Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble vervet på Facebook - i dag ble han historisk

Winston Reid fikset New Zealands første VM-poeng noensinne.

HISTORISK: Winston Reid stiger til værs og ordner New Zealands første VM-poeng noensinne. Da ble det jubel blant «All Whites». Reid flyttet fra New Zealand som tiåring og har dansk pass, men ble vervet til øya i en liten aksjon.Foto: SCANPIX/AP/Lee Jin-man
HISTORISK: Winston Reid stiger til værs og ordner New Zealands første VM-poeng noensinne. Da ble det jubel blant «All Whites». Reid flyttet fra New Zealand som tiåring og har dansk pass, men ble vervet til øya i en liten aksjon.Foto: SCANPIX/AP/Lee Jin-man Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): New Zealand - Slovakia 1-1.

I 93 minutter så New Zealand ut til å gå på sitt fjerde VM-tap av fire mulige mot Slovakia i åpningskampen i gruppe F.

Så dukket Winston Reid opp på bakre stolpe.

Reid var mannen som vinket hardest da Slovakia tok ledelsen i offside like etter pause, og Midtjylland-backen skulle få sin hevn.

Han snek seg inn langs den samme offside-grensa, stanget ballen i hjørnet, og sørget for New Zealands første VM-poeng noensinne.

Ikke en dårlig suksesshistorie for en mann som ble vervet til landslaget via Facebook.

Kontaktet på nett
22-åringen spilte nemlig aldersbestemt fotball for Danmark, men bestemte seg for «All Whites» da den newzealandske avisa 3news tok affære og kontaktet Reid via det sosiale nettstedet i mars.

- Jeg tror det er en mulighet for at han kan spille for oss i VM. Vi er alltid ute etter nye talenter, sa landslagstrener Ricki Herbert, få dager før Reid bekreftet at han ville være med kiwiene.

FORGJEVES: Winston Reid (4) og Ryan Nelsen (6) appellerer forgjeves med offside-armen mot assistentdommeren, men Robert Vitteks scoring blir stående. Men Reid skulle slå tilbake.Foto: SCANPIX/AFP/VINCENZO PINTO
FORGJEVES: Winston Reid (4) og Ryan Nelsen (6) appellerer forgjeves med offside-armen mot assistentdommeren, men Robert Vitteks scoring blir stående. Men Reid skulle slå tilbake.Foto: SCANPIX/AFP/VINCENZO PINTO Vis mer

Resten er historie.

— Jeg tror folk i New Zealand vil være i rimelig godt humør i kveld. Vi drømmer videre. Vi har en sjanse som alle andre, sier Herbert ifølge NTB i dag, og utroper resultatet til landets beste noensinne.

Offside-miss
Assistentdommerne har fått mye skryt hittil i VM, etter elleve kamper uten nevneverdige offside-feil med avgjørende følger.

I dag kom den første lille bommen.

Underdog New Zealand hadde kanskje ikke regnet med å slå Slovakia i, men måten de kom under på i dag er vel verdt å diskutere.

Tv-reprisene viste at Robert Vittek var den lille kvartmeteren offside da den fine crosseren fra Vladimir Weiss kom fra høyre, og utnyttet forspranget til å presist styre inn 1-0 med hodet.

New Zealand-forsvaret vinket forgjeves med den velbrukte offside-armen, men dessverre for Oseania-lilleputten var situasjonen hakket for på grensa til at den sørafrikanske dommertrioen fikk den med seg.

Gode på dødballer
At Slovakia tok ledelsen, var det imidlertid lite å si på.

New Zealand slo godt fra seg, spesielt på dødballer før pause, og tok seg gjennom sin første førsteomgang i VM-historien uten å slippe inn mål.

Nær scoring kom de også selv, da toppscorer Shane Smeltz kom seg fri fra det slovakiske forsvaret og dunket ballen i nettveggen etter en drøy halvtime.

Slovakia hadde ikke mange flere enn motstanderen før pause, selv om målvakt Mark Paston holdt på å forære dem en halvveis ut i omgangen.

Paston sparket hull i lufta og ga Stanislav Sistek en mulighet til å utnytte feilen, men litt nøling reddet målvakten ved den anledningen.

Tok mer og mer over
Etter pause virket New Zealand kjørte, og fikk det tøft etter hvert som spesielt Vladimir Weiss satte fart mot trøtte bein.

Sønnen til treneren spilte med stor entusiasme og hurtighet hele veien, men først da han valgte en tidlig titt etter medspillerne fikk Slovakia hull på byllen.

Innlegget mot Robert Vittek var altså presis, men Vittek var nok som også nevnt den lille avstanden offside da han vakkert stanget inn 1-0 til Slovakia.

Vitteks første landslagsmål siden 24. mars 2007 mot Kypros så lenge ut til å holde til seier, men New Zealand ga seg altså aldri.

Til himmels
Slovakia på sin side ble forsiktige, lot New Zealand komme tilbake i kampen, og gjorde seg sårbare på dødball.

Winston Reid var mannen med armen da Slovakia tok ledelsen, på overtid var han selv helt på grensa da han sendte kiwiene til himmels på overtid.

LENGE SIDEN SIST: Robert Vitteks mål var hans første offisielle landslagsmål på over tre år.Foto: SCANPIX/REUTERS/Marcos Brindicci
LENGE SIDEN SIST: Robert Vitteks mål var hans første offisielle landslagsmål på over tre år.Foto: SCANPIX/REUTERS/Marcos Brindicci Vis mer

Reid lurte seg bak Slovakia-forsvaret, stanget ballen i hjørnet, og ga landet sitt det første VM-poeng noensinne.

Takket være en avis og litt nettpludring.

— Utligningen var en liten tragedie for oss. Stemningen i garderoben er ikke god, men slik er fotball. Vi må reise oss, sier Slovakias landslagssjef Weiss.

— Det er et mareritt å miste seieren på overtid. Nå føles det som om vi tapte kampen, sier målscorer Robert Vittek.

NESTEN-BOM: Mark Paston satte hjertet i halsen da han bommet på ballen og ga Slovakia en sjanse i første omgang, men slapp med skrekken den gangen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan Martinez
NESTEN-BOM: Mark Paston satte hjertet i halsen da han bommet på ballen og ga Slovakia en sjanse i første omgang, men slapp med skrekken den gangen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan Martinez Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!