Blekkspruten

Brede Paulsen Hangeland (21 kalles «Blekkspruten», fordi de lange beina hans er overalt.

Det var den forrige Viking-treneren Benny Lennartsson som tildelte den 195 centimeter høye forsvarsspilleren det fortjenstfulle kallenavnet. Og det synes kjempen selv er helt greit.

- Det er jo egentlig et kompliment, smiler han.

Han imponerte i eliteserien i fjor. Han fikk også skamros for sin innsats med det norske flagget på brystet. I mars i fjor imponerte han stort som midtbanespiller i ligalandskampen mot Danmark, og et halvt år seinere fikk han sin ordentlige debut i Semb-trøya - som midtstopper. Og imponerte da også.

Sin unge alder til tross; Hangeland er en toppspiller i eliteserien og blir kanskje Vikings aller viktigste spiller i år.

Ung veteran

- Det er kjekt at folk har forventninger. Det gjør meg ekstra skjerpet. Men for meg er hver eneste spiller på laget like viktig. Hva andre mener, bryr jeg meg ikke så mye om, sier stopperkjempen.

Han spiller som en veteran, sies det.

- Jeg blir aldri stresset i kamper. Jeg klarer å holde roen og tar de riktige valgene. Det ser kanskje ut som om jeg har erfaring, selv om jeg ikke har det, sier Hangeland.

- Brede er en klok spiller som svært sjelden tar feil valg på banen. Dessuten er han en god hodespiller, sier forsvarskollega Toni Kuivasto.

Viking-trener Kjell Inge Olsen er enig i alt dette. I tillegg til at Hangeland er pasningssikker og har god rekkevidde, ønsker Olsen å føye enda mer på skrytelista.

Tøff bil

- Brede er profesjonell i alt han foretar seg. Han går alltid foran som et godt eksempel og er en naturlig og reflektert ledertype, sier Viking-sjefen som også var Hangelands læremester i perioden som Vidar-trener.

TIPPELIGAEN 2003

1.  

12. april

2. 

11. april

3. 

9. april

4. 

VIKING

5. 

Odd

6. 

Lyn

7. 

Lillestrøm 

8. 

Stabæk

9. 

Sogndal

10. 

Tromsø

11. 

Bryne

12. 

8. april

13. 

10. april

14. 

12. arpil

Hangeland er heller ikke kjent for å gjøre mest mulig ut av seg.

- Jeg er vel av den rolige typen, ja. Det er ikke viktig for meg å være i media, men skjønner selvfølgelig at det hører med til gamet, sier Hangeland.

Ifølge Vikings hjemmeside pendler han hver dag fra hjemmet på Sandal til fotballtrening i byens tøffeste Toyota Starlet, 91-modell.

- Jeg bryr meg ikke om hvordan den ser ut, bare den tar meg fra A til B. Bilen har gått i arv fra bestefar via mor og nå har jeg den, sier økonomistudenten.

Mange forventer at Viking kommer til å kjempe om medalje i årets sesong. Hangeland er for så vidt enig, men er samtidig usikker nå like før sesongstart.

- Vi har en tynn stall og er veldig sårbare for skader. Derfor er jeg litt usikker på hvordan det går. Men er vi heldige og slipper unna for mange skader, kan vi absolutt kjempe i toppen.

Han har kontrakt med Viking ut 2004-sesongen, og tenker ikke så mye på hva som eventuelt skjer etter det.

- Det har alltid vært en drøm for meg å spille i utlandet, men jeg går ikke rundt og tenker på det til daglig. Akkurat nå ligger all min fokus på Viking.

Vurdering av Viking

Vurdert av ØIVIND A. MONN-IVERSEN

Offensivt


Skapende, raske og teknisk dyktige spillere i alle ledd. Stort pluss ved flankene (Dahl/Sanne, Pereira/Kopteff) som på gode dager gir Viking en offensiv dimensjon bare Rosenborg kan matche. Men ustabile i prestasjonene og litt fysisk lette.

Defensivt


Hele den bakre femmeren (inkludert keeper Olsen) holder meget høyt nasjonalt nivå. Begrenset duellstyrke og ikke all verden defensiv vilje i midtbaneleddet, men en robust sliter som Trygve Nygård retter opp mye.

Førsteellever


Olsen - Dahl, Kuivasto, Hangeland, Pereira - Sanne, Lunde Aarsheim, Nygård, Kopteff - Nevland, Berland. Helt i toppklasse - forutsatt at Lunde Aarsheim er skadefri og at Berland endelig klarer å ta med seg de gode prestasjonene fra oppkjøringa inn i seriespillet.

Reserver


Ok så lenge vi baserer oss på en skadefri førsteellever. Mange spillere som kan komme inn og gjøre godkjent tippeligainnsats. Men mange skadeutsatte nøkkelspillere tilsier et stort forbruk av reserver, og da blir totalinntrykket ganske tynt.

Nøkkelspillere


Hangeland, Lunde Aarsheim, Nevland. Spillere i ypperste klasse - en fra hver lagdel. Hangeland er allerede i A-landslagsdiskusjonen, Lunde Aarsheim kan dominere en hvilken som helst midtbane, men er dessverre svært skadeutsatt. Stort scoringsansvar på Nevland.

Trener


Kjell Inge Olsen er fersk på høyeste nivå, men har gode resultater og attester fra lavere divisjoner. En direkte og temperamentsfull kar med solid faglig tyngde. Spørsmålet er hvordan han takler rollen som profilert fotballkjendis i en kravstor og ikke spesielt tålmodig by.

Konklusjon: Nr. 4


Få lag har større makskapasitet enn Viking. De har vist det i E-cupen og de viser det alltid mot Rosenborg. Meget solide bakover, men offensivt er laget ustabilt. Det blir for lite trøkk og pondus fra 25 meter og inn. 11 uavgjorte kamper - mer enn dobbelt så mange som de hardeste konkurrentene - i fjor forteller en del om problemet. Forsøker å være mer gjennombruddshissige i år, det kan fort hjelpe.

KOMPLIMENT: - Det er jo egentlig et kompliment, sier Brede Paulsen Hangeland, om kallenavnet den forrige Viking-treneren Benny Lennartsson tildelte ham.