Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndteringen av Larry Nassar-saken kritiseres

Ble varslet om Nassars overgrep, men ingen reagerte

Legen ble dømt til 175 år i fengsel.

OVERGRIPER: Larry Nassar er dømt til fengsel i 175 år. Han har forgrepet seg på omkring 140 jenter over flere år. Foto: REUTERS/Rebecca Cook
OVERGRIPER: Larry Nassar er dømt til fengsel i 175 år. Han har forgrepet seg på omkring 140 jenter over flere år. Foto: REUTERS/Rebecca Cook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2015 ble USAs olympiske komité varslet av USAs gymnastikkforbund: De fortalte at en intern etterforskning hadde avdekket mulige seksuelle overgrep av laglegen Larry Nassar.

Informasjonen ble gitt til Den olympiske komiteen, men ingen gjorde noe. Det kan The Wall-Street Journal avsløre.

Gymnastikk-sjef Steve Penny ringte til komitéleder Scott Blackmun i juli 2015 for å spørre om råd for håndtering av saken, men det var først et år seinere at noe ble gjort. Under samtalen skal Penny fortalt at han planla å gå til politiet med saken. Blackmun skal ha svart «gjør det du må gjøre», uten å komme med ytterligere råd i de følgende månedene.

Skandalen rundt Nassar har blitt rullet opp i USA de siste månedene, og flere grove overgrep har blitt avdekket.

140 kvinner

Over 140 kvinner har beskyldt legen for misbruk, og Nassar har erkjent seg skyldig i flere av sakene.

Blant annet har Aly Raisman (23) stått fram med sin historie. Nassar skal ha forgrepet seg på henne gjentatte ganger, og fortalte i rettssalen at når hun hørte det banke på døra seint på kvelden, visste hun at det var Nassar som kom for å misbruke henne.

Raisman, som har to OL-gull i turn, holdt en kraftfull tale i rettssalen, og henvendte seg stadig til Nassar. Overgrepene har satt spor i henne, men hun nekter å la overgrepsmannen vinne.

- Larry, jeg håper du nå forstår at vi, disse kvinnene du så hjerteløst misbrukte over så lang tid, nå er en kraft. Og du er ingenting, sa hun, mens hun så på Nassar.

175 år i fengsel

Legen endte til slutt opp med en fengselsstraff på 175 år.

Mange av Nassars ofre har kritisert USAs olympiske komité for ikke å ha fjernet legen tidligere. Også gymnastikkforbundet har fått kritikk, sammen med Universitetet i Michigan, hvor Nassar også har vært ansatt og misbrukt jenter.

Den olympiske komiteen har lagt stort press på gymnastikkforbundet, og i forrige uke fratrådte hele styret fra stillingene sine. Det samme har presidenten og direktøren ved Universitetet i Michigan gjort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!