikke får være med i VM. NCF hevder også å ha varslet Valen.

Fredag 28. mars ble Anita Valen dopingtestet etter et tredagers etapperitt i Castilla y Leone nordvest for Madrid. Prøven viste konsentrasjon av koffein på 14,5 mikrogram per milliliter urin. Grensen går på 12,0.

I går kom det fram at utøvere som er mistenkt for doping, ikke får stille til start. Saken mot Valen er ennå ikke avsluttet, og innen det blir fattet en endelig avgjørelse, er VM uaktuelt.

Til å begynne med virket det som om opplysningene kom som et sjokk på Norges Cykleforbund.

- Jeg synes det er litt rart at vi ikke har fått vite om dette før nå. Billetter og opphold er allerede bestilt for Anita og de andre, sa sportssjef Svein Gaute Hølestøl til NTB tidlig på formiddagen.

Seint i går kveld viste det seg imidlertid at NCF ble varslet av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for fem måneder siden.

Sendt til Valen

Der vises det til paragraf 200, som slår fast at dopingmistenkte utøvere ikke får delta i VM.

Forbundet tar likevel ikke selvkritikk av hvordan de har håndtert saken, og mener tidspresset var stort. I tillegg sier de at Valen har fått en kopi av brevet der det vises til bestemmelsen.

- Vi fikk brevet 23. april, og har sendt det videre til henne. Det er henvisninger til flere paragrafer, blant annet til den aktuelle i denne saken. Når vi får et brev om doping fra UCI må vi holde visse frister i forhold til både den aktuelle utøveren og Norges Idrettsforbund, sier NCFs sportslige administrator Heikki Dahle til Dagbladet seint i går kveld.

Anita Valen kom hjem fra Italia natt til i går, og ble møtt av den nedslående nyheten.

- Jeg skulle prøve å nå det største målet i sesongen. Så blir jeg slått i bakken av dette. Det er en ubeskrivelig følelse. Jeg har det svært vondt, sier Valen til Dagbladet.

Seinere på kvelden ble hun klar over at sykkelforbundet fikk beskjed om paragrafen for fem måneder siden. Valen sier at verken hun eller støttespillerne hennes har hørt om bestemmelsen som kan koste henne VM-deltakelsen.

- Maktesløs

- Sykkelforbundet fikk beskjed om dette i april. Det er en katastrofe at advokater og resten av nettverket rundt meg ikke fikk beskjed. Jeg blir frustrert, litt sint og fryktelig lei meg. Men det vil ta tid før jeg orker å fighte. Akkurat nå føler jeg meg maktesløs.

Norges Cykleforbund mener at også Norges Idrettsforbund kunne ha slått alarm etter at de mottok brevet fra NCF.

- Vi oversendte brevet til NIF. Det er på to sider, og vi regnet med at de ville legge merke til begge sidene. .

- Kunne dere ikke gjort noe annerledes?

- Vi kunne husket paragrafen da vi sendte påmeldingen til VM. Så kunne vi sagt at siden dopingsaken ikke var avgjort, fikk hun ikke bli med, sier Heikki Dahle til Dagbladet.

Verdensmesterskapet avholdes i Hamilton, Canada fra 7. til 12. oktober. Saken til Valen kommer opp 17. og 18. oktober.

NEDBRUTT: - I tida før VM var er det viktig at jeg holder meg skjerpet. Alt gikk så bra, jeg er i god form, hadde mye selvtillit og hadde tro på gull i VM i år. Så dumper dette ned. Jeg ble bare blåst rett av beina, sier Anita Valen til Dagbladet.