Bleieskiftarbeideren

- Hver sommer i 25 år har jeg vært far for 25000 unger i Norway Cup. I alle disse åra har jeg samtidig drømt om å bli pappa sjøl. Nå har jeg endelig blitt det, til de grader, sier Frode Kyvåg (55) til Dagbladet.

Tre timer etter at de toeggede tvillingene Rikke (3000 gram) og Selma (3600 gram) ble født ved keisersnitt på Ullevål sykehus 26. februar, badet og skiftet Norway Cup-sjefen bleier på de to hjerteknuserne første gang.

- Nå er jeg på god vei mot tusen bleieskift. Enkelte ganger har det vært stell hver time. Men vi klager ikke et sekund, verken Monica (33) eller jeg. Tida går så utrolig fort. Fire ukers pappapermisjon gikk som en røyk. Før vi får snudd oss, står jentene og ber om lommepenger til dansemoro, sier Frode Kyvåg.

Prater sammen

På stellebordet tar han seg alltid god tid med de snart ti uker gamle sjarmtrollene.

- Jeg kunne også brukt 20 sekunder, som vinnerne av bleieskiftkonkurransene på supermarkedene. Men jeg koser meg med jobben, og bruker god tid. Vi prater sammen på stellebordet, Rikke, Selma og jeg, sier Frode Kyvåg.

Mamma Monica lå fortsatt i narkose etter fødselen da pappaen, stolt som en hane, stelte tvillingjentene første gang.

- Frode er kjempeflink til å skifte bleier og ta seg av ungene. Når han er hjemme, får jeg nesten ikke slippe til. Da overtar han helt, mens jeg knapt får låne dem. Med stell døgnet rundt føler vi oss begge som bleieskiftarbeidere, sier Monica Kyvåg.

Pall med bleier

Bjørn Kløvstad, selv småbarnspappa og sjef hos Norway Cups hovedsponsor Coop, er også imponert over Frode Kyvågs kunster som bleieskifter.

- Frode har klaget fælt over at det går med så mye bleier. Derfor sponser vi ham med en pall bleier, nok til et halvt års forbruk for tvillinger, sa Kløvstad til Dagbladet for ei tid tilbake.

Da traileren med bleiene ankom det Kyvågske hjem, var hele familien på plass i oppkjørselen foran huset.

- Det er bra du ikke kjørte bleiene til naboen min, Kollen-general Rolf Nyhus. Han har tre barnebarn, sa Frode Kyvåg muntert i retning sjåfør Øivind Hansen.

Selv om bleiestabelen rakk ham til hodet, tvilte Kyvåg på at den ville rekke til høsten.

- Men den holder nok en måneds tid, sier Norway Cup-sjefen muntert.

Sviskesaft

Ukene som pappa har ikke bare gitt ham et nytt perspektiv på livet. De har også gitt familien utrolige opplevelser, og jobb døgnet rundt.

- På forhånd var både Monica og jeg enige om en ting, nemlig at vi ikke skulle skjemme bort ungene. Etter bare noen dager var vi sjanseløse. Og tenk deg, jeg som har vært med på så mye rart. Plutselig er det eneste som betyr noe her i verden at Selma endelig får bærsje. Da sviskesafta omsider hjalp, sto jubelen i taket, sier Frode Kyvåg.

Siden tvillingene kom, har han ikke følt seg som en dag over 30.

- Å ha blitt pappa er det største jeg har opplevd. Alt annet blir underordnet. Vi nyter hver natt, som er dønn lik dagen. Det går i ett, og er et eventyr som jeg anbefaler alle som har sjansen. Selv når den ene våkner når den andre sovner klokka tre om natta, klager vi ikke et sekund. Men jeg skjønner utsagnet «en er som ingen, to er som ti» bedre for hver dag som går. Tvillinger betyr at alt er dobbelt så anstrengende og dyrt, men også dobbelt så moro, sier Frode Kyvåg.

Alt for jentene

Innimellom stellingen og matingen kan han sitte en time og bare studere lillefingeren på ei av jentene sine.

- Resten av livet vil først og fremst dreie seg om de tre jentene mine. Jeg er sikker på at de vil holde meg ung og i form i mange år framover.

- Monica sier at det langt fra er sikkert at de blir håndballspillere, men kanskje svømmer eller golfspillere i stedet. Vi får se hva det blir til, samtidig som jeg ber om forståelse for at jeg ikke har sett Bækkelags-jentene i aksjon den seinere tida. Den kritikken synes jeg faktisk er litt meningsløs, sier nybakt tvillingpappa Frode Kyvåg til Dagbladet.

STOLT SOM EN HANE: Frode Kyvåg med et godt grep om de to tvillingjentene Rikke (til venstre) og Selma.
UTE I SOLA: Det er ikke alltid så lett å våkne. Her Monica og Rikke, Frode og Selma i sola hjemme foran garasjen.
MATTID: I sofaen med Rikke i armkroken. Til venstre Monica og Selma.
KOSER SEG: - På stellebordet bruker vi god tid, koser oss og prater sammen, sier Frode Kyvåg. Her er det Selma som pludrer med pappa.
KLAR TIL INNSATS: - Disse kommer godt med. Nå har vi bleier en måneds tid, sier Frode Kyvåg om pallen han fikk av Norway Cups hovedsponsor Coop.