«Bli liggende, vent på båra»

ROTTERDAM (Dagbladet): - Vi skal ikke lenger være den snilleste gutten i klassen, sier Nils Johan Semb. Han ser ikke flau ut en gang - bare sjølsikker. For i marginenes spill må Norge gjøre som alle de andre: tøye regelverket til det ytterste.

Før Italia-kampen på Ullevaal stresset Nils Johan Semb, landslagslege Lars Engebretsen og fysioterapeut Roar Robinson kunsten å hale ut tida ved skader på norske spillere. Han fikk det ikke som han ville. Og Dagbladets bilder fra to gitte skadesituasjoner viser klart og tydelig Sembs reaksjon.

Rasende

Han var rasende og brukte kjeft fordi støtteapparatet tok seg for kort tid ved skadene på Dan Eggen og Vegard Heggem.

- Det stemmer. Hvert minutt du kan drøye tida er viktig. Og det er tre sider ved denne saken som gjør at vi har snakket mye om den, sier Nils Johan Semb:

1) Spillerne får muligheten til å hvile, drikke og motta beskjeder.

2) Jeg får tid til å reorganisere tankene i forhold til et spillerbytte som kommer overraskende.

3) Den som skal inn får et par minutter på seg til å varme opp og motta de riktige instruksene.

Dermed skal Norge bli akkurat slik du har irritert deg over søreuropeere og latinamerikanere på TV. Liggende, selv ved småskader. Og klarer de ikke å være halvdau, skal de i hvert fall være betydelig ufør. I et minutt eller to.

- Vi må bruke maksimal tid innenfor lovverket, sier Semb.

- Hver gang en spiller ligger nede, vil jeg se en båre på banen. For det tar også et par minutter. På den måten kan vi vinne viktig tid ved skader.

Myggen har sagt at Norge må lære seg å hvile med ballen i laget. Det vil ikke Nils Johan Semb - det strider mot hans fotballfilosofi. Men skuespill ved skader er en brukbar erstatning. Hvilket betyr at det er taktisk uklokt å vise seg som en tøffing som tåler det meste.

Men hva med moralen?

Og ikke minst:

Er det en god nok unnskyldning å si at så lenge alle andre gjør det, kan vi gjøre det også?

Ingen skrupler

- Ja, sier landslagslege Lars Engebretsen til Dagbladet.

- Men sjølsagt ser jeg den moralske sida du påpeker. Og derfor handler det om å holde seg innenfor den rammen dommeren tillater.

- Vi vil hele tida prøve å få et minutt ekstra når vi kan.

- Det er juks?

- Ja, kanskje - det er vanskelig å si. Men jeg støtter det Nils Johan vil at vi skal gjøre sjøl om han kanskje har andre motiver enn meg. For jeg som lege får bedre tid rent medisinsk til å stille korrekt diagnose og ta de riktige avgjørelsene. Ser man det fra den siden er det utelukkende positivt.

- Hvordan får du spillerne, som nærmest koker av adrenalin, til å bli liggende?

- Det første vi gjør vil være å si «bli liggende - vær stille». Og så snakker vi sammen. I begynnelsen av turneringa - hvor dommerne alltid er litt regel-strenge - blir det kanskje ikke så lett. Etter hvert viser all erfaring at det sklir ut.

Uforskammet rolig

Etter hvert, ja - men kommer Norge dit? Jeg begynner faktisk å tro det etter å ha hørt følgende fra landslagssjefen:

- Vi har aldri vært bedre forberedt. Trivselsmomentet er stort, og alt har til nå vært på beste måte. Og da vi pakket sammen i Knokke-Heist i går, begynte vi å kjenne at det nærmer seg. Det skal bli veldig godt å komme i gang, sier Semb.

- Du virker uforskammet avslappet og rolig?

- Ja, og det er ikke et spill for galleriet. Akkurat nå er jeg rolig. Men i timene fram mot kampen vet jeg hvordan kroppen min reagerer. Kampdager er alltid jævlige - jeg legger ikke skjul på det, sier landslagssjefen.

Seint i går kveld fikk spillerne vite lagoppstillingen til Spania-kampen. Vi andre fikk det ikke. Av den enkle grunn at spillerne trenger det. Og ikke vi.

- Gutta har bedt om det. Det er godt for dem som skal spille å vite det, og greit for dem som håper og tror. For spenningen er stor, og du bruker fort energi på å vente i usikkerhet. Det er det vi prøver å unngå, sier Semb.

Han tror Norge er gode nok. I kveld får vi se om vi er det.