Blekkspruten

Elisabeth Hilmo (26) har en så fantastisk evne til alltid å vinne ballen inne på streken at trenerteamet sammenlikner henne med en blekksprut.

FARUM (Dagbladet): Med to klyper som er blant de aller største av alle spillerne her i EM, er den 26 år gamle trønderen et bankers oppspillspunkt inne på streken _ hvor hun så godt som bestandig enten omsetter ballen i mål eller skaffer norsk straffekast.

I går ble det ett mål på to skudd, men hun skaffet også tre straffekast - og totalt ni på fire EM-kamper hittil.

Men den 26 år gamle trønderen er like viktig i forsvar -hvor hun med sine sugekopper og gode ballfølelse har en utrolig evne til å snappe ballen, og med sine 180 centimeter også er en god blokker.

Lange fingre

- Med mine lange fingre har jeg god rekkevidde. Og jeg har trent mye på enhåndsmottak. Det er viktig i den posisjonen jeg har, sier Elisabeth Hilmo til Dagbladet etter den enkle sjumålsseieren over Tsjekkia i den første av tre kamper i mellomrunden. Hilmos evne til å kapre ballen har gitt henne 102 landskamper så langt. Og hun kan knapt sjøl huske når hun sist tapte en duell om ballen.

- Ikke for å skryte, men det er sjelden jeg taper en ball. Det er det som kjennetegner meg litt, sier hun.

Trosset legene

Suksess på idrettsbanen ville det derimot ikke blitt om hun hadde fulgt rådene fra legene i oppveksten. På grunn av en hoftefeil trodde ikke legene noe på at hun kunne drive idrett, men Hilmo var sta. Hun skulle spille håndball.

- Jeg gikk jevnlig til kontroll fram til jeg var 12-13 år. Det var ikke noe gøy, husker jeg. Og med mye styrketrening fra 15-16 års alderen har jeg holdt det i sjakk. I dag kjenner jeg ingen til hofteproblemet, sier Elisabeth Hilmo. Det er nettopp på grunn av hofta hun har det litt karakteristiske løpesettet.

Lover bra

I dag er Slovenia motstander mot Hilmo og Norge. Og jenta som var med på EM-gullet i 1998 og VM-gullet i 1999. I øyeblikket ser dataingeniøren Norge som en sterk kandidat til et nytt gull.
-Dette lover veldig bra for fortsettelsen, sier Elisabeth Hilmo.

Gårsdagens seier var av det enkle slaget. Landslagssjef Marit Breivik valgte å spare Tonje Larsen, og lot de øvrige jentene få rimelig med spilletid, for å unngå slitasje og skader.