Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk suksess i skiskyting: Johannes Thingnes Bø vant verdenscupen.

Bli like ærlig som henne!

Enn så lenge har Johannes Thingnes Bø imponert mer i enn utenfor løypa. Denne seieren kan forandre på det.

FIN STEMNING: Det er gjerne trivelig rundt Johannes Thingnes Bø som her under VM i 2017. Nå er han kommet i en posisjon der han også må bli skarpere i kantene, og brukt innflytelsen for det gode slik Gabriela Koukalova våget. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
FIN STEMNING: Det er gjerne trivelig rundt Johannes Thingnes Bø som her under VM i 2017. Nå er han kommet i en posisjon der han også må bli skarpere i kantene, og brukt innflytelsen for det gode slik Gabriela Koukalova våget. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

FØRST Gabriela Koukalova, så Martin Fourcade. På under ett år har internasjonal skiskyting mistet sine to viktigste frontfigurer. De som våget å stå opp for ærlighet i en uærlig sport.

Da Koukalova la opp for godt sist vår skjedde det etter et langt avbrekk med angst og depresjon. Presset var blitt for stort på hun som var den modigste av alle.

Gjennom denne vinteren har Fourcade også vært sliten. Seinest under VM i Anterselva for et par uker siden, ba den tidligere fanebæreren om at han måtte slippe flere spørsmål om konkurrenter som jukset. Han syntes han hadde stått opp ofte nok for sporten sin, og hadde rett:

- Ser du at jeg gråter, er det bare fordi jeg er stolt. Jeg har gjort mitt, sa franskmannen på stadion i Kontiolathi etter å ha vunnet vinterens siste renn i går.

Nå låses skiskytingen ned mens vi venter på virkeligheten. Men vi kan ikke tro noe annet enn at det blir lek igjen. Også der kreves det alltid noe ekstra av de aller beste.

Og i denne sporten er de aller beste norske.

ski har norske sportshelter vært forbildene så lenge dette har vært konkurranseidrett. Den sportslige standarden er som oftest blitt satt her. Det var jo vi som viste verden vinterveien.

Gabriela Koulakova hadde som ung sin høyst personlige tolkning av hvordan hun kunne nå opp til sine norske forbilder. Det var da hun farget det lange blonde håret sitt rødt, og fortalte hvorfor:

- Jeg ville bli like rask i sporet som Johannes Thingnes Bø, sa hun. Kanskje på fleip, men ikke lenger unna sannheten enn at hun som voksen ledet opprøret mot sjefene i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) med glød og flagrende flammerødt hår.

LENGE før det østerriske politiet raidet hovedkvarteret til IBU i Salzburg på jakt etter bevis om hvorvidt sportens ledere var blitt kjøpt av russiske interesser, hadde Koulakova gjennomført sin private protestaksjon. I Holmenkollen for tre år siden nektet hun å ta daværende IBU-president Anders Bessberg i hånda. Ikke fordi hun som oss andre hadde noe bevis på skiskyttersjefenes rettslige skyld, men fordi hun rent moralsk var forarget:

  • Sjefene gjorde for lite for å stoppe svindelen i sporten hennes.

Det var tøft gjort av en ganske ny stjerne fra et liten skiskytternasjon som Tsjekkia. Og Gabriela Koukalova fikk svi gjennom en svertekampanje fra de som ikke ville stoppe ærligheten hennes. Det ble en personlig kamp som du ennå ser spor av på facebook-sida hennes.

Der snakker hun ofte om hvordan du blir preget av å kjempe mot urett.

som all sport tar en nødvendig pause fordi det er alvor rundt oss, er det tid for å prate om holdninger igjen. Det er jo lett nok for oss som kommenterer sport fra sidelinja å kreve handling av idrettsheltene . Vi risikerer ingen ting annet enn å bli mislikt av noen utøvere. Eller de lesere som helst vil at vi skal konsentrere oss om resultatlistene, og synes dette maset om etikk blir kjedelig i lengden..

For stjernene selv kan motet kjennes på kroppen. Det medfører i blant forstyrret konsentrasjon og tapte reklamepenger, bonuser eller venner i skiskyttermiljøet.

Til sammen har disse ubehagelighetene vært nok til at våre beste skiskyttere; akkurat som den nasjonale langrennseliten, alt for ofte har vært bakerst i køen av de som har krevd endring.

DA spørsmålet om boikott av dopingredet Russland igjen kom opp i sesongavslutningen for to år siden, var Johannes Thingnes Bø ærlig om eget sviktende mot:

- Vi trener noen høye røster der ute. Alle kan ikke gå og gjemme seg sånn som meg, sa han idet det norske laget dro til verdenscupavslutningen i Tjumen bare uker før politiraidet mot UBUs hovedkvarter.

- Jeg har ikke satt meg nok inn i det, og kan ikke nok om det. Det høres sikkert dumt ut, for det er viktig for sporten vår, forklarte han passiviteten, og fortsatte:

- Det er noen som er interessert i å bruke tid og energi på det, og det har dessverre ikke jeg vært hittil. Det er fordi jeg har hatt lyst til å gjøre det knallgodt på ski, men jeg er veldig glad for dem som hever stemmen sin og tar en for laget.

HETS: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø står ikke høyt i kurs hos den russiske fansen etter at de langet ut mot den russiske gullvinneren på sprinten, Video: Kristoffer Løkås Vis mer

DET har han forsiktig begynt å gjøre:

- Jeg tenker nok som dere. Han er blitt tatt for doping av verste sort, sa Johannes til Dagbladet etter russeren Aleksandr Loginovs overraskende fart på åpningsdistansen i sist VM.

Da overlot han fortsatt de klare protestene til andre. I VM var det storebror Tarjei som sa ifra at det ikke er akseptabelt for sporten at de som er dømt for bloddoping får lov til å komme tilbake på seierspallen. Han syntes ikke noe om VM-gull til en som hadde jukset med penis og pung.

Nå holder det ikke med hjelp fra storebror. At det er en annen som tar støyten fra rasende russiske skiskytterfans.

JOHANNES er en riktig trivelig gutt som det er lett å like, men nå er han kommet i en fremskutt posisjon som sportens beste utøver. Det forplikter:

  • Som verdenscupvinner må også han bli tydeligere på hva som er rett og galt i sporten.

Det er den posisjonen som i årevis har gitt Martin Fourcade ekstra kraft i den gjentatte kritikken av svindelen i internasjonal skiskyting. Franskmannen aksepterte aldri konkurrenter som jukset.

Over tid er det bare en slik ærlighet som gir bred respekt. Sånn var det ikke tilfeldig at Fourcade ble stående lenge på stadion i Kontiolathi for å ta imot hyllesten fra konkurrentene.

er det våre gutter og jenter som dominerer. Dette har rent sportslig vært en svært sterk sesong for norsk skiskyting med Johannes om mulig bedre enn noen gang og en bemerkelsesverdig framgang for kvinnelaget.

Denne suksessen kommer i en sport som er i ferd med å rette opp gammelt moralsk vanstyre. Desto større grunn er det for de beste utøverne til å støtte den nye IBU-ledelsen i disse nødvendige reformene.

Da er det bare å ta opp den flotte arven etter Gabriela Koukalova og Martin Fourcade.

Hele Norges coronakart