Ble vraket som 15-åring, så kom drømmebeskjeden: - Jeg kunne ikke tro det

Manchester City-keeper Ederson om veien til Premier League og alle de forskjellige posisjonene han har spilt i på veien dit.

IMPONERER STORT: Manchester City-keeper Ederson. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
IMPONERER STORT: Manchester City-keeper Ederson. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB ScanpixVis mer

(FourFourTwo): Manchester City-keeper Ederson Santana de Moraes har raskt etablert seg som en av de aller beste keeperne i Premier League.

Sisteskansen ankom Manchester City som et nærmest uskrevet blad etter å ha tilbrakt mesteparten av sin profesjonelle karriere i Portugal.

Det var nok derfor mange som hevet øyenbrynene da brasilianeren i sommer ble hentet for mellom 350 og 400 millioner norske kroner - en rekordsum for en keeper.

Ederson var en nokså ukjent spiller uten en eneste landskamp for Brasil. Han startet karrieren i brasilianske São Paulo, men dro videre til Portugal som tenåring for å forfølge drømmen om en karriere innen fotballen.

I 2015 signerte han for den portugisiske storklubben Benfica, men han sto ikke alltid mellom stengene. Så dersom Manchester City desperat skulle trengt en ekstra midtbanespiller, ville ikke Ederson sagt nei.

- Da jeg spilte på ungdomslagene i Benfica, spurte de meg alltid om å spille på midtbanen dersom noen spillere manglet, og jeg tabbet meg aldri ut. Så, dersom det er nødvendig så er jeg klar for oppgaven. Det ville ikke vært lett, særlig i Premier League, men jeg mener jeg kunne taklet utfordringen, sier Ederson til FourFourTwo.

Fra gatefotball til Premier League

I et lengre intervju med engelske FourFourTwo snakker 24-åringen om oppveksten og den lange veien fra Brasils gater til mektige Premier League.

- Jeg begynte å spille fotball i gatene med mine venner. Vi spilte selvfølgelig barbeinte, og ofte kom jeg hjem med tåneglene hengende utenfor! Jeg var en veldig glad gutt og trivdes godt. Lidenskapen for fotball startet i gatene, og takk Gud for at det endte opp med å bli jobben min, sier Ederson.

Da Ederson startet fotballkarrieren, var han venstreback, men han var så lat at han ikke orket å løpe etter motstanderne, så han ba om å bli plassert mellom stengene i stedet.

- Overraskende nok så gjorde jeg det ganske bra på den første treningen. Det var kjærlighet ved første blikk. Fra det tidspunktet begynte jeg å forme keeperstilen min, og heldigvis utviklet jeg meg i denne posisjonen, sier han.

Han startet i den brasilianske andredivisjonsklubben Ribeirão Preto og begynte i São Paulo som elleveåring, hvor han brukte to timer hver vei for å komme seg på trening. Skole og fotball var det som tok opp tiden hans. Men etter fire år ville ikke klubben ha ham lenger.

- Det var veldig hardt. Ikke glem at jeg fortsatt var 15 år på det tidspunktet. Jeg var ikke hjemme da mamma fikk en oppringning fra klubbdirektøren. Han sa at jeg ikke lenger var i São Paulos planer. Da jeg returnerte hjem, visste hun ikke hvordan hun skulle fortelle det. Da hun til slutt fortalte hva som hadde skjedd, var jeg så lei meg. Jeg gikk ut og klarte ikke å holde tilbake tårene, sier han.

- Men foreldrene mine ga meg så mye støtte og forsøkte å overbevise meg om at det ikke var slutten. De sa jeg skulle ta det øyeblikket som en mulighet til å jage drømmene mine. Jeg dro tilbake for å spille for det lokale fotballakademiet og etter bare en måned fikk jeg et tilbud fra Europa, sier Ederson.

Det var den portugisiske klubben Rio Ave som ville gi sisteskansen en sjanse mellom stengene.

- Jeg kunne ikke tro det først. Jeg var sjokkert. Alle barn drømmer om å spille i Europa og jeg fikk muligheten til å oppfylle drømmen så tidlig i karrieren, sier Ederson.

- Jeg var veldig spent over muligheten og foreldrene mine ga meg mye støtte. Å tilpasse seg livet i Portugal var ikke vanskelig for meg. Brasil har jo samme språk, men også spisevanene er de samme. Været var bra og det var mange brasilianske mennesker der. Så det var ikke en stor utfordring å slå seg til ro. Jeg var i Benfica-akademiet hvor jeg hadde alt jeg trengte, sier han.

Naturtalent

Ederson startet altså i lokalklubben Ribeirão i én sesong før turen gikk videre til Rio Ave, hvor han tilbrakte tre sesonger, før turen gikk videre til Benfica i 2015. Han ble deretter hentet til Etihad før inneværende sesong.

24-åringen forteller også at han gjerne tar frispark på banen, men det er vanskelig med spillere som Kevin De Bruyne og David Silva som står foran keeperen i køen på det området.

- Det er så mange gode spillere i dette laget som er foran meg, sier han med latteren løst.

Han har tidligere fortalt at han alltid har vært god til å slå presise og lange baller. Som han sier: «Du kan ikke stå i offside på et utspark fra keeper».

- Jeg har alltid vært komfortabel med ballen i beina, og det hjelper meg i kamper. Jeg tror det er et naturlig talent, sier keeperen.

- Det er noe jeg har jobbet med siden jeg begynte i São Paulo og jeg har forsøkt å forbedre det gjennom tiden. Men selv da jeg spilte i det lokale akademiet forsøkte jeg å vise fram hva jeg kunne gjøre med beina. Jeg scoret faktisk på en del frispark, sier Ederson.

- En av mine trenere oppmuntret meg til å prøve. I begynnelsen ville jeg ikke ta noen frispark, men han presset meg til det. Så begynte jeg å score noen mål og alt endret seg. Men jeg gjør det ikke lenger. City har mange spesialister på det området, sier han.

I Portugal opparbeidet Ederson seg kallenavnet «Oksen», fordi han alltid ville komme stormende mot deg i et forsøk på å ta ballen. Han ser også ut som en tøffing med 35 tatoveringer fordelt rundt på kroppen.